Vzorkování auditu - přehled, účel, důležitost a typy

Vzorkování auditu je aplikace auditů, při nichž je vybráno méně než 100% z celkových položek v rámci souboru položek, které mají být auditovány. Jedná se o techniku ​​auditu, která umožňuje auditorům vydávat výroky auditora, aniž by museli kontrolovat každou jednotlivou položku a transakci.

Audit vzorkování

Vysvětlení auditu

Audit je proces, kterým se ověřují a zkoumají finanční záznamy společnosti. Je třeba zajistit, aby transakce ve finančních záznamech byly přesně a spravedlivě zobrazeny.

Vzhledem k tomu, že účetní závěrka Poznámky k účetní závěrce Poznámky k účetní závěrce jsou doplňkové poznámky, které se přidávají k zveřejněné účetní závěrce společnosti. Poznámky slouží k vysvětlení, že jsou interně připravovány společnostmi a organizacemi, existuje vysoké riziko manipulace a podvodného chování při přípravě prohlášení.

Druhy auditu

Audit je důležitý pro zajištění toho, aby společnosti prezentovaly své finanční výkazy spravedlivě a přesně. Existují tři typy auditu:

  1. Interní audity jsou prováděny interními zaměstnanci organizace, ale obvykle nejsou distribuovány mimo společnost.
  2. Externí audity jsou prováděny externími stranami, které se považují za objektivnější, protože interní audity mohou být ovlivněny střetem zájmů.
  3. Vládní audity jsou prováděny vládními subjekty, aby se zajistilo, že účetní závěrka byla sestavena přesně. V USA provádí Internal Revenue Service (IRS) audity, které ověřují přesnost daňových přiznání daňových poplatníků. Protějškem IRS v Kanadě je Canada Revenue Agency (CRA).

Důležitost auditu

Finanční výkazy jsou sestavovány podle účetních standardů a jsou určeny k tomu, aby poskytovaly užitečné informace relevantním osobám s rozhodovací pravomocí. Poskytnuté informace však musí být přesné a poctivé.

Audit je důležitý, aby se zajistilo, že účetní jednotky nebudou zkreslovat své finanční výkazy, aby relevantní zúčastněné strany Zúčastněná strana V podnikání je zúčastněnou osobou jakákoli osoba, skupina nebo strana, která má zájem na organizaci a na výsledcích jejích akcí. Běžné příklady nedělají rozhodnutí na základě chybné účetní závěrky. Je důležité vytvořit důvěru a účinnost ve finančním systému.

Účel vzorkování auditu

Bez ohledu na to, jaký druh auditu se provádí - interní, externí nebo vládní - je třeba použít vzorkování auditu, aby auditoři mohli dokončit své audity bez plýtvání prostředky kontrolou každé jednotlivé položky. Cíle vzorkování auditu jsou následující:

  • Shromážděte dostatek důkazů k uzavření výroku auditora
  • Snižte počet použitých zdrojů
  • Poskytnout auditorům základ pro vydání průkazného výroku auditora
  • Zjistěte jakékoli chyby nebo podvody, ke kterým může dojít
  • Prokázat, že auditoři dokončili svůj audit plně v souladu s auditorskými standardy
  • Používá se jako nástroj pro vyšetřování

Důležitost vzorkování auditu

Při auditu účetní závěrky není možné provést audit a kontrolu každé jednotlivé položky v účetní závěrce. Je to proto, že to bude velmi nákladné a zabere vám to spoustu zdrojů a času.

Výběr vzorků z auditu umožňuje auditorům činit závěry a vyjadřovat věrné názory na základě předem stanovených cílů, aniž by museli kontrolovat všechny položky v účetní závěrce. Auditoři budou ověřovat pouze vybrané položky a prostřednictvím odběru vzorků mohou odvodit svůj názor na celou skupinu položek.

Existují dvě formy odběru vzorků:

1. Výběr statistického auditu

Výběr statistického auditu zahrnuje přístup k výběru vzorků, kdy auditor k výběru položek, které mají být ověřeny, využívá statistické metody, jako je náhodný výběr. Náhodné vzorkování se používá, když je v záznamu mnoho položek nebo transakcí.

Zvažte společnost s více než 100 zásob Inventář Inventář je běžný majetkový účet nalezený v rozvaze, sestávající ze všech surovin, nedokončené výroby a hotových výrobků, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru. transakce na svých záznamech. Vzhledem k vysokému počtu transakcí se doporučuje použití statistického vzorkování.

Například se statistickým vzorkováním je náhodně vybráno deset položek z celkové populace a každá jednotlivá položka v rámci 100 má stejnou pravděpodobnost, že bude výsledkem výběru a testování přesnosti. Znovu to přináší výhody auditorům, protože stále mohou vydat výrok auditora, ale nemusí kontrolovat všech 100 transakcí.

2. Nestatistické vzorkování auditu

Na rozdíl od výběru statistického auditu nejsou položky výběru statistického auditu vybrány náhodně. Místo toho jsou vybírány na základě úsudku auditora a výsledek testování z výběru není použit k vyvození závěru pro celou populaci.

V předchozím příkladu lze k vyvození výroku ke všem 100 transakcím použít deset inventárních transakcí. V nestatistickém vzorkování auditu se auditoři mohou rozhodnout vybrat položky na základě kritérií, jako jsou:

  • Hodnota položek (např. Položek větších než 100 000 $)
  • Položky se specifickými informacemi (např. Položky související s určitou společností)

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Auditovaná účetní závěrka Auditovaná účetní závěrka Veřejné společnosti jsou ze zákona povinny zajistit, aby jejich účetní závěrky byly auditovány registrovanou CPA. Účelem nezávislého auditu je poskytnout ujištění, že vedení předložilo účetní závěrku, která neobsahuje významné chyby. Auditované finanční výkazy pomáhají osobám s rozhodovací pravomocí
  • Předpětí výběru vzorku Předpětí výběru vzorku Předpětí výběru vzorku je vychýlení, které je výsledkem selhání zajištění správné randomizace vzorku populace. Chyby výběru vzorku
  • Výroky auditora Výroky auditora Ve zprávě nezávislého auditora může auditor vydat jeden z pěti různých výroků: Čistý (bez výhrad) výrok; Výrok s výhradou odchodu z GAAP; Výhradní stanovisko z důvodu omezení rozsahu; Nepříznivé stanovisko z důvodu odchylky GAAP; a odmítnutí stanoviska kvůli omezení rozsahu.
  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found