Konkurenční nabídky - Porozumění nabídkovým nabídkám

Konkurenční nabízení je forma nabídky, která se používá při zadávání veřejných zakázek. Zadávání veřejných zakázek V podnikání je zadávání veřejných zakázek procesem vyhledávání, vyjednávání a nákupu zboží a / nebo služeb od dodavatelů. Proces nákupu zboží a služeb. Používají jej společnosti a vládní agentury, které vyžadují dodávku produktů nebo služeb ve velkém měřítku. Agentura nebo společnost musí vydat formu žádosti, běžně označované jako žádost o nabídku (RFP), která podrobně popisuje produkty nebo služby, které požadují, aby prodejci projevili zájem o dodávku prostřednictvím konkurenčního nabídkového řízení.

Konkurenční nabídky

Proces konkurenčních nabídek

Zainteresovaní prodejci zasílají své nabídky ke zvážení ve stanovené lhůtě. Nabídky jsou zapečetěny, aby se zvýšila důvěrnost návrhu každého dodavatele. Po uplynutí lhůty pro podání nabídek si příjemce nabídek vybere uchazeče s nejnižšími nebo nejlepšími podmínkami pro RFP. Výběr lze provést v otevřeném nebo uzavřeném nabídkovém řízení.

Kromě nákupu zboží a služeb se konkurenční nabídky používají také při prodeji společností, kde může investiční bankéř požadovat od potenciálních kupců dopisy o záměru. Cílem nabídkového řízení je zvýšit konkurenceschopnost nabídek, vyhnout se preferenčnímu zacházení a umožnit společnosti získat nejlepší nabídku.

Aby byl prodejce vybrán, aby splnil nabídku produktů a / nebo služeb, musí prokázat své schopnosti, historii a připravenost k provedení projektu.

Názor kupujícího na konkurenční nabídky

Identifikace nejkvalifikovanějšího prodejce

Na straně kupujícího slouží konkurenční nabídky k identifikaci nejkvalifikovanějších prodejců konkrétního zboží a služeb. Kupující nebo příjemce nabídek musí připravit kompletní žádost o nabídku a zveřejnit ji, aby se dostala k kvalifikovaným prodejcům. V ideálním případě musí dodavatelé při nabízení objednávky prokázat svou schopnost provést objednávku podrobným popisem své historie úspěchů, nákladů na dodání produktů nebo služeb a časových harmonogramů dodávek.

U specializovaných služeb, jako je nákup a instalace dialyzačního přístroje v nemocnici, by kupující chtěl zadat zakázku prodejci, který se specializuje na tento obor a který již podobné instalace provedl v jiných nemocnicích.

Vyhodnocení nabídek

Poté, co společnost obdrží návrhy, musí vyhodnotit každou nabídku v závislosti na informacích poskytnutých každým prodejcem. Proces hodnocení může také zahrnovat vedení osobních rozhovorů s uchazeči za účelem určení toho nejkvalifikovanějšího. Kupující poté vybere vítěze a vyzve vítězného dodavatele k práci na projektu. V dobře spravovaném konkurenčním nabídkovém procesu by měli být o výsledku informováni všichni prodejci, kteří mají zájem, včetně poražených.

Společnost se někdy může rozhodnout, že RFP nezveřejní, ale pozve hrstku důvěryhodných dodavatelů, se kterými již dříve spolupracovala. Tato praxe se často vyskytuje v již zavedených podnicích, které publikovaly RFP v předchozích obdobích, a vytvořily seznam prodejců, kteří dodávali podle svého slibu. Tato praxe pomáhá zkrátit dobu trvání nabídkového procesu, protože kupující již má základní informace o všech prodejcích a výběrem vítězné nabídky stráví méně času.

Pohled prodejce na konkurenční nabídky

Proces nabídky prodejce

Odpovědností prodejce je zasílat návrhy v reakci na žádost o nabídku a přesvědčit kupujícího, že jsou pro danou práci správnými lidmi. Typický nabídkový proces pro prodejce je následující: získání kvalifikace pro zasílání návrhů; přezkoumání podmínek RFP a určení, zda jsou kvalifikované; vytvoření a odeslání návrhu, který splňuje požadavky RFP; a odpověď, zda nabídku vyhráli nebo prohráli.

Jedním z kritických faktorů, které určují, zda bude prodejci zadána práce, nebo ne, je odhad nákladů Project Finance - Primer Project finance primer. Financování projektu je finanční analýza úplného životního cyklu projektu. Analýza nákladů a přínosů se obvykle používá. Prodejce musí provést odpovídající průzkum trhu, aby zajistil, že cena, kterou kótuje, odpovídá tržní sazbě. Kromě toho musí rozumět požadavkům RFP a hledat vysvětlení v oblastech, kde jsou nejisté. Nedodržení podmínek má často za následek diskvalifikaci během výběrového procesu.

