Návratnost investic - Zjistěte, jak vypočítat a porovnat návratnost investic

Návratnost investic (ROI) je měřítkem výkonu používaným k vyhodnocení návratnosti investice nebo k porovnání relativní efektivity různých investic. ROI měří návratnost investice ve vztahu k nákladům investice.

Vzorec návratnosti investic (ROI):

Vzorec pro návratnost investic

Kde „Zisk z investice“ označuje částku zisku generovaného prodejem investice nebo zvýšení hodnoty investice bez ohledu na to, zda je prodána či nikoli.

Návratnost investic (ROI)

Rozdělení návratnosti investic

Návratnost investice je velmi populární finanční metrika, protože se jedná o jednoduchý vzorec, který lze použít k posouzení ziskovosti. Hrubý zisk Hrubý zisk je přímý zbývající zisk po odečtení nákladů na prodané zboží nebo „náklady na prodej ", z příjmů z prodeje. Používá se k výpočtu hrubé ziskové marže a je to počáteční hodnota zisku uvedená ve výkazu zisku a ztráty společnosti. Hrubý zisk se počítá před provozním ziskem nebo čistým ziskem. investice. ROI lze snadno vypočítat a lze ji použít na všechny druhy investic.

Návratnost investic pomáhá investorům určit, které investiční příležitosti jsou nejvýhodnější nebo nejatraktivnější.

Uvažujme například o investici A a investici B, z nichž každá stojí 100 USD. Tyto dvě investice jsou bez rizika Riziko a návratnost V investování jsou riziko a výnos vysoce korelované. Zvýšená potenciální návratnost investic obvykle jde ruku v ruce se zvýšeným rizikem. Mezi různé typy rizik patří riziko specifické pro projekt, riziko specifické pro dané odvětví, riziko konkurence, mezinárodní riziko a tržní riziko. (peněžní toky jsou zaručeny) a peněžní toky jsou 500 $ pro investici A a 400 $ pro investici B příští rok.

Výpočet návratnosti investice pro investice A i B by nám ukázal, která investice je lepší. V tomto případě je ROI pro investici A ($ 500 - $ 100) / ($ 100) = 400% a ROI pro investici B je ($ 400 - $ 100) / ($ 100) = 300%. V této situaci by byla investice A výhodnější investicí.

Odstranění zmatku: návratnost investic

1. Vzhledem k tomu, že návratnost investic je vyjádřena jako procento (%) a nikoli jako částka v dolarech, může to vyjasnit nejasnosti, které mohou existovat pouze při pohledu na návratnost hodnoty dolaru.

Například Investor A vydělal 200 dolarů na investice do opcí a Investor B vydělal 50 000 $ na investice do nových bytů. Pokud jsou uvedeny pouze tyto informace, můžete předpokládat, že Investor B drží lepší investici.

Pokračujme však v příkladu za předpokladu, že předpokládáme náklady Investora A ve výši 50 $ a Investor B ve výši 40 000 $ k dosažení příslušných zisků 200 $ a 50 000 $. Tato další fakta ilustrují, že dolarová hodnota návratnosti nemá žádný význam bez ohledu na investiční náklady. V tomto příkladu je návratnost investice pro investora A (200 - 50 USD) / (50 USD) = 300%, zatímco návratnost investic pro investora B je (50 000 - 40 000 USD) / (40 000 USD) = 25%. Investor A tedy ve skutečnosti drží lