Indexování - definice, použití a indexy akciových trhů

Indexování je pasivní investiční strategie, při které vytvoříte portfolio Investiční portfolio Investiční portfolio je soubor finančních aktiv vlastněných investorem, který může zahrnovat dluhopisy, akcie, měny, hotovost a peněžní ekvivalenty a komodity. Dále se odkazuje na skupinu investic, které investor používá k dosažení zisku a zároveň se stará o zachování kapitálu nebo aktiv. sledovat výkonnost tržního indexu. To se běžně děje s indexem S&P 500, kde se investoři snaží napodobit výkonnost indexu Indexové fondy Indexové fondy jsou podílové fondy nebo fondy obchodované na burze (ETF), které jsou určeny ke sledování výkonnosti tržního indexu. Aktuálně dostupné indexové fondy sledují různé tržní indexy, včetně indexů S&P 500, Russell 2000 a FTSE 100..

Indexování také odkazuje na metriky používané k měření výkonu ekonomické činnosti. Například index spotřebitelských cen (CPI) index spotřebitelských cen (CPI) Index spotřebitelských cen (CPI) je měřítkem agregované cenové hladiny v ekonomice. CPI se skládá ze svazku běžně nakupovaného zboží a služeb. CPI měří změny v kupní síle měny země a cenové úrovni koše zboží a služeb. se používá k odhadu kupní síly amerického dolaru. CPI se také používá k měření míry inflace.

Indexování - zobrazení indexu

Index S&P 500 a průmyslový průměr Dow Jones (DJIA) Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA) Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA), také běžně označovaný jako „Dow Jones“ nebo jednoduše „Dow“, je jedním z ke sledování výkonnosti akciového trhu v USA se používají nejoblíbenější a široce uznávané indexy akciových trhů. NASDAQ Composite Index sleduje výkonnost velkých společností za účelem předpovědi hlavních ekonomických trendů.

Použití indexování

Existují dvě hlavní použití indexování na finančních trzích. Obsahují:

1. Jako měřidlo pro propojení hodnot

Index spotřebitelských cen (CPI) Index spotřebitelských cen (CPI) Index spotřebitelských cen (CPI) je měřítkem agregované cenové hladiny v ekonomice. CPI se skládá ze svazku běžně nakupovaného zboží a služeb. CPI měří změny v kupní síle měny země a cenové úrovni koše zboží a služeb. poskytuje základ pro výpočet úpravy životních nákladů (COLA), navržený tak, aby odrážel aktuální životní náklady na základě změn cen spotřebního zboží a služeb. Penzijní plány také spoléhají na CPI, aby upravily důchodové dávky.

CPI sleduje změny cen spotřebního zboží a služeb na konkrétním místě. Kromě výpočtu ročních výplat COLA a výplaty důchodových dávek se CPI také používá k úpravě platů a úrokových sazeb.

2. Jako indikátory ekonomických trendů

Indexy nebo indexy lze také použít jako indikátory ekonomických trendů. Například index, který sleduje výkonnost velkých veřejně obchodovaných společností, může naznačovat budoucí ekonomický růst. Mezi příklady takových ekonomických indexů patří Index předních ekonomických ukazatelů - LEI, index nákupních manažerů - PMI, index trhu práce - LMI a index deflátoru HDP. Rejstříky mohou poskytnout přehled současných ekonomických trendů a vodítka k možným budoucím trendům.

Pokud je například čtení LEI po dobu tří nebo čtyř měsíců po sobě v době, kdy ekonomika byla v recesi, stále pozitivnější, obvykle se to interpretuje jako signalizace blížící se změny ekonomického trendu do období silného růstu. Údaje o LEI jsou zveřejňovány třetí čtvrtek každého měsíce.

Indexy na investičním trhu

Dva ze světově nejznámějších investičních indexů jsou Standard & Poors 500 (S&P 500) a Dow Jones Industrial Average (DJIA). Tyto indexy jsou podrobně popsány níže:

S&P 500

S&P 500 zahrnuje přibližně 70% všech akcií obchodovaných ve Spojených státech a je jedním z nejpopulárnějších standardů pro měření výkonnosti akciového trhu. Je založen na tržní kapitalizaci 500 veřejně obchodovaných společností.