Úvahy prodejce v procesu nabízení

Existuje několik věcí, které prodejci berou v úvahu, když reagují na žádost o cenovou nabídku. Nejprve musí prodejce pochopit potřeby kupujícího tím, že ví, co přesně chce, a použít to jako základ pro stanovení ceny nabídky. I když kupující obvykle zvažují nabídky za nízkou cenu, někdy může kupující zvážit nabídku za vysokou cenu, pokud je jedinečná, kvalifikace prodejce je neobvyklá nebo prodejce zaručuje bezproblémovou dodávku zboží.

Na druhou stranu může prodejce odmítnout reagovat na návrh, pokud podle jeho znalostí a předchozí spolupráce s klientem čelí nízké šanci na výhru v konkurenčním nabídkovém řízení. Může to být z důvodu nedostatečných zkušeností, neschopnosti splnit podmínky návrhu nebo toho, že kupující očekává nabídku, kterou prodejce považuje za příliš nízkou.

Konkurenční nabídky při IPO

Kromě zadávání veřejných zakázek na zboží a služby se konkurenční nabídky používají také při prvotních veřejných nabídkách (IPO). Počáteční veřejné nabídce (IPO). Počáteční veřejné nabídky (IPO) je první prodej akcií vydaných společností veřejnosti. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, co je to IPO. Obvykle, když společnost plánuje prodat své první vydání akcií veřejnosti, vyzve upisovatele, aby předložili zapečetěné nabídky, aby mohly být při postoupení zváženy. Společnost poté vyhodnotí přijaté nabídky a určí upisovatele s nejlepší cenou a smluvními podmínkami, které jsou výhodné pro obě strany.

Většina upisovatelů však upřednostňuje vyjednávací nabídkový proces na rozdíl od konkurenčního nabídkového řízení. Vyjednané nabídkové řízení umožňuje vydávající společnosti přímo vyjednávat s upisovateli a dohodnout se na poplatku a smluvních podmínkách, které jsou pro obě strany výhodné. Poskytuje také vydávající společnosti příležitost spolupracovat s upisovateli, které znají nebo které si již na akciovém trhu vytvořily dobrou pověst.

Výhody konkurenčních nabídek

Konkurenční nabízení nabízí kupujícímu i prodávajícímu několik výhod, jak je uvedeno níže:

Kupujícímu

Konkurenční nabízení pomáhá kupujícím získat za své nabídky nejlepší cenu a smluvní podmínky. Umožňuje jim získat nejkvalifikovanější prodejce produktů a služeb při zachování nízkých nákladů. Mohou také pracovat s prodejci s historií úspěchů, kteří jsou způsobilí poskytovat specializované služby.

Prodávajícímu

Konkurenční nabídky umožňují prodejcům provádět nabídky, které znají, a to rychlostí, kterou sami určí. Umožňuje jim ušetřit na nákladech, které by mohli použít při hledání potenciálních kupců pro jejich produkty nebo služby.

Související čtení

Finance je globálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling & Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari, pro ty, kteří chtějí svou kariéru posunout na vyšší úroveň. Chcete-li se dozvědět více a rozšířit svou kariéru, prozkoumejte další finanční zdroje níže:

  • Aukce Aukce Aukce Aukce je systém nákupu a prodeje zboží nebo služeb tím, že je nabízí k nabízení, umožňuje lidem dražit a prodává tomu, kdo draží nejvíce. Uchazeči soutěží proti sobě
  • Výhodná koupě Výhodná koupě Výhodná koupě označuje transakci, kdy nabyvatel podniku získá dobrou smlouvu mnohem nižší, než je reálná tržní hodnota podniku.
  • Taktika vyjednávání Taktika vyjednávání Vyjednávání je dialog mezi dvěma nebo více lidmi s cílem dosáhnout konsensu ohledně problému nebo problémů, u nichž existuje konflikt. Dobrá vyjednávací taktika je pro vyjednávací strany důležitá, aby věděli, zda může jejich strana zvítězit, nebo vytvořit situaci, která je prospěšná pro obě strany.
  • Prodejní a kupní smlouva Prodejní a kupní smlouva Prodejní a kupní smlouva (SPA) představuje výsledek klíčových obchodních a cenových jednání. V podstatě stanoví dohodnuté prvky dohody, zahrnuje řadu důležitých ochranných opatření pro všechny zúčastněné strany a poskytuje právní rámec pro dokončení prodeje nemovitosti.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found