Jak číst burzovní grafy - komplexní průvodce

Pokud se chystáte aktivně obchodovat s akciemi jako investor na akciovém trhu Equity Trader Obchodník s akciemi je někdo, kdo se podílí na nákupu a prodeji akcií společnosti na akciovém trhu. Podobně jako někdo, kdo by investoval na trzích s dluhovým kapitálem, obchodník s akciemi investuje na trzích s akciovým kapitálem a místo dluhopisů vyměňuje své peníze za akcie společnosti. Kariéra v bankách je vysoce placená, pak musíte vědět, jak číst akciové grafy. Dokonce i obchodníci, kteří primárně používají základní analýzu k výběru akcií, do kterých investují, stále často používají technickou analýzu Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza je formou oceňování investic, která analyzuje minulé ceny a předpovídá budoucí cenovou akci. Techničtí analytici se domnívají, že kolektivní akce všech účastníků trhu přesně odrážejí všechny relevantní informace, a proto cenným papírům neustále přiřazují spravedlivou tržní hodnotu. pohybu ceny akcií k určení konkrétních bodů nákupu nebo vstupu a prodeje a výstupu.

Burzovní grafy jsou volně dostupné na webových stránkách, jako jsou Google Finance a Yahoo Finance, a burzovní makléři vždy pro své klienty akciové grafy zpřístupňují. Stručně řečeno, neměli byste mít potíže s hledáním akciových grafů, které byste mohli prozkoumat.

Stavba grafu - čáry, pruhy, svícny

Skladové grafy se mohou lišit v konstrukci od sloupcových až po svíčkové. Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza je formou oceňování investic, která analyzuje minulé ceny a předpovídá budoucí cenové akce. Techničtí analytici se domnívají, že kolektivní akce všech účastníků trhu přesně odrážejí všechny relevantní informace, a proto cenným papírům neustále přiřazují spravedlivou tržní hodnotu. čárové grafy bodové a obrázkové grafy. Téměř všechny akciové grafy vám dávají možnost přepínat mezi různými typy grafů a také schopnost překrývat různé technické ukazatele v grafu. Můžete také změnit časový rámec zobrazený grafem. Zatímco denní grafy jsou pravděpodobně nejčastěji používanými, vnitrodenní, týdenní, měsíční a meziroční YoY (Year over Year) YoY znamená Year over Year a je typem finanční analýzy používané pro srovnání dat časových řad. Užitečné pro měření růstu, zjišťování trendů (YTD), 5leté, 10leté a kompletní historická životnost akcií.

Existují relativní výhody a nevýhody použití různých stylů konstrukce grafů a použití různých časových rámců pro analýzu. Jaký styl a časový rámec pro vás jako jednotlivého analytika nebo investora bude nejlépe fungovat, můžete zjistit jen tehdy, když skutečně provedete analýzu akciových grafů. Můžete shromáždit cenné údaje o pravděpodobném stavu zásob Co je to zásoby? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. cenový pohyb z jakéhokoli akciového grafu. Měli byste zvolit styl grafu, který vám usnadní čtení a analýzu grafu a výhodné obchodování.

Při pohledu na burzovní graf

Níže je uveden denní denní graf společnosti Apple Inc. (AAPL), s laskavým svolením Stockcharts.com. Tento graf je svíčkový, s bílými svíčkami zobrazujícími dny u akcií a červenými svíčkami zobrazujícími dny. Kromě toho má tento graf přidáno několik technických indikátorů: klouzavý průměr za 50 období a klouzavý průměr za 200 období, které se v grafu zobrazují jako modré a červené čáry; indikátor relativní síly (RSI), který se objeví v samostatném okně nad hlavním oknem grafu; indikátor konvergence klouzavého průměru divergence MACD oscilátor - technická analýza Oscilátor MACD se používá ke zkoumání krátkodobé konvergence a divergence klouzavého průměru. MACD oscilátor je technický indikátor s dvojitým okrajem v tom, že nabízí obchodníkům a analytikům schopnost sledovat trendy na trhu a měřit dynamiku cenových změn. (MACD), která se zobrazí v samostatném okně pod grafem.

burzovní grafy

Ve spodní části hlavního okna grafu je zobrazen denní objem obchodování. Všimněte si velkého nárůstu objemu, ke kterému došlo 1. února, kdy akcie propadly výše a začaly silným vzestupným trendem, který trval až do začátku června. Všimněte si také vysokého objemu prodejního objemu (označeného červenými pruhy objemu, které označují dny s větším objemem prodeje než objemu nákupu), ke kterému dochází, když se akcie kolem 12. června pohybují prudce dolů.

