Rozvahová pasiva - komplexní průvodce pro finanční analytiky

Rozvahové závazky jsou závazky, které má společnost vůči jiným stranám. Jsou klasifikovány jako krátkodobé závazky (vypořádané za méně než 12 měsíců) a dlouhodobé závazky (vypořádané za více než 12 měsíců).

Příklad závazků z rozvahyZdroj: amazon.com

Závazky z rozvahy č. 1 - aktuální

Splatné účty

Závazky Účty Závazky Závazky jsou závazek vzniklý, když organizace obdrží zboží nebo služby od svých dodavatelů na úvěr. Očekává se, že závazky z účtů budou splaceny do jednoho roku nebo do jednoho provozního cyklu (podle toho, který je delší). AP se považuje za jednu z nejlikvidnějších forem krátkodobých závazků, která je nejběžnější ze všech současných závazků v rozvaze. Tento účet představuje platby, které dluží dodavatelům, dodavatelům a dalším stranám, od nichž společnost zakoupila zboží nebo služby. Nákup zásob s úvěrovými podmínkami je běžným příkladem vytváření zůstatků závazků.

Časové rozlišení

Výdaje příštích období jsou ty výdaje, které společnost „zaúčtovala“ tím, že je uznala jako náklad, ale dosud nebyly fakturovány. Jakmile jsou výdaje fakturovány, přesunou se nahoru na splatné účty.

Neziskové výnosy

Nezasloužený výnos je závazek z rozvahy, který představuje hotovost obdrženou za výnos, který dosud nebyl vydělán. Vzhledem k tomu, že společnost dosud nedokončila dodávku zboží nebo služby, dosud jej neuznala jako výnos. V případě, že si klient za zboží / službu zaplatí předem, musí to společnost zaznamenat jako závazek zvaný nezasloužený výnos nebo odložený výnos.

Závazky z rozvahy č. 2 - dlouhodobé

Dluh

Dluh vs. vlastní kapitál

Když společnost získává kapitál, činí tak vydáním dluhu nebo vlastního kapitálu Akcionáři Vlastní kapitál Vlastní kapitál akcionářů (také známý jako vlastní kapitál akcionářů) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - pasiva. Rozdíl mezi dluhem a vlastním kapitálem spočívá v tom, že dluh nese povinnost zaplatit, ale s vlastním kapitálem neexistuje žádný závazek:

  • Když společnost vydává akcie, neexistuje povinnost vyplácet peníze ve stanoveném časovém rozvrhu. Všechny platby (dividendy Nerozdělený zisk) Vzorec Nerozdělený zisk představuje veškerý kumulovaný čistý příjem očištěný o všechny dividendy vyplacené akcionářům. Nerozdělený zisk je součástí vlastního kapitálu v rozvaze a představuje část zisků podniku, které nejsou rozděleny jako dividendy akcionářům, ale místo toho jsou vyhrazeny pro reinvestici) jsou na uvážení.
  • Příkladem dluhu je bankovní půjčka. Existuje smluvní povinnost splácet půjčku (úrok).

Přednostní akcie a vyměnitelné cenné papíry

Preferované akcie jsou nástroje s dluhovými i kapitálovými vlastnostmi. U upřednostňovaných akcií nejsou dividendy diskreční a vyplácejí se podle pevného harmonogramu. Účetní zacházení určuje, zda jsou upřednostňované akcie v rozvaze umístěny v dluhu nebo ve vlastním kapitálu. Podle IFRS IFRS Standards jsou IFRS standardy Mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS), které se skládají ze souboru účetních pravidel, která určují, jak se v účetní závěrce musí vykazovat transakce a jiné účetní události. Jsou navrženy tak, aby udržovaly důvěryhodnost a transparentnost ve finančním světě, vyměnitelné cenné papíry jsou označovány jako dluhy, zatímco podle US GAAP jsou označovány jako vlastní kapitál.

Použití IFRS a US GAAP může ovlivnit finanční prezentaci společnosti. Pokud společnost ve velké míře využívá směnitelné cenné papíry, bude mít jejich nakládání s dluhem nebo vlastním kapitálem dopad na mnoho ukazatelů a výkonnostních metrik.

Konvertibilní dluh

Konvertibilní dluh umožňuje investorům převést jejich držbu dluhu na držbu akcií.

Efektivní úroková sazba

Efektivní úroková sazba je procento původní hotovostní půjčky, kterou si emitent účtuje za poskytnutí půjčky společnosti. V opačném směru je efektivní úroková sazba diskontní sazbou, která diskontuje všechny budoucí toky na nulovou čistou současnou hodnotu.

Příklad

Následující příklad ilustruje použití efektivní úrokové sazby:

Společnost si 1. ledna půjčí od banky 100 000 EUR. Banka souhlasí s tím, že úroky lze zahrnout do úvěru a splatit 31. prosince, o čtyři roky později, spolu s částkou jistiny. Celková splátka v tento den bude 120 000 EUR.

