Systém hodnocení CAMELS - přehled a příklad výpočtu

Systém hodnocení CAMELS byl vyvinut ve Spojených státech jako systém hodnocení dohledu k hodnocení bankovní (Sell-Side) kariéry Banky, známé také jako Dealers nebo souhrnně jako Sell-Side, nabízejí širokou škálu rolí, jako je investiční bankovnictví , kapitálový průzkum, prodej a obchodování celkový stav. CAMELS je zkratka, která představuje šest faktorů, které jsou brány v úvahu pro hodnocení. Na rozdíl od jiných regulačních poměrů nebo hodnocení není hodnocení CAMELS zveřejňováno. Používá ho pouze vrcholový management k pochopení a regulaci možných rizik.

Velbloudi Ilustrace s pěti hvězdami

Orgány dohledu používají k hodnocení každé banky skóre na stupnici od 1 do 5. Síla CAMEL spočívá v jeho schopnosti identifikovat finanční instituce, které přežijí a které selžou. Koncept byl původně přijat v roce 1979 Federální zkušební komisí pro finanční instituce (FFIEC) pod názvem Uniform Financial Institutions Rating System (UFIRS). CAMELS byl později upraven tak, aby do zkratky přidal šestou složku - citlivost.

souhrn

  • Systém hodnocení CAMELS hodnotí sílu banky prostřednictvím šesti kategorií.
  • CAMELS je zkratka pro kapitálovou přiměřenost, aktiva, manažerské schopnosti, výnosy, likviditu, citlivost.
  • Systém hodnocení je na stupnici od jedné do pěti, přičemž jeden je nejlepším hodnocením a pět nejhorším hodnocením. (Mějte na paměti, že nižší hodnocení je lepší, což znamená finančně stabilnější banku s menším rizikem.)

Co znamená CAMELS?

Zkratka CAMELS byla rozšířena

Součástí CAMELS jsou:

  • (Kapitálová přiměřenost
  • (Aktiva
  • (M) schopnost interakce
  • (Zisk
  • (L) likvidita
  • (Citlivost

Kapitálová přiměřenost

Kapitálová přiměřenost hodnotí soulad instituce s předpisy o minimální rezervě kapitálu. Regulační orgány stanoví rating na základě hodnocení kapitálové pozice finanční instituce v současné době a v průběhu několika let.

Budoucí kapitálová pozice se předpovídá na základě plánů instituce do budoucna, například podle toho, zda plánují rozdat dividendy nebo získat jinou společnost. Zkoušející CAMELS by se také podíval na analýzu trendů, složení kapitálu a likviditu kapitálu.

Aktiva

Tato kategorie hodnotí kvalitu aktiv banky. Kvalita aktiv je důležitá, protože hodnota aktiv může rychle klesat, pokud jsou vysoce riziková. Například půjčky jsou druhem aktiva, u kterého může dojít ke snížení hodnoty, pokud jsou peníze půjčovány vysoce rizikovému jednotlivci.

Zkoušející zkoumá investiční politiky a úvěrové praktiky banky spolu s úvěrovými riziky, jako je úrokové riziko a riziko likvidity. Je brána v úvahu kvalita a trendy hlavních aktiv. Pokud má finanční instituce trend, že hlavní aktiva ztrácejí na hodnotě kvůli úvěrovému riziku, získala by nižší hodnocení.

Schopnost správy

Schopnost řízení měří schopnost manažerského týmu instituce identifikovat a následně reagovat na finanční stres. Kategorie závisí na kvalitě obchodní strategie banky, finanční výkonnosti a vnitřních kontrolách. V oblasti obchodní strategie a finanční výkonnosti zkoušející CAMELS zkoumá plány instituce na několik příštích let. Zahrnuje míru akumulace kapitálu, míru růstu a identifikaci hlavních rizik.

U interních kontrol zkouška testuje schopnost instituce sledovat a identifikovat potenciální rizika. Mezi oblasti interních kontrol patří informační systémy, programy auditu a vedení záznamů. Informační systémy zajišťují integritu počítačových systémů k ochraně osobních údajů zákazníka. Programy auditu kontrolují, zda jsou dodržovány zásady společnosti. A konečně, vedení záznamů by se mělo řídit spolehlivými účetními zásadami a mělo by zahrnovat dokumentaci pro usnadnění auditů.

Zisk

Výdělky pomáhají hodnotit dlouhodobou životaschopnost instituce. Banka potřebuje přiměřený výnos, aby mohla rozšířit své operace a udržet si konkurenceschopnost. Zkoušející se konkrétně zaměřuje na stabilitu výdělků, návratnost aktiv (ROA), návratnost aktiv a vzorec ROA Vzorec ROA. Návratnost aktiv (ROA) je typ metriky návratnosti investic (ROI), která měří ziskovost podniku ve vztahu k jeho celkovým aktivům. Tento poměr ukazuje, jak dobře si společnost vede, a to porovnáním zisku (čistého zisku), který vytváří, s kapitálem, který investuje do aktiv. , čistá úroková marže (NIM) a vyhlídky na budoucí výdělky v drsných ekonomických podmínkách. Při posuzování výdělků jsou nejdůležitější výdělky. Základní výdělky jsou dlouhodobé a stabilní výdělky instituce, které jsou ovlivněny výdaji na jednorázové položky.

