Banka pro mezinárodní platby - pochopení fungování BIS

Banka pro mezinárodní platby (BIS) byla zahájena v roce 1930 a její vlastníkem jsou centrální banky Evropská centrální banka Evropská centrální banka (ECB) je jednou ze sedmi institucí EU a centrální bankou pro celou eurozónu. Je jednou z nejdůležitějších centrálních bank na světě a dohlíží na více než 120 centrálních a komerčních bank v členských státech. různých zemí. Slouží jako banka pro členské centrální banky a její úlohou je podporovat mezinárodní měnovou a finanční stabilitu. Kvantitativní uvolňování Kvantitativní uvolňování (QE) je měnová politika tisku peněz, kterou provádí centrální banka za účelem oživení ekonomiky. Centrální banka vytváří a finanční společnost. Banka pro mezinárodní platby má sídlo ve švýcarské Basileji a provozuje zastoupení v Hongkongu a Mexico City.

BIS

Historie BIS

Banka mezinárodního vypořádání byla založena na základě Haagské dohody z roku 1930 mezi Německem, Belgií, Itálií, Francií, Spojeným královstvím, Japonskem, Švýcarskem a Spojenými státy. BIS poprvé otevřela své kanceláře 17. května 1930. Její hlavní rolí bylo shromažďovat, spravovat a distribuovat reparace, které byly německé vládě uloženy Versailleskou smlouvou po první světové válce. Působila také jako správce německé vlády Půjčka, která byla uvedena na trh v roce 1930.

První role BIS

Úkol usnadnit reparační platby se stal zastaralým poté, co ho moratorium Hoover z června 1931 pozastavilo, a později, v červenci 1932, Lausanská dohoda zrušila reparační platby. Po ukončení své původní funkce byla BIS poté pověřena podporou spolupráce mezi členskými centrálními bankami. Pracovalo na poskytování bankovních služeb centrálním bankám a vedení fór pro schůze, kde se scházeli guvernéři centrálních bank, aby se poradili. Jednou z jejích počátečních aktivit jako banky pro centrální banky byla pomoc kontinentálním evropským centrálním bankám při přepravě části jejich zlatých rezerv do Londýna a New Yorku.

Poválečná válka

Po vypuknutí druhé světové války existovaly obavy z pokračujícího provozu banky. Členové se dohodli, že banka zůstane otevřená a že během období nepřátelských akcí se nebudou konat žádná zasedání představenstva. Členové rovněž rozhodli, že banka bude při podnikání nadále neutrální. Jak však válka postupovala, byla BIS považována za nakloněnou k Němcům a ze Spojeného království a USA rostly nepohodlí. Během konference v Bretton Woods v roce 1944 se členové dohodli na likvidaci banky v nejbližší možné chvíli. Rozpuštění podpořili američtí a evropští delegáti, ale bylo proti britské delegaci. Rozpuštění však byla zastavena v roce 1945 novou americkou vládou a britskou vládou a rozhodnutí o likvidaci BIS bylo ukončeno v roce 1948.

Jak funguje BIS

Podle Charty BIS, která byla formálně přijata 20. ledna 1930, by fyzické i centrální banky upisovaly akcie vydané BIS. Charta však omezila hlasovací práva a zastoupení na zasedáních BIS na centrální banky zemí, ve kterých byly akcie oficiálně upsány. V roce 2001 BIS přezkoumala práva na upisování akcií a omezila vlastnictví akcií Struktura kapitálu Struktura kapitálu odkazuje na výši dluhu a / nebo kapitálu použitého firmou k financování jejích operací a financování jejích aktiv. Kapitálová struktura firmy vůči centrálním bankám nebo rovnocenným měnovým orgánům v jejích příslušných členských zemích. Jednotliví akcionáři byli vyřazeni z vlastnictví akcií a byli oprávněně odškodněni.

Banka pro centrální banky

Bank of International Settlements funguje jako banka a v bankovních aktivitách soutěží s dalšími mezinárodními finančními organizacemi. Její klientelu tvoří centrální banky jejích členských zemí, ale nevede běžné účty pro jednotlivce a vlády. Nabízí prémiové služby a vysokou návratnost investovaných prostředků jako způsob přilákání centrálních bank. Udržuje vysokou úroveň akciového kapitálu a rezerv, které jsou investovány do různých portfolií, aby získala výnos pro instituci. BIS zajišťuje likviditu svých členů výkupem obchodovatelných cenných papírů od centrálních bank.