Jak společnost odráží toto ujednání ve své účetní závěrce po dobu čtyřletého úvěru?

1. ledna účetnictví

Společnost by odrážela zvýšení hotovosti o 100 000 EUR a zvýšení závazků o 100 000 EUR.

Probíhající účetnictví

Průběžné účetnictví by bylo určeno efektivní úrokovou sazbou:

FV = PV (1 + r) ^ n

120 000 = 100 000 (1 + r) ^ 4

1,2 = (1 + r) ^ 4

4√1,2 = 1 + r

1,047 = 1 + r

r = 4,7%

Společnost získává úroky ve výši 4,7%, ale splácí je až na konci půjčky. Roční účetní zápisy za čtyřleté období budou pocházet z následující tabulky.

Rozvahový závazek - Půjčka

Závazek z rozvahy vzrostl ze 4 000 let na 120 000 EUR za období 4 let, s odpovídajícími položkami jako úrokové náklady každý rok.

Čistý dluh

Čistý dluh Čistý dluh Čistý dluh = celkový dluh - hotovost. Čistý dluh je metrika finanční likvidity, která měří schopnost společnosti splácet všechny své dluhy, pokud by byly dnes splatné. Porovnává celkový dluh společnosti s jejími likvidními aktivy. se skládá z dluhu sníženého o součet všech peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů.

  • Čistý dluh se používá k výpočtu podnikových hodnot:
Hodnota podniku = hodnota vlastního kapitálu + čistý dluh + menšinový podíl - společné podniky a přidružené společnosti
  • Čistý dluh se používá k výpočtu použitého kapitálu:
Použitý kapitál = Akciové fondy akcionářů + Čistý dluh + Menšinový podíl - JVs & spolupracovníci
  • Čistý dluh se používá k výpočtu hodnoty vlastního kapitálu:
Hodnota vlastního kapitálu = hodnota podniku - menšinový podíl - čistý dluh + JV & spolupracovníci

Závazky z rozvahy - leasingy

Pokud společnosti chybí dostatek finančních prostředků na nákup aktiva (nebo jednoduše upřednostňuje použití menší hotovosti), může být schopna aktivum pronajmout.

Závazky z rozvahy - leasingy

Klasifikace pronájmu

Leasingy spadají buď do operativního leasingu (drženého v rozvaze), nebo do finančního / kapitálového leasingu (drženého v rozvaze).

Mezi charakteristiky finančního leasingu patří:

  • Leasing převádí vlastnictví aktiva na nájemce do konce doby leasingu.
  • Doba leasingu je pro hlavní část ekonomické životnosti aktiva, i když se titul nepřevádí.
  • Pronajatý majetek má zvláštní povahu, takže jej může používat pouze nájemce, aniž by došlo k větším úpravám.

Hranice mezi operativním a finančním leasingem je často otázkou úsudku.

Účetnictví operativního leasingu

Operativní leasing se účtuje do nákladů ve výkazu zisku a ztráty rovnoměrně po dobu trvání leasingu a ve výkazu peněžních toků se zaznamenává jako provozní peněžní toky. Společnosti musí ve svých finančních výkazech zveřejnit výdaje na operativní leasing a budoucí výdaje. To je užitečné pro bankéře při aktivaci operativního leasingu.

Účetnictví finančního leasingu

Účtování aktiva na základě finančního leasingu je podobné jako v případě, kdy si společnost vypůjčí peníze na nákup použití aktiva. Odpisové aktivum a amortizační závazek jsou vykázány v rozvaze.

Rozvaha

Při leasingu aktiva se v rozvaze vykazuje v současné hodnotě budoucích leasingových splátek, která se obvykle měří v přírůstkových výpůjčních nákladech společnosti. Majetek odepisuje rovnoměrně po dobu trvání leasingu. Závazek se časem zvyšuje, jak se úrok hromadí, ale klesá s platbami leasingu, a to nejen splácením pomyslného úroku, ale také splácením části kapitálu. To pokračuje po dobu trvání leasingu, dokud nesplacený závazek neklesne na nulu.

Výkaz zisku a ztráty

Leasingové platby nejsou výdaji ve výkazu zisku a ztráty. Místo toho se provozní zisk snižuje kvůli odpisovým nákladům a zisk před zdaněním se dále snižuje kvůli úrokovému nákladu.

Výkaz peněžních toků

Leasingové splátky se považují za část splácení úroků a část splácení kapitálu.

