Datum vypořádání - přehled, jak to funguje, související rizika

Datum vypořádání je průmyslový termín, který odkazuje na datum, kdy je obchodní nebo derivátová smlouva považována za konečnou, a prodávající musí převést vlastnictví cenného papíru na kupujícího za příslušnou platbu za aktivum. Jde o skutečné datum, kdy prodejce dokončí převod aktiv a platba bude provedena prodejci.

Datum vypořádání

Doba mezi datem transakce, známým také jako datum obchodu a datem vypořádání, se liší v závislosti na typu cenného papíru. Například datum vypořádání pro pokladniční poukázky Treasury Bills (T-Bills) Treasury Bills (or T-Bills for short) are a short-term financial instrument that is emited the US Treasury with splatties range from few days up to 52 týdnů (jeden rok). Jsou považovány za nejbezpečnější investice, protože jsou podpořeny plnou vírou a důvěrou vlády Spojených států. je následující pracovní den, označený jako T + 1, zatímco den vypořádání pro akcie je dva pracovní dny, označený jako T + 2. Datum vypořádání nezahrnuje víkendy, tj. Sobotu a neděli, ani směnné svátky.

souhrn

  • Datum vypořádání je datum, kdy se obchod považuje za vypořádaný, když prodávající převede vlastnictví finančního aktiva na kupujícího za platbu kupujícím prodávajícímu.
  • Datum vypořádání cenných papírů se pohybuje od jednoho dne do tří dnů, v závislosti na typu cenného papíru.
  • Datum vypořádání zohledňuje počet dní, které uplynuly od data transakce, s výjimkou víkendů a výměnných svátků.

Porozumění datům vypořádání

Když investor koupí akcie, dluhopisy Korporátní dluhopisy Korporátní dluhopisy jsou vydávány korporacemi a jsou obvykle splatné do 1 až 30 let. Tyto dluhopisy obvykle nabízejí vyšší výnos než vládní dluhopisy, ale nesou větší riziko. Korporátní dluhopisy lze rozdělit do skupin, v závislosti na tržním sektoru, ve kterém společnost působí., Derivátové smlouvy nebo jiných finančních nástrojů, je třeba pamatovat na dvě důležitá data, tj. Datum transakce a datum vypořádání. Datum transakce je skutečné datum, kdy byl zahájen obchod.

Na druhé straně je datum vypořádání konečné datum dokončení transakce. To znamená datum, kdy je vlastnictví cenného papíru převedeno z prodávajícího na kupujícího a kupující provede platbu za cenný papír prodávajícímu. Datum vypořádání nenastane ve stejný den jako datum transakce, protože převod vlastnictví a provedení platby trvá nějakou dobu.

V minulosti byl převod vlastnictví cenných papírů Veřejné cenné papíry Veřejné cenné papíry nebo obchodovatelné cenné papíry jsou investice, které jsou otevřeně nebo snadno obchodovatelné na trhu. Cenné papíry jsou buď kapitálové, nebo dluhové. bylo provedeno ručně, přičemž zabezpečení bylo odesláno poštou a kupující zaplatil za zabezpečení pouze při přijetí certifikátu. Vzhledem k měnící se dodací lhůtě bylo běžné, že ceny kolísaly mezi datem transakce a datem vypořádání.

Zavedení elektronických transakcí snížilo zpoždění mezi datem transakce a datem vypořádání. Dluhopisy a akcie jsou vypořádány do dvou pracovních dnů, zatímco státní pokladniční poukázky a dluhopisy jsou vypořádány do následujícího pracovního dne. Pokud období mezi datem transakce a datem vypořádání připadne na svátek nebo víkend, může se čekací doba podstatně prodloužit.

Kdy dochází k vypořádání?

Datum vypořádání je počet dní, které uplynuly po datu, kdy kupující a prodávající zahájili obchod. Zkratky T + 1, T + 2 a T + 3 se používají k označení data vypořádání. T + 1 znamená, že obchod byl vypořádán v „den transakce plus jeden pracovní den“, T + 2 znamená, že obchod byl vypořádán v „den transakce plus dva pracovní dny“, a T + 3 znamená, že obchod byl vypořádán v „den transakce plus tři pracovní dny. “

Zpoždění mezi datem transakce a vypořádáním se označuje jako proces vypořádání, kdy se od kupujícího a prodávajícího vyžaduje, aby splnili svoji část výhodné ceny za dokončení transakce.

Například pokud investor koupí akcie společnosti Microsoft v pondělí s datem vypořádání T + 2, znamená to, že transakce bude dokončena do dvou pracovních dnů. Pokud během týdne nebude státní svátek, bude obchod dokončen ve středu. Jedná se o datum, kdy se kupující stane akcionářem společnosti.

Podobně, pokud kupující zahájí obchod s prodávajícím v pátek s datem vypořádání T + 2, bude transakce vypořádána v úterý. Datum vypořádání nezahrnuje víkendy a za pracovní dny bude považováno pouze pondělí a úterý. Data vypořádání finančních aktiv jsou řízena Komisí pro cenné papíry (SEC) Komise pro cenné papíry (SEC) Americká komise pro cenné papíry nebo burzu (SEC) je nezávislá agentura federální vlády USA, která odpovídá za provádění federálních zákonů o cenných papírech. a navrhování pravidel pro cenné papíry. Je také odpovědný za údržbu odvětví cenných papírů a burz cenných papírů a opcí.

Rizika data vypořádání

Prodleva mezi datem transakce a datem vypořádání vystavuje kupujícího a prodávajícího následujícím dvěma rizikům:

1. Úvěrové riziko

Úvěrové riziko označuje riziko ztráty vyplývající z neplnění smluvních závazků obchodu kupujícím. Dochází k němu kvůli uplynulému času mezi dvěma daty a volatilitě trhu. Kupující nemusí provést dohodnutou platbu do data vypořádání, což způsobí přerušení peněžních toků.

2. Riziko vypořádání

Riziko vypořádání nastává, když jedna z transakčních stran nedodrží svoji část smlouvy s druhou stranou. Dochází k němu, když prodávající nedodá podkladové aktivum, jako je dluhopis nebo akcie, druhé straně výměnou za platbu za výměnu cenných papírů.

Riziko vypořádání může také nastat, pokud kupující neprovede platbu prodejci po převodu vlastnictví cenného papíru. Riziko je běžné na devizovém trhu, kde nejsou měny vypláceny ani převáděny současně. Transakce napříč různými časovými pásmy nebo geografickými polohami jsou také ovlivněny rizikem vypořádání.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Komodity: Vypořádání hotovosti vs fyzické dodání Komodity: Vypořádání hotovosti vs fyzické dodání Režimy vypořádání pro většinu opcí a termínových kontraktů mohou být jednou z následujících dvou metod: Vypořádání hotovosti vs fyzické dodání
  • Spread kalendáře Spread kalendáře Spread kalendáře je obchodní technika, která zahrnuje nákup derivátu aktiva za jeden měsíc a prodej derivátu stejného aktiva za
  • Možnosti: Hovory a výplaty Možnosti: Hovory a výplaty Možnost je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (stávka cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli
  • Doba do splatnosti Doba do splatnosti Doba do splatnosti je zbývající životnost dluhopisu nebo jiného typu dluhového nástroje. Doba trvání se pohybuje mezi dobou, kdy je dluhopis vydán, do jeho splatnosti

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found