Důležitost objemu

Objem se objevuje téměř na každém akciovém grafu, který najdete. Je tomu tak proto, že téměř každý akciový investor považuje objem obchodování za kritický technický ukazatel. Na grafu výše jsou kromě zobrazení celkové úrovně objemu obchodování pro každý den označeny dny s větším objemem nákupu modrými pruhy a dny s větším objemem prodeje červenými pruhy.

Důvod, proč je objem považován za velmi důležitý technický indikátor, je jednoduchý. Převážnou většinu nákupu a prodeje na akciových trzích provádějí velcí institucionální obchodníci, jako jsou investiční banky Popis pracovního místa v investičním bankovnictví Tento popis pracovního místa v oblasti investičního bankovnictví nastiňuje hlavní dovednosti, vzdělání a pracovní zkušenosti potřebné k tomu, aby se stal analytikem IB nebo spolupracovníkem, a správci fondů, jako je podílový fond nebo fond obchodovaný na burze (ETF) Exchange Traded Fund (ETF) Exchange Traded Fund (ETF) je populární investiční nástroj, kde mohou být portfolia flexibilnější a diverzifikovanější v celé řadě všech dostupných aktiv třídy. Přečtěte si tuto příručku a seznamte se s různými typy ETF. manažeři. Když tito investoři provedou velké nákupy nebo prodeje akcií, vytvoří to vysoký objem obchodování a právě tento druh velkých nákupů a prodejů od velkých investorů obvykle posune akcie výše nebo níže.

Jednotliví nebo jiní institucionální obchodníci proto sledují údaje o objemu, aby zjistili známky velké nákupní nebo prodejní aktivity velkých institucí. Tyto informace lze použít k předpovědi budoucího cenového trendu akcií nebo k identifikaci klíčových cenových podpor a úrovní odporu.

Ve skutečnosti mnoho individuálních investorů určuje svá rozhodnutí o nákupu a prodeji téměř výhradně na základě sledování identifikovaných kroků hlavních institucionálních obchodníků. Nakupují akcie, když objem a cenový pohyb naznačují, že velké instituce nakupují, a prodávají nebo se vyhýbají nákupu akcií, pokud existují náznaky významného institucionálního prodeje.

Taková strategie funguje nejlépe, když je aplikována na hlavní akcie, které jsou obecně silně obchodovány. Pravděpodobně bude méně efektivní, pokud se použije na akcie malých společností, které ještě nejsou na radarových obrazovkách velkých institucionálních investorů a které mají relativně malé objemy obchodování, a to i ve dnech, kdy jsou akcie obchodovány více než obvykle.

Základní vzorce hlasitosti

Obchodníci obvykle sledují jako indikátory čtyři základní objemové vzorce.

Vysoký objem obchodování v Up Days - Toto je býčí býčí a medvědí profesionálové v oblasti podnikových financí pravidelně označují trhy jako býčí a medvědí na základě pozitivních nebo negativních cenových pohybů. Medvědí trh se obvykle považuje za existující, když došlo k poklesu cen o 20% nebo více od vrcholu, a býčí trh se považuje za 20% zotavení z dna trhu. naznačuje, že cena akcie bude i nadále růst

Nízký objem obchodování v Down Days - To je také býčí náznak, protože naznačuje, že ve dnech, kdy cena akcie trochu poklesne, není do obchodování zapojeno mnoho investorů. Proto se takové dny dolů, které se vyskytují na celkovém býčím trhu, běžně interpretují spíše jako dočasné stažení nebo opravy než jako indikátory budoucího významného cenového pohybu.

Obchodování s velkým objemem v dolní dny - To je považováno za medvědí ukazatel pro akcii, protože ukazuje, že hlavní institucionální obchodníci agresivně prodávají akcie.

Nízkoobjemové obchodování v up dny - Toto je další medvědí indikátor, i když ne tak silný jako obchodování s velkým objemem ve dne. Nízký objem má tendenci omezovat obchodní akci v takové dny, které jsou méně významné a obvykle jsou důkazem pouze krátkodobého protitrendového návratu vzhůru v celkovém dlouhodobém medvědím trendu.

Používání technických indikátorů

Při analýze akciových grafů pro investování na akciovém trhu investoři používají celou řadu technických indikátorů, které jim pomohou přesněji určit pravděpodobný pohyb cen, identifikovat trendy a předvídat obrácení trhu od býčích trendů po medvědí trendy a naopak.

