Datová aktiva - přehled, typy a způsob měření návratnosti

Datová aktiva odkazují na systém, výstupní soubor aplikace, dokument, databázi nebo webovou stránku, kterou společnosti používají k vytváření výnosů. Datová aktiva jsou jedním z nejcennějších aktiv. Typy aktiv Mezi běžné typy aktiv patří běžná, dlouhodobá, fyzická, nehmotná, provozní a neprovozní. Správná identifikace a v éře technologie utrácejí organizace za správu těchto aktiv miliardy dolarů.

Datová aktiva

Údržba datových aktiv společnosti pomáhá společnostem zlepšit způsob rozhodování, obsluhovat zákazníky a generovat nové toky příjmů. Toky výnosů Toky příjmů jsou různé zdroje, z nichž podnik vydělává peníze z prodeje zboží nebo poskytování služeb. Typy výnosů, které podnik zaznamenává na svých účtech, závisí na typech činností prováděných podnikem. Viz kategorie a příklady. Většina technologických společností, jako je Facebook, Google a Netflix, spoléhá hlavně na svá datová aktiva při vývoji nových produktů, vylepšování stávajících produktů a vytváření lepších způsobů poskytování hodnoty svým zákazníkům.

Organizace shromažďují a ukládají údaje o různých událostech, informacích a transakcích. Většina organizací obvykle ukládá data o zájmech svých zákazníků, chování při výdajích, sociálních médiích, rozpočtech, strategických plánech. atd. Shromážděné informace jsou spravovány a upřesněny na použitelné informace, které umožňují organizacím lépe sloužit svým klientům a zůstat konkurenceschopnými na trhu.

Jak spravovat datová aktiva

Následuje několik způsobů, jak mohou organizace efektivně spravovat svá datová aktiva:

# 1. Snižte náklady na data

Mnoho organizací Typy organizací Tento článek o různých typech organizací zkoumá různé kategorie, do kterých mohou spadat organizační struktury. Organizační struktury mají tendenci ukládat spoustu dat, která většinu času zůstávají nevyužita, což má za následek vyšší náklady na správu dat. Ukládání, ochrana a archivace všech těchto dat, která ve společnosti zůstávají nečinná, také stojí více. Organizace by měla podniknout kroky ke snížení nákladů na správu dat odstraněním dat, která společnost již nepotřebuje (nebo možná nikdy nepotřebuje).

Při získávání nových souborů dat by společnost měla investovat pouze do dat, která nemají. Pokud mají získat novou sadu dat, která již mají, měli by stará data zničit. To pomůže snížit počet duplicitních dat, což zvýší náklady na ukládání dat.

# 2. Získejte větší hodnotu ze stávajících dat

Dalším způsobem, jak může společnost efektivněji spravovat svá datová aktiva, je najít nové způsoby odvozování hodnoty z dat, která již mají. Například společnost by měla přehodnotit hodnotu, která je odvozena z existujících dat, a určit, zda existují další způsoby, jak může pomocí dat odvodit z ní větší hodnotu. Může také zvážit, že uděláte věci, jako je prodej dat třetím stranám, abyste získali další příjmy.

Příkladem společnosti, která získává příjmy prostřednictvím svých dat, je řetězec potravin v Ohiu, Kroger. Společnost prodává údaje o prodeji svých produktů výrobcům baleného zboží a každoročně získává přibližně 100 milionů USD z tohoto zvláštního zdroje příjmů.

# 3. Inventarizace dat a zabezpečení

Správné ukládání a zabezpečení dat jsou zásadní pro zajištění integrity dat. Společnost by měla vést katalog všech údajů, které vlastní, spolu se stručným popisem údajů. Popis by měl označovat, kde jsou data uložena, kdy byla vytvořena a jak se používají.

Údaje by také měly být snadno přístupné zaměstnancům společnosti. Pokud vyžadují oprávnění k přístupu k údajům, měl by existovat jasný postup pro získání souhlasu. Společnost by měla také chránit integritu dat omezením přístupu k vybranému počtu zaměstnanců.

Datová aktiva

Co je datový sklad?

Datový sklad označuje systém, který ukládá velké množství cenných informací, které společnost používá. Je považována za základní součást business inteligence. Datový sklad obvykle přijímá různá data z více zdrojů. Ukládá aktuální i historická data na jednom místě, což usnadňuje přístup k datům a generování analytických zpráv, které se používají při rozhodování.

Při vytváření datového skladu se obvykle dodržuje několik kroků. První krok zahrnuje extrakci velkých objemů dat z různých zdrojů a jejich přenesení do jednoho sběrného místa. Extrahovaná data pak procházejí očištěním, aby se zkontrolovaly a opravily případné chyby, s cílem zajistit vysokou kvalitu uložených dat. Data jsou poté převedena do formátu skladu pro snadné uložení a přístup.

Zkompilovaná data pak procházejí tříděním, sumarizací a katalogizací, aby se snadněji používala. Protože společnost získává více datových aktiv, aktualizuje data skladu, aby byla aktuální a přesná. Data jsou zpřístupněna pro použití odborníky pro podávání zpráv, průzkum trhu a rozhodování.

Určení návratnosti datových aktiv

Návratnost datových aktiv měří schopnost organizace generovat výnosy ze svého datového inventáře. Společnosti každoročně utrácejí miliardy dolarů za software, počítačové systémy, automatizaci procesů a správu dat. Návratnost datových aktiv měří, jak efektivně organizace úspěšně profitovala z jejích dat.

Návratnost se měří hodnocením výnosových linií, mechanismů snižování nákladů nebo uzavírání špatně fungujících divizí. Společnosti určují zisky, které lze připsat datovým aktivům, vytvořením vizuálních reprezentací, které ukazují klíčové ukazatele výkonu, trendy a příjmy, které lze využít.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Datová místnost Datová místnost Datová místnost je bezpečné místo, které se používá k ukládání privilegovaných dat, obvykle pro právní řízení nebo fúze a akvizice. Datové místnosti se používají k ukládání dokumentů, sdílení souborů, zabezpečení citlivých dokumentů a provádění finančních transakcí.
  • Ověření dat Ověření dat Ověření dat v aplikaci Excel je existující a přístupný nástroj k zajištění integrity dat při vytváření finančního modelu. I když je to jen snadný krok navíc, ověření dat v aplikaci Excel je mimořádně užitečným nástrojem k zabezpečení vstupů a výstupů vašeho modelu.
  • Zdrojové dokumenty Zdrojové dokumenty Papírová stopa finančních transakcí společnosti se v účetnictví označuje jako zdrojové dokumenty. Ať už jsou šeky zapsány k výplatě, prodej je prováděn za účelem generování stvrzenek, fakturační faktury jsou zasílány dodavateli, nebo je pracovní doba zaznamenána do pracovního výkazu zaměstnance - všechny příslušné dokumenty jsou zdrojovými dokumenty.
  • Druhy due dililence Druhy due dililence Jedním z nejdůležitějších a zdlouhavých procesů v rámci fúzí a akvizic je due diligence. Proces due diligence je něco, co kupující provádí, aby potvrdil přesnost tvrzení prodávajícího. Potenciální dohoda o fúzích a akvizicích zahrnuje několik typů náležité péče.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found