Numeraire - přehled, jak to funguje, index amerických dolarů

Numeraire je ekonomický pojem, který označuje směnnou jednotku, kterou lidé používají jako měřítko při porovnávání podobných nástrojů nebo zboží. Termín „numeraire“ je francouzské slovo, které se překládá do „nominální hodnoty“ nebo „peněz“. Numeraire se aplikuje na jeden nástroj nebo produkt, který se poté použije jako měřítko pro celý trh podobných produktů nebo finančních nástrojů v indexu.

Numeraire

Číslem může být také měna nebo produkt, jehož cena je stanovena na jednu. V měnové ekonomice se peníze používají jako numeraire a slouží jako zúčtovací jednotka při určování hodnoty zboží. Jednoduše řečeno to znamená, že peníze, bez ohledu na měnu, fungují jako měřítko, ve vztahu k němuž je hodnota zboží a služeb Produkty a služby Produkt hmatatelnou položkou, která je uvedena na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotná položka, ze které vzniká na trhu, je určena. Numeraire usnadňuje srovnání hodnot, když jsou relativní ceny relevantní na trhu.

souhrn

  • Numeraire označuje finanční nástroj, měnu nebo produkt, který se používá jako standard při porovnávání hodnoty podobných položek.
  • Numeraire umožňuje srovnání hodnot podobných produktů, pokud jsou relevantní relativní ceny ostatních produktů.
  • Příkladem numeraire je americký dolar, který se používá jako denominační měna při určování cen ropy na mezinárodním trhu.

Porozumění Numeraire

Praxe používání měn jako čísla byla založena již dávno. V polovině 20. století, kdy bylo obchodování se zlatem běžnou praxí mezi obchodníky, měl americký dolar cenu jedné třicet pětiny hodnoty jedné unce zlata.

Ostatní měny - například britská libra, jen a euro - byly srovnávány s americkým dolarem. Numeraire byl tedy americký dolar a ostatní měny byly počítány jako zlomek nebo násobek amerického dolaru.

Americký dolar byl nejpoužívanější měnou a jeho cena byla fixována na cenu zlata, které bylo prostředkem směny. Například pokud měna X držela dvakrát tržní hodnotu jednotky numeraire (americký dolar), relativní cena měny X je 2.

Index amerického dolaru

Index amerického dolaru byl číslem stanoveným po dohodě z Bretton Woods. Bretton Woods Dohoda o Bretton Woods byla dosažena na summitu v roce 1944, který se konal v New Hampshire v USA na místě se stejným názvem. Dohody bylo dosaženo 730 delegáty, kteří byli zástupci 44 spojeneckých národů, které se zúčastnily summitu. Delegáti v rámci dohody použili zlatý standard k vytvoření pevné směnárny. Rozpuštěn byl v roce 1973. Index byl použit k měření hodnoty dolaru vůči koši jiných měn včetně eura, japonského jenu, kanadského dolaru, britské libry , Švýcarský frank a švédská koruna. Měny tvoří nejvýznamnější obchodní partneři Spojených států. Index amerického dolaru byl založen se základnou 100 a je to spravedlivý údaj o hodnotě dolaru na mezinárodních trzích.

V průběhu let index amerického dolaru prudce kolísal. Index dosáhl nejvyššího bodu v únoru 1985 na úrovni 164,72 a nejnižšího bodu během globální finanční krize 2008–2009 Globální finanční krize Globální finanční krize 2008–2009 odkazuje na obrovskou finanční krizi, které svět čelil v letech 2008–2009. Finanční krize si vybrala svou daň na jednotlivcích a institucích po celém světě, přičemž miliony Američanů byly hluboce zasaženy. Finanční instituce začaly klesat, mnohé byly pohlceny většími subjekty a vláda USA byla nucena nabídnout výpomoc na 70,698. V březnu 2020 dosáhl index hodnoty 100,35, což je stejná úroveň jako počáteční hodnota indexu v roce 1973.

Na hodnotu indexu amerického dolaru mají vliv různé faktory, jako jsou recese, ekonomický růst a inflace / deflace amerického dolaru a měn komponent obsažených ve srovnatelném koši. Obchodníci sledují hodnotu indexu vůči měnovému koši, aby se mohli zabezpečit proti jakémukoli riziku spojenému s dolarem. Mohou také použít index k zajištění očekávaných pohybů měn a ke spekulacím, kdy se očekává zisk nebo ztráta dolaru.

Numeraire v ropném průmyslu

Ceny ropy na mezinárodním trhu jsou velmi volatilní a většina zemí srovnává ceny ropy na svých místních trzích, přičemž jako základní jednotku používá americký dolar. Americký dolar je silná měna, která je na mezinárodním trhu široce přijímaná, a denominace cen ropy v amerických dolarech standardizuje ceny ropy. Tato praxe umožňuje společnostem obchodujícím s ropou rychle přijímat a přijímat platby, protože ropa je denominována v globálně uznávané měně se známými směnnými kurzy vůči jiným cizím měnám.

Zahraniční vývozci a dovozci ropy mohou také určit hodnotu ropy ve své měně s použitím amerického dolaru jako měřítka. Umožňuje také ostatním zemím zjistit, jak je měna v porovnání s americkým dolarem, aby určila cenu ropy. Když hodnota amerického dolaru stoupne, znamená to, že americká měna získává oproti cizí měně.

Numeraire (termín kryptoměny)

Numeraire je kryptoměna Kryptoměna Kryptoměna je forma digitální měny, která je založena na blockchainových sítích. Kryptoměna jako bitcoin a ethereum se stávají široce přijímanými. od společnosti Numerai, společnosti zajišťující fondy založené v roce 2015 Richardem Craibem. Kryptoměna byla spuštěna jeden rok po zahájení činnosti společnosti Numerai a produkt byl navržen tak, aby řešil výzvy, kterým společnost čelila při provozu v bitcoinové síti.

Společnost umožňuje datovým vědcům stahovat data na webových stránkách společnosti pro použití při vytváření modelů, které předpovídají pohyby trhu. Modely jsou vytvářeny pomocí kombinace strojového učení, umělé inteligence, kryptografie a vědy o datech. Účastníci jsou povinni vsadit několik žetonů Numeraire, aby zabránili nedovolené manipulaci s daty. Vědci se špičkovými modely dostanou zpět žetony Numeraire a další platby v bitcoinech.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • At Par At Par Termín „at par“ znamená „v nominální hodnotě“. Nominální hodnoty jsou obvykle konstantní, na rozdíl od tržních cen, které kolísají s poptávkou spotřebitelů a
  • Funkce peněz Funkce peněz Peníze plní v dnešní společnosti čtyři hlavní funkce. Slouží hlavně jako prostředek směny, standard odložené platby, zásoba bohatství a
  • Měnový kříž USD / CAD Měnový kříž USD / CAD Měnový pár USD / CAD představuje kótovaný kurz pro směnu USA za CAD, neboli kolik kanadských dolarů dostane jeden za americký dolar. Například kurz USD / CAD 1,25 znamená, že 1 americký dolar odpovídá 1,25 kanadskému dolaru. Směnný kurz USD / CAD je ovlivněn ekonomickými a politickými silami na obou stranách
  • Virtuální měna Virtuální měna Virtuální měna je typ neregulované digitální měny. Nevydává ani nekontroluje centrální banku. Mezi příklady virtuálních měn patří bitcoiny

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found