Ekvivalizace - přehled, způsob výpočtu, stupnice ekvivalence

Ekvivalizace je standardní metodika v ekonomii, ve které je příjem domácnosti upraven tak, aby zohledňoval různé finanční potřeby různých domácností. Domácnost Domácností se rozumí sociální jednotka lidí, kteří žijí společně pod jednou střechou a sdílejí zdroje, i když spolu nesouvisí. navzájem. V USA velikosti a složení. Příjmy různých typů domácností jsou srovnatelné díky účtování výhod sdílené spotřeby.

RovnocennostObr. 1. Distribuce ekvivalovaných příjmů ve Velké Británii. Zdroj: D Wells [CC BY-SA]

Zvažování velikosti domácnosti je důležité, protože čím větší je domácnost, tím větší je příjem, který bude potřebný k udržení stejné životní úrovně. Požadavky na finanční zdroje jsou také ovlivněny složením domácnosti. Například dospělí budou vyžadovat vyšší životní náklady než děti.

Rychlé shrnutí

  • Rovnocennost je pojem, který popisuje měření příjmu domácnosti tím, že členům domácnosti dává různé váhy.
  • Ekvivalentní příjem se vypočítá vydělením celkového příjmu domácnosti celkovým vážením.
  • Mezi nejčastěji používané stupnice ekvivalence patří stupnice ekvivalence OECD, stupnice ekvivalence modifikovaná OECD a stupnice ekvivalence druhé odmocniny.

Ekvivalentní příjem

Ekvivalentní příjem je celkový příjem domácnosti, který byl přepočítán s ohledem na rozdíly v demografickém složení a velikosti domácností. Pokud domácnosti vykazují stejné ekvivalenční příjmy, lze říci, že jejich životní úroveň je stejná.

Zde se počítá ekvivalenční příjem:

  1. Nejprve se sečtou všechny disponibilní příjmy od každého člena domácnosti. Tato částka nezahrnuje zaplacené daně a sociální příspěvky Sociální zabezpečení Sociální zabezpečení je federální vládní program USA, který poskytuje sociální pojištění a dávky lidem s nedostatečným nebo žádným příjmem. První sociální. Referenčním obdobím pro příjem je obvykle rok.
  2. Aby se odrážely rozdíly ve složení a velikosti domácnosti, používá se standardní stupnice, která dává členům domácnosti různé váhy v závislosti na jejich věku. Vážení se poté sečtou a získá se „ekvivalentní velikost“.
  3. Celkový příjem domácnosti se poté vydělí součtem opravných koeficientů, aby se získal reprezentativní příjem. Rovnocenný příjem je přiřazen rovnoměrně každému členu domácnosti.

Váhy ekvivalence

Stupnice ekvivalence se týká míry životních nákladů konkrétní velikosti a složení domácnosti ve srovnání s životními náklady referenční domácnosti, když obě domácnosti dosahují stejné životní úrovně. Referenční domácností je obvykle jeden dospělý. Potřeby domácnosti obvykle rostou s každým dalším členem. K růstu však obvykle nedochází proporcionálním způsobem, protože úspory z rozsahu Úspory z rozsahu Úspory z rozsahu se vztahují k nákladové výhodě, se kterou se firma setká, když zvýší svou úroveň produkce. Výhoda vzniká díky inverznímu vztahu mezi -jednotka fixní náklady a vyrobené množství. Čím větší je množství vyrobené produkce, tím nižší jsou fixní náklady na jednotku. Druhy, příklady, průvodce spotřebou.

Například potřeby čtyřčlenné domácnosti nebudou čtyřikrát vyšší než u jedné osoby. Škály ekvivalence pomáhají přiřadit každému typu domácnosti hodnotu podle jeho potřeb. Velikost domácnosti a věk jejích členů jsou faktory, které se obvykle berou v úvahu při přiřazování hodnot. Všem členům domácnosti je přidělena váha, která je sečtena a získá se ekvivalentní velikost domácnosti.

Zde jsou některé z nejběžnějších stupnic ekvivalence používaných při ekvivalenci:

1. Stupnice ekvivalence OECD

Stupnice ekvivalence OECD byla zmíněna OECD v roce 1982 pro potenciální použití v zemích bez zavedené stupnice ekvivalence. Z tohoto důvodu se stupnice někdy nazývá „stará stupnice OECD“. Stupnice ekvivalence OECD přiřazuje hodnoty následovně:

  • Hodnota 1,0 pro prvního člena domácnosti ve věku 14 let a více;
  • Hodnota 0,7 pro každého dalšího člena domácnosti ve věku 14 let a více; a
  • Hodnota 0,5 pro každé dítě mladší 14 let.

2. Stupnice ekvivalence upravená OECD

Koncem 90. let přijal Eurostat stupnici ekvivalence upravenou OECD. V současné době jej používá Eurostat. Stupnice přiřazuje hodnoty následujícím způsobem:

  • Hodnota 1,0 pro prvního člena domácnosti ve věku 14 let a více;
  • Hodnota 0,5 pro každého dalšího člena domácnosti ve věku 14 let a více; a
  • Hodnota 0,3 pro každé dítě mladší 14 let.

3. Stupnice ekvivalence druhé odmocniny

Stupnici druhé odmocniny lze najít v nedávných publikacích OECD. Celkový příjem domácnosti se vydělí druhou odmocninou součtu opravných koeficientů.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Demografické údaje Demografické údaje Demografické údaje se vztahují k sociálně-ekonomickým charakteristikám populace, kterou podniky používají k identifikaci preferencí produktů a nákupního chování zákazníků. Díky vlastnostem cílového trhu si společnosti mohou vytvořit profil své zákaznické základny.
  • Hrubý příjem Hrubý příjem Hrubý příjem se týká celkového příjmu jednotlivce na výplatě před zdaněním a jinými odpočty. Zahrnuje všechny příjmy jednotlivce ze všech zdrojů - včetně mezd, příjmů z pronájmu, úrokových výnosů a dividend.
  • Vedoucí domácnosti Vedoucí domácnosti Vedoucí domácnosti je status daňové evidence pro fyzické osoby žijící ve Spojených státech. Aby se daňový poplatník kvalifikoval jako hlava domácnosti, musí být na konci roku buď svobodný, nebo svobodný a musí si udržovat domov pro oprávněnou osobu, jako jsou rodiče, dítě nebo jiní blízcí příbuzní.
  • Normální zboží Normální zboží Normální zboží je druh zboží, jehož poptávka vykazuje přímý vztah k příjmu spotřebitele. To znamená, že poptávka po takovém zboží stoupá s

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found