Jedním z nejčastěji používaných technických ukazatelů je klouzavý průměr. Klouzavé průměry, které se nejčastěji používají na denní akciové grafy, jsou 20denní, 50denní a 200denní klouzavý průměr. Obecně řečeno, pokud je klouzavý průměr kratšího období nad klouzavým průměrem delšího období, je akcie považována za produkt s celkovým vzestupným trendem. Naopak, pokud jsou krátkodobé klouzavé průměry pod dlouhodobými klouzavými průměry, znamená to celkový klesající trend.

Důležitost 200denního klouzavého průměru

200denní klouzavý průměr je většinou analytiků považován za kritický indikátor na akciovém grafu. Obchodníci, kteří mají vzestupnou tendenci k akci, chtějí vidět, že cena akcie zůstane nad 200denním klouzavým průměrem. Medvědí obchodníci, kteří prodávají krátké akcie, chtějí, aby cena akcií zůstala pod 200denním klouzavým průměrem. Pokud cena akcie překročí z 200denního klouzavého průměru nad ni, je to obvykle interpretováno jako býčí obrácení trhu. Negativní kříž ceny nad 200denním klouzavým průměrem je interpretován jako medvědí údaj o akciích.

Souhra mezi 50denním a 200denním klouzavým průměrem je také považována za silný ukazatel budoucího cenového pohybu. Když 50denní klouzavý průměr překročí zdola nad 200denní klouzavý průměr, je tato událost označována technickými analytiky jako „zlatý kříž“. Zlatý kříž je v podstatě známkou toho, že akcie jsou „zlaté“, stanovené za podstatně vyšší ceny.

Na druhou stranu, pokud 50denní klouzavý průměr překročí shora dolů pod 200denní klouzavý průměr, analytici to označují jako „kříž smrti“. Pravděpodobně sami zjistíte, že „kříž smrti“ není považován za známku budoucího cenového pohybu akcií.

Ukazatele trendu a hybnosti

Existuje téměř nekonečný seznam technických ukazatelů, z nichž si mohou obchodníci vybrat při analýze grafu. Experimentujte s různými indikátory, abyste objevili ty, které nejlépe vyhovují vašemu konkrétnímu stylu obchodování a které se vztahují na konkrétní akcie, s nimiž obchodujete. Pravděpodobně zjistíte, že některé ukazatele pro vás při prognózování cenového pohybu u některých akcií fungují velmi dobře, u jiných ne.

Techničtí analytici často používají indikátory různých typů ve vzájemném spojení. Technické ukazatele se dělí na dva základní typy: trendové indikátory, jako jsou klouzavé průměry, a indikátory hybnosti, jako je MACD nebo průměrný směrový index (ADX). Indikátor ADX - technická analýza ADX znamená průměrný index směrového pohybu. Indikátor ADX je indikátor síly trendu, běžně používaný při obchodování s futures. Od té doby je však technickými analytiky široce aplikován na prakticky každou další obchodovatelnou investici, od akcií přes forex až po ETF. . Indikátory trendu se používají k identifikaci celkového směru ceny akcie, nahoru nebo dolů, zatímco indikátory hybnosti měří sílu cenového pohybu.

Analýza trendů

Při kontrole akciového grafu je kromě stanovení celkového trendu akcií, nahoru nebo dolů, také užitečné hledat identifikační aspekty trendu, jako jsou následující:

  • Jak dlouho existuje trend? Akcie nezůstávají v uptrendech nebo downtrendech neomezeně dlouho. Nakonec vždy dojde ke změnám trendů. Pokud trend pokračuje po dlouhou dobu bez výrazných korekčních zpětných pohybů v opačném směru, měli byste být obzvláště ostražití ohledně známek hrozícího zvratu na trhu.
  • Jak má tendence obchodovat s akciemi? Některé akcie se pohybují v relativně pomalých, dobře definovaných trendech. Ostatní akcie mají tendenci pravidelně zažívat větší volatilitu, přičemž ceny se prudce pohybují nahoru nebo dolů i uprostřed obecného dlouhodobého trendu. Pokud obchodujete s akciemi, které obvykle dokazují vysokou volatilitu, pak víte, že v jednom dni nepřikládáte obchodní akci příliš velký význam.
  • Existují známky možného obrácení trendu? Pečlivá analýza pohybu cen akcií často odhaluje známky možného zvrácení trendů. Indikátory hybnosti často naznačují trend, kterému dochází pára před tím, než cena akcie skutečně dosáhne vrcholu, což dává výstražným obchodníkům příležitost dostat se z akcie za dobrou cenu, než se obrátí dolů. Různé svícny nebo jiné vzory grafů se také často používají k identifikaci významných zvratů na trhu.

