Peněžní příkaz - definice, historie a nevýhody

Peníze je zaručený způsob platby za určitou částku, který mohou dvě strany použít jako způsob platby výměnou za daný produkt nebo službu. K získání peněžního příkazu musí účetní jednotka zaplatit částku, na které bylo dohodnuto zboží nebo službu.

Poukázka

Emitent poté předloží oficiální dokument peněžního příkazu - který pak může být předán druhé straně (nebo stranám) zapojené do transakce. Po přijetí jej lze vyměnit za vklad na bankovní účet držitele. Typy retailových bank Obecně lze říci, že existují tři hlavní typy retailových bank. Jsou to komerční banky, družstevní záložny a některé investiční fondy, které nabízejí služby retailového bankovnictví. Všichni tři pracují na poskytování podobných bankovních služeb. Patří mezi ně běžné účty, spořicí účty, hypotéky, debetní karty, kreditní karty a osobní půjčky. .

Historie poukázky

Koncept peněžních poukázek vznikl na konci 18. století v Británii. Když byl koncept původně propagován, nebyl nijak zvlášť úspěšný. Bylo to kvůli vysokým poplatkům systému. Poplatek za službu Poplatek za službu, nazývaný také poplatek za službu, označuje poplatek vybíraný k zaplacení služeb, které se vztahují k kupovanému produktu nebo službě. , které umožňovaly tradičnější platební metody, jako jsou hotovost nebo šeky Jak vystavit šek I když digitální platby neustále získávají větší podíl na trhu, je stále důležité vědět, jak vystavit šek. Tato příručka vám krok za krokem ukáže přitažlivější. Platební systém byl poté prodán soukromému kupujícímu, který dokázal výrazně snížit poplatky spojené s požadováním peněžního příkazu, čímž se systém stal populárním.

Nejvýznamnější bod v historii peněžních poukázek nastal, když Britská pošta viděla ve službě hodnotu. Britští poštovní úředníci uvítali myšlenku, že jedna strana může bezpečně poslat peněžní poukázku jiné straně, aniž by hrozilo riziko krádeže. Zkrácení hotovosti Zkratka hotovosti odkazuje na krádež hotovosti, která již byla za určité období zaznamenána v účetnictví. Tento podvod je spáchán.

Pokud byla odeslána hotovost, mohla by být snadno odcizena a přidána na jakýkoli bankovní účet. Peněžní poukázka byla právně závazná a bylo možné ji uložit pouze na účet konkrétního subjektu. Pošta získala systém a podařilo se mu zlepšit jeho ziskovost, což z něj činí významný zdroj peněžních toků pro organizaci.

Nevýhody

I když byl tento koncept považován za docela lákavý a ziskový, stále přichází s několika nevýhodami. Platební systém zaznamenal velmi omezené přijetí a použití v makléřském a pojišťovacím průmyslu kvůli obavám z toho, jak by mohl být použit k praní peněz.

Vzhledem k tomu, že by tento systém mohl být snadno použit v obchodních transakcích mezi mnoha stranami, mohl by potenciálně sloužit jako prostředek k praní peněz získaných nelegálními aktivitami. Například zločinecká organizace by mohla dostávat příjem prostřednictvím několika peněžních poukázek a tento příjem přiznat prostřednictvím společnosti s ručením omezeným (LLC) Company s ručením omezeným (LLC) Společnost s ručením omezeným (LLC) je obchodní struktura pro soukromé společnosti ve Spojených státech, ten, který kombinuje aspekty partnerství a firem, čímž jsou peníze legitimní nebo „čisté“.

V boji proti zneužívání peněžních poukázek jako nástrojů praní peněz byly zavedeny byrokratické politiky ve snaze zavést v systému kontroly a rovnováhy. Legislativa, jako je americký zákon o bankovním tajemství a americký zákon o vlastencích, vyžaduje, aby peněžní příkazy podléhaly „regulativnějšímu zpracování“ než šeky (protože je lze snadno zfalšovat).

V rámci snahy o zajištění bezpečnější praxe vláda USA také omezila maximální částku transakce na 1 000 USD pro domácí objednávky a 700 USD pro mezinárodní objednávky.

Alternativy peněžních příkazů

Díky technologickému pokroku mohou zákazníci nyní využívat řadu alternativ k peněžním poukázkám. Novější alternativy jsou zejména levnější, efektivnější a bezpečnější.

Alternativy zahrnují kreditní platební systémy MasterCard / Visa, japonský systém Konbini a italský systém Postepay. Ve Spojených státech PaidByCash nadále roste v popularitě a v současné době je nabízen ve více než 60 000 obchodech po celé zemi.

Závěrem lze říci, že peněžní poukázky byly prvními prostředky peněžních transakcí, které byly průkopníkem v nástupu moderních technologií zpracování plateb.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Zajištění Zajištění Zajištění je aktivum nebo majetek, který fyzická nebo právnická osoba nabízí věřiteli jako zajištění půjčky. Používá se jako způsob získání půjčky, který slouží jako ochrana před možnou ztrátou pro věřitele, pokud by dlužník neplnil své platby.
  • Kreditní karta Kreditní karta Kreditní karta je jednoduchá, ale neobvyklá karta, která umožňuje majiteli nakupovat, aniž by přinesla jakoukoli částku v hotovosti. Místo toho pomocí kreditu
  • Finanční zprostředkovatel Finanční zprostředkovatel Finanční zprostředkovatel označuje instituci, která jedná jako prostředník mezi dvěma stranami za účelem usnadnění finanční transakce. Mezi instituce, které se běžně označují jako finanční zprostředkovatelé, patří komerční banky, investiční banky, podílové fondy a penzijní fondy.
  • Krátkodobý úvěr Krátkodobý úvěr Krátkodobý úvěr je typ úvěru, který se získává na podporu dočasné osobní nebo obchodní kapitálové potřeby. Jelikož se jedná o typ úvěru, jedná se o částku vypůjčeného kapitálu a úroky, které je třeba zaplatit k danému datu splatnosti, což je obvykle do jednoho roku od získání úvěru.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found