Ilustrace

Společnost uzavírá sedmiletý leasing za účelem získání užívání aktiva. Implicitní úroková sazba leasingu je 81⁄2% (přibližně). Současná hodnota minimálních leasingových splátek je 614 mil. USD. Na konci prvního roku leasingu by účetní závěrka obsahovala:

Přehled o peněžních tocích - ilustrace

Převody operativního leasingu

Porovnání společností je ovlivněno rozdílným účtováním u operativních leasingových smluv. Dva přístupy použité ke snížení rozdílů v zacházení jsou přístup diskontovaných peněžních toků a přístup multiplikátů.

Nová účetní pravidla zveřejněná IFRS diktují, že úpravy převodu operativního leasingu budou do ledna 2019 odstraněny a místo toho budou považovány za finanční leasingy. Proto se v tomto článku nebudeme zabývat těmito převody. Více informací o IFRS 16 naleznete zde.

Závazky z rozvahy - rezervy

Rezervy jsou buď:

  • Pokles aktiva, jako je opravná položka k pohledávce, v domnění, že není plně vymahatelný; nebo
  • Zvýšení odpovědnosti, například soudní spory, u nichž může v budoucnu dojít k výplatě

V obou případech jde o otázku nejistoty. Zde se zaměřujeme na rezervy na závazky.

Definice a uznání

Rezervy na závazky představují budoucí nejisté odtoky hotovosti. Účetní zaúčtování rezerv na závazky závisí na pravděpodobnosti těchto budoucích odtoků:

  • Pravděpodobné: Rozpoznat ustanovení
  • Možné: Nebylo uznáno žádné ustanovení. Bylo by však nutné zveřejnit existenci „podmíněného závazku“
  • Dálkové ovládání: Není třeba účtovat ani zveřejňovat údaje

Po vykázání rezervy se vytvoří závazek a výdaj. Když je platba provedena, dochází ke snížení hotovosti a odpovídajícímu snížení závazků. Pokud rezerva přesně neodpovídá peněžnímu odtoku, bude ve výkazu zisku a ztráty uznán zisk nebo ztráta představující rozdíl mezi nimi. Podle IFRS se rezervy měří diskontováním budoucích peněžních toků. Podle US GAAP nejsou rezervy diskontovány.

Běžné typy poskytování

Mezi běžné typy ustanovení patří:

  • Restrukturalizace
  • Soudní spory
  • Životní prostředí
  • Vyřazení z provozu

Ustanovení o vyřazení z provozu

Ustanovení o vyřazení z provozu jsou environmentálním ustanovením se zvláštními účetními pravidly. Ustanovení uznávají náklady na vyřazení těžkých infrastrukturních aktiv, jako jsou elektrárny a ropné plošiny, z provozu na konci jejich životnosti. Z důvodu zdlouhavých časových rámců je časová hodnota peněz těchto rezerv často významná a je nutná k vyrovnání závazku. Při použití diskontování se účetní hodnota rezervy v každém období zvyšuje, aby odrážela plynutí času, což představuje výpůjční cenu.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tuto část knihy Finance o investičním bankovnictví zdarma. Manuál pro investiční bankovnictví Kniha Finance's Investment Banking je zdarma a je k dispozici komukoli ke stažení ve formátu PDF. Přečtěte si o účetnictví, oceňování, finančním modelování, Excelu a všech dovednostech potřebných k tomu, abyste mohli být analytikem investičního bankovnictví. Tato příručka obsahuje 466 stránek podrobných pokynů, které musí každý nový nájem v bance znát, aby uspěl v rozvahových pasivech. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Bilanční aktiva IB Manuál - Bilanční aktiva Bilanční aktiva jsou uvedena jako účty nebo položky seřazené podle likvidity. Likvidita je snadnost, s jakou může firma převést aktivum na hotovost. Nejlikvidnějším aktivem je hotovost (první položka v rozvaze), následovaná krátkodobými vklady a pohledávkami. Tato příručka pokrývá všechna aktiva rozvahy, příklady
  • Efektivní roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba (EAR) je úroková sazba, která je upravena o složení za dané období. Jednoduše řečeno, efektivní
  • Operativní leasing Operativní leasing Operativní leasing je dohoda o užívání a provozu aktiva bez vlastnictví. Mezi běžná aktiva, která jsou pronajata, patří nemovitosti, automobily nebo zařízení. Tím, že operativní leasing pronajímá a nevlastní, umožňuje společnostem zabránit zaznamenávání aktiv do jejich rozvah tak, že je budou považovat za provozní výdaje.
  • Leasing Accounting Lease Accounting Průvodce nájmem účetnictví. Leasingy jsou smlouvy, ve kterých vlastník nemovitosti / aktiva umožňuje jiné straně používat nemovitost / aktivum výměnou za peníze nebo jiná aktiva. Dva nejběžnější typy leasingu v účetnictví jsou operativní a finanční (leasingy na kapitál). Výhody, nevýhody a příklady

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found