Likvidita

Pro banky je likvidita obzvláště důležitá, protože nedostatek likvidního kapitálu může vést ke spuštění banky Bank Run Ke spuštění banky dojde, když si zákazníci ze strachu, že banka vybere všechny své peníze ze svých vkladových účtů současně u bankovní instituce. Tato kategorie CAMELS zkoumá úrokové riziko Úrokové riziko Úrokové riziko je pravděpodobnost poklesu hodnoty aktiva v důsledku neočekávaných výkyvů úrokových sazeb. Úrokové riziko je většinou spojeno spíše s aktivy s pevným výnosem (např. Dluhopisy) než s kapitálovými investicemi. a riziko likvidity Hlavní rizika pro banky Mezi hlavní rizika bank patří úvěrové, provozní, tržní riziko a riziko likvidity. Vzhledem k tomu, že banky jsou vystaveny různým rizikům, mají dobře vybudovanou infrastrukturu pro řízení rizik a musí dodržovat vládní předpisy. . Úrokové sazby ovlivňují výnosy z obchodního segmentu banky na kapitálových trzích. Pokud je expozice vůči úrokovému riziku velká, bude hodnota investice a úvěrového portfolia instituce kolísavá. Riziko likvidity je definováno jako riziko neschopnosti uspokojit současné nebo budoucí potřeby peněžních toků bez ovlivnění každodenních operací.

Citlivost

Citlivost je poslední kategorie a měří citlivost instituce na tržní rizika. Lze například posoudit půjčky v energetickém sektoru, půjčky ve zdravotnictví a půjčky v zemědělství. Citlivost odráží míru, do jaké jsou výnosy ovlivněny úrokovými sazbami, směnnými kurzy a cenami komodit, které lze vyjádřit pomocí Beta Beta. Beta (β) investičního cenného papíru (tj. Akcie) je měřítkem jeho volatility výnosy ve vztahu k celému trhu. Používá se jako měřítko rizika a je nedílnou součástí modelu oceňování kapitálových aktiv (CAPM). Společnost s vyšší beta má větší riziko a také vyšší očekávané výnosy. .

Jak funguje systém hodnocení CAMELS?

U každé kategorie je skóre uděleno od jedné do pěti. Jedním z nich je nejlepší skóre a naznačuje silný výkon a postupy řízení rizik v instituci. Na druhou stranu, pět je nejchudší hodnocení. Naznačuje to vysokou pravděpodobnost selhání banky a potřebu okamžitých opatření k ratifikaci situace. Pokud současná finanční situace instituce klesne mezi 1 a 5, nazývá se to souhrnný rating.

  • Stupnice 1 znamená, že banka vykazuje silný výkon, je solidní a je v souladu s postupy řízení rizik.
  • Stupnice 2 znamená, že instituce je finančně zdravá s přítomnými mírnými slabostmi.
  • Stupnice 3 naznačuje, že instituce vykazuje obavy z dohledu v několika dimenzích.
  • Stupnice 4 ukazuje, že instituce má nevhodné praktiky, a proto není bezpečná kvůli vážným finančním problémům.
  • Hodnocení 5 ukazuje, že instituce je v zásadě nevhodná z důvodu nedostatečných postupů řízení rizik.

Vyšší počet hodnocení bude bránit schopnosti banky expandovat prostřednictvím investic, fúzí nebo přidávání dalších poboček. Instituce se špatným hodnocením bude rovněž povinna platit více pojistného.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli článek Finance o systému hodnocení CAMELS. K dalšímu učení a rozvoji vaší kariéry budou užitečné tyto další finanční zdroje:

  • Poměr kapitálové přiměřenosti Poměr kapitálové přiměřenosti (CAR) Poměr kapitálové přiměřenosti stanoví standardy pro banky tím, že zkoumá schopnost banky splácet závazky a reagovat na úvěrová rizika a operační rizika. Banka, která má dobrý CAR, má dostatek kapitálu na to, aby absorbovala potenciální ztráty. Má tedy menší riziko platební neschopnosti a ztráty peněz vkladatelů.
  • LIBOR LIBOR LIBOR, což je zkratka pro London Interbank Offer Rate, označuje úrokovou sazbu, kterou britské banky účtují jiným finančním institucím za krátkodobý úvěr se splatností od jednoho dne do 12 měsíců v budoucnosti. LIBOR slouží jako srovnávací základna pro krátkodobé úrokové sazby
  • Basel III Basel III Dohoda Basel III je soubor finančních reforem, který vypracoval Basilejský výbor pro bankovní dohled (BCBS) s cílem posílit
  • Řízení rizik Řízení rizik Řízení rizik zahrnuje identifikaci, analýzu a reakci na rizikové faktory, které tvoří součást života podniku. Obvykle se to dělá s

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found