Na rozdíl od mnoha jiných indexů používá index S&P 500 metodu váženou podle tržní kapitalizace Index vážený podle kapitalizace Index vážený podle kapitalizace (index vážený podle kapitalizace, CWI) je typ indexu akciového trhu, ve kterém je každá složka indexu vážena vzhledem k jeho celková tržní kapitalizace. V indexu váženém podle kapitalizace mají větší dopad na hodnotu indexu společnosti s větší tržní kapitalizací. a skládá se z velmi rozmanitého seznamu akcií. Složky indexu určuje výbor, který hodnotí akcie pro zařazení na základě jejich likvidity, veřejného stavu, klasifikace sektoru, tržní kapitalizace, finanční životaschopnosti a dalších faktorů.

Dow Jones Industrial Average (DJIA)

Dow Jones Industrial Average (DJIA) měří akcie 30 největších veřejně obchodovaných společností v USA. Společnosti musí být uvedeny buď na NYSE, nebo NASDAQ. DJIA používá cenově váženou metodiku, takže akcie s vyššími cenami mají větší váhu než akcie s nízkými cenami. Akcie, které tvořily index DJIA, byly původně všechny velké průmyslové firmy - odtud název. To však již neplatí, protože mnoho neprůmyslových firem se stalo významnějšími zvěstovateli celkového akciového trhu.

Akcie DJIA vybírají redaktoři The Wall Street Journal. Pokud některá z kótovaných veřejně obchodovaných společností zažije finanční potíže nebo její výkon poklesne, složení indexu se změní.

Co je indexové investování?

Indexové investování označuje strategii používanou ke generování výnosů podobných specifickému tržnímu indexu. Investoři tohoto cíle dosáhnou replikací konkrétních indexů, jako je index s pevným výnosem nebo akciový index. Jedním z prostředků indexového investování je nákup akcií fondů obchodovaných na burze, které sledují podkladový srovnávací index.

Indexové investování je pasivní forma investování, která obvykle vede k relativně nižším poplatkům za správu a výdajům. To je způsobeno skutečností, že podíly v portfoliu investujícím do indexu se často nemění. Fondu nebo portfoliu proto nevznikají vysoké transakční náklady.

Aktivní investice vs. pasivní investice

Při aktivním investování se manažeři portfolia pomocí svých dovedností snaží překonat celkový průměr trhu. Obvykle se snaží identifikovat akcie s vysokým, dlouhodobým růstovým potenciálem. Aktivní investování obvykle znamená vyšší poplatky za správu a transakční náklady, protože držení portfolia se pravděpodobně bude měnit mnohem častěji, než je tomu v případě pasivní investiční strategie. Aktivní přístup může být ovlivněn nejistotami na trhu a předsudky manažera.

Držení aktivně spravovaných portfolií může být různorodější než portfolií založených na indexech. Správce portfolia může kromě akcií investovat do domácích akcií, mezinárodních akcií a do dalších tříd aktiv. Například část držení aktivně spravovaného portfolia může sestávat z dluhopisů, komodit nebo cizí měny.

Naproti tomu indexová akciová portfolia budou investována pouze do domácích akcií. Držení portfolia bude co nejvíce odrážet držení zvoleného podkladového srovnávacího indexu. Držení portfolia se změní, až když se změní složení podkladového indexu.

Indexování - poslední slovo

Indexování může odkazovat buď na ekonomické indexy, nebo na tržní indexy navržené tak, aby odrážely výkonnost celkového trhu. Ekonomové, analytici trhu a investoři věnují pozornost výkonu hlavních indexů, aby jim pomohli předvídat budoucí ekonomické trendy a pohyby tržních cen.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • NASDAQ Composite NASDAQ Composite NASDAQ Composite je index více než 3 000 běžných akcií kótovaných na akciovém trhu NASDAQ. Index je jedním z nejvíce sledovaných indexů v
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Cenově vážený index Cenově vážený index Cenově vážený index je druh indexu akciového trhu, ve kterém je každá složka indexu vážena podle aktuální ceny akcií. V cenově vážených indexech mají společnosti s vysokou cenou akcií větší váhu než společnosti s nízkou cenou akcií.
  • Tracking Error Tracking Error Tracking error je míra finanční výkonnosti, která určuje rozdíl mezi fluktuacemi výnosů investičního portfolia a fluktuacemi výnosů zvolené referenční hodnoty. Kolísání návratnosti se primárně měří směrodatnými odchylkami.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found