Identifikace úrovní podpory a odporu

Burzovní grafy mohou být zvláště užitečné při určování úrovní podpory a odolnosti akcií. Úrovně podpory jsou cenové úrovně, kde obvykle vidíte nový nákup, který podpoří cenu akcie a obrátí ji zpět nahoru. Naopak úrovně rezistence představují ceny, za které akcie vykazovaly tendenci k neúspěchu při pokusu o posunutí výše a obrátily se zpět k nevýhodě.

Identifikace úrovní podpory a odporu může být zvláště užitečná při obchodování s akciemi, které mají tendenci obchodovat v rámci stanoveného obchodního rozsahu po dlouhou dobu. Někteří obchodníci s akciemi Obchodník s akciemi Obchodník s akciemi je někdo, kdo se podílí na nákupu a prodeji akcií společnosti na akciovém trhu. Podobně jako někdo, kdo by investoval na trzích s dluhovým kapitálem, obchodník s akciemi investuje na trzích s akciovým kapitálem a místo dluhopisů vyměňuje své peníze za akcie společnosti. Kariéra v bance je vysoce placená, protože identifikovala takovou akcii, bude se snažit akcie nakupovat na úrovních podpory a prodávat je znovu a znovu na úrovních rezistence, čímž vydělá více a více peněz, protože akcie opakovaně procházejí stejnou zemí.

U akcií, které mají dobře identifikovanou úroveň podpory a odolnosti, mohou být cenové rozdíly nad kteroukoli z těchto úrovní důležitým ukazatelem budoucího cenového pohybu. Například pokud se akcií dříve nepodařilo zlomit nad 50 $ za akcii, ale nakonec tak učiní, může to být známkou toho, že se akcie odtud přesunou na podstatně vyšší cenovou hladinu.

Níže uvedený graf společnosti General Electric (GE) ukazuje, že se akcie obchodovaly v těsném rozmezí mezi 29 a 30 USD za akcii po dobu několika měsíců, ale jakmile se cena akcií propadla pod úroveň podpory 29 USD, nadále klesala podstatně níže.

jak číst akciové grafy

Závěr - pomocí analýzy akciového grafu

Analýza akciového grafu není neomylná, a to ani v rukou nejodbornějšího technického analytika. Pokud by tomu tak bylo, každý investor do akcií by byl multimilionář. Naučit se číst burzovní graf však rozhodně pomůže proměnit šanci být úspěšným investorem na akciovém trhu ve váš prospěch.

Analýza burzovního grafu je dovednost a jako každá jiná dovednost se na ni člověk stane odborníkem až v praxi. Dobrou zprávou je, že prakticky kdokoli, kdo je ochoten pilně pracovat na analýze akciových grafů, se může stát, ne-li přímým odborníkem, přinejmenším docela dobrý - dostatečně dobrý na to, aby zlepšil svou celkovou ziskovost v obchodování na akciovém trhu. Proto je ve vašem nejlepším zájmu jako investora zahájit nebo pokračovat ve vzdělávání v analýze akciových grafů.

Více o obchodování

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • McClellan oscilátor McClellan oscilátor - technická analýza McClellan oscilátor je typ hybného oscilátoru. McClellanův oscilátor se počítá pomocí exponenciálních klouzavých průměrů a je navržen tak, aby spíše naznačoval sílu nebo slabost cenového pohybu než jeho směr.
  • Rychlostní čáry Rychlostní čáry - technická analýza Rychlostní čáry jsou analytický nástroj používaný k určení úrovní podpory a odporu. Nejsou určeny k použití jako samostatný technický indikátor.
  • Forex obchodování Forex obchodování - Jak obchodovat na devizovém trhu Forex obchodování umožňuje uživatelům vydělávat na zhodnocení a znehodnocení různých měn. Obchodování na Forexu zahrnuje nákup a prodej měnových párů na základě relativní hodnoty každé měny vůči jiné měně, která tento pár tvoří.
  • Investice pro figuríny Finance Články Finance Finance jsou koncipovány jako samostudijní průvodci, díky nimž se můžete naučit důležité finanční koncepty online svým vlastním tempem. Procházejte stovky článků!

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found