Index trhu - přehled, funkce a příklady

Tržní index označuje portfolio cenných papírů, které představují konkrétní část akciového trhu. Akciový trh Akciový trh označuje veřejné trhy, které existují pro vydávání, nákup a prodej akcií obchodovaných na burze cenných papírů nebo na přepážkách. Akcie, známé také jako akcie, představují částečné vlastnictví společnosti. Cenné papíry, které jsou součástí konkrétního indexu, mají často určité vlastnosti.

Tržní index

souhrn

  • Tržní index označuje portfolio cenných papírů, které představují konkrétní část akciového trhu.
  • Jedná se o hypotetické portfolio, které odvozuje svoji hodnotu od hodnot podkladových cenných papírů.
  • Mezi nejoblíbenější indexy v USA patří S&P 500, Nasdaq Composite a Dow Jones.

Co je indexová metodologie?

Metodika indexu je hypotetické portfolio, které odvozuje svoji hodnotu od hodnot podkladových cenných papírů. K určení této hodnoty mohou indexy používat různé metody. To znamená, že individuální hodnota každého cenného papíru na celkové hodnotě indexu je upravena přiřazením vah jednotlivým cenným papírům. Váhy mohou vycházet z tržní kapitalizace. Tržní kapitalizace. Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnota nesplacených akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k seřazení společností, výnosů, cen s pohyblivou sazbou nebo reálných tržních cen.

Každý index používá ke stanovení své hodnoty jinou metodiku, což závisí na poskytovateli indexu. Například Bloomberg Barclays je poskytovatelem indexů na americkém dluhopisovém trhu. Na americkém akciovém trhu jsou nejoblíbenějšími indexy S&P 500, Nasdaq Composite a Dow Jones.

Tři výše uvedené indexy zahrnují hodnoty akcií největších společností v USA. Indexy, které jsou váženy podle ceny, mají obvykle větší pravděpodobnost významného dopadu kvůli změnám v držení nejvyšších tržních cen.

Na druhou stranu index vážený tržní kapitalizací bude ovlivněn změnami v největších akciích. Stupeň nárazu podléhá různým charakteristikám, které se berou v úvahu při přiřazování vah.

Jaké funkce provádějí tržní indexy?

Tržní indexy umožňují investorům rozeznat celkový pohyb cen na akciovém trhu. Ukazuje se, že je funkční mnoha způsoby.

1. Srovnávací hodnoty

Vzhledem k tomu, že investoři nemohou investovat do indexu přímo, musí používat cenové pohyby jako hlavní měřítka cenových pohybů jednotlivých cenných papírů. Správci investičních fondů používají indexy jako měřítka při porovnávání výkonu a přijímání investičních rozhodnutí. Podobně mohou podílové fondy používat index jako měřítko.

U správců institucionálních fondů fungují referenční hodnoty jako zástupce pro individuální výkonnost fondu. Používají se také k určení provize vyplácené správcům fondů.

2. Diverzifikace

Investoři, kteří mají diverzifikované portfolio, obecně upřednostňují indexové investice před držením akcií jednotlivě. Mohou se také rozhodnout diverzifikovat svou expozici vůči více indexům. Je to proto, že indexové investování jim umožňuje optimalizovat jejich výnosy a zároveň je vystaveno minimální míře rizika.

Například za účelem vybudování vyváženého portfolia amerických akcií a dluhopisů může investor investovat 50% svých prostředků do amerického indexu agregovaných dluhopisů ETF a zbytek svých fondů do S&P 500 ETF SPDR S&P 500 ETF Standard a Poor Depositary Receipts (SPDR) S&P 500 ETF je fond obchodovaný na burze, který sleduje index akciového trhu S&P 500. SPDR S&P 500 ETF je.

3. Segmentová investice

Používání tržních indexů je také běžnou metodou investování do rozvíjejících se odvětví s vysokým růstovým potenciálem. Sektory lze také rozdělit na geografickém základě. Například FTSE 100 sleduje rozvíjející se trhy a akcie kótované ve Velké Británii.

Některé indexy vytvářejí úzké a cílené zaměření trhu díky určitým specifikovaným vlastnostem. V případě zajištění s pevným výnosem může splatnost definovat index.

Reálné příklady tržního indexu

Příklady předních světových indexů zahrnují:

  1. S&P 500 - 500 nejlepších akcií v USA
  2. Dow Jones Industrial Average - 30 nejlepších akcií v USA
  3. Nasdaq Composite NASDAQ Composite NASDAQ Composite je index více než 3 000 kmenových akcií kótovaných na akciovém trhu NASDAQ. Index je jedním z nejsledovanějších indexů ve - Všechny cenné papíry uvedené na burze NASDAQ
  4. S&P 100 - 100 nejlepších akcií v USA
  5. Russell 1000 - 100 nejvýznamnějších akcií v USA
  6. S&P 400 - 400 nejlepších akcií v USA
  7. Russell Mid-Cap - Nejmenší 800 společností je součástí Russell 1000
  8. FTSE 250 - 101. až 350. největší akcie uvedené na FTSE
  9. NIFTY 50 - 50 nejlepších akcií NSE v Indii

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA) Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA) Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA), také běžně označovaný jako „Dow Jones“ nebo jednoduše „Dow“, je jedním z nejpopulárnějších a široce uznávaných akciové indexy
  • Standard & Poor's S&P - Standard and Poor's Standard and Poor's (S&P) je lídrem na trhu v poskytování analýz finančního trhu, zejména v poskytování benchmarku a investování
  • FTSE indexy FTSE indexy FTSE indexy odkazují na několik hlavních indexů akciových trhů ve Velké Británii. Indexy poskytují analytikům trhu a investorům měřítko pro sledování celkového akciového trhu. Konkrétně indexy FTSE (Financial Times Stock Exchange) představují akcie obchodované na Londýnské burze cenných papírů (LSE). Odrážejí výkonnost britských akcií
  • Index vážený podle kapitalizace Index vážený podle kapitalizace Index vážený podle kapitalizace (index vážený podle kapitalizace, CWI) je typ indexu akciového trhu, ve kterém je každá složka indexu vážena vzhledem k její celkové tržní kapitalizaci. V indexu váženém podle kapitalizace mají větší dopad na hodnotu indexu společnosti s větší tržní kapitalizací.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found