Setkání

V průběhu valné hromady jsou všichni členové oprávněni hlasovat a být zastoupeni. Hlasovací právo je ekvivalentní počtu akcií vydaných v zemi každého člena na schůzích. Nejdůležitějšími schůzkami v BIS jsou pravidelná setkání guvernérů a vyšších úředníků, která se konají každé dva měsíce. Setkání poskytují členům platformu k diskusi o globální ekonomice, finančních trzích a dalších otázkách, které zajímají centrální banky. Výroční valná hromada se koná koncem června nebo začátkem července. Témata diskusí na tomto setkání zahrnují rozdělování zisků a dividend, schvalování výročních finančních zpráv, schvalování příspěvků vyplácených členům představenstva a výběr externích auditorů BIS. Banka může někdy svolat mimořádné valné hromady při likvidaci banky, změně základního kapitálu nebo změně stanov BIS.

Rozhodovací orgány

Bank of International Settlements předsedají tři rozhodovací orgány, mezi něž patří valná hromada centrálních bank, představenstvo a vedení BIS. Rozhodnutí učiněná na těchto úrovních jsou založena na váženém hlasovacím ujednání. Tato rozhodnutí jsou správní a finanční povahy a týkají se bankovních operací, přidělování rozpočtových zdrojů a vnitřních politik.

Funkce BIS

Některé z funkcí prováděných BIS zahrnují:

Věřitel poslední instance

Jako bankéř centrálním bankám poskytuje BIS širokou škálu finančních služeb na pomoc centrálním bankám a dalším měnovým finančním institucím při správě devizových rezerv. Pokud centrální banky požadují okamžitou likviditu, nabízí úvěrové služby a nakupuje zpět obchodovatelné finanční nástroje Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi. které nabízejí tyto centrální banky. Působí také jako správce v souvislosti s mezinárodními finančními operacemi, což pomáhá podporovat globální finanční a měnovou stabilitu.

Semináře a workshopy

BIS organizuje workshopy a semináře zaměřené na mezinárodní finanční otázky prostřednictvím Institutu finanční stability (FSI). Prostřednictvím FSI popularizuje BIS práci Basilejského výboru pro bankovní dohled a jeho doporučení týkající se finančních trhů. FSI také organizuje přednášky a praktická školení o globální finanční stabilitě. Setkání vedoucích pracovníků centrálních bank, specialistů, ekonomů a orgánů dohledu přispívají k mezinárodní spolupráci.

Výzkum a statistika

BIS publikuje výzkum a statistiky o globálním bankovnictví, devizách, trzích cenných papírů a trzích s deriváty. Informace jsou sdíleny mezi jejími členskými centrálními bankami, aby jim pomohly při plnění jejich funkcí a rozhodování. Výzkum je také publikován v pravidelných publikacích bank a externích publikacích, jako jsou akademické časopisy. Výzkum provádějí zaměstnanci BIS i vědci z jejích členských centrálních bank.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Federální rezervní systém USA Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států a je finanční autoritou za největší světovou ekonomikou volného trhu.
  • Věřitel poslední instance Věřitel poslední instance Věřitel poslední instance je poskytovatel likvidity finančním institucím, které mají finanční potíže. Ve většině rozvojových a rozvinutých zemí je věřitelem poslední instance centrální banka země. Odpovědností centrální banky je zabránit šíření běhů bank nebo panice v důsledku nedostatku likvidity do jiných bank.
  • Basel III Basel III Dohoda Basel III je soubor finančních reforem, který vypracoval Basilejský výbor pro bankovní dohled (BCBS) s cílem posílit
  • Kariéra v bankovnictví („Sell Side“) Kariéra Kariéra v bankovnictví („Sell-Side“) Banky, známé také jako Dealers nebo souhrnně jako Sell-Side, nabízejí širokou škálu rolí, jako je investiční bankovnictví, průzkum vlastního kapitálu, prodej a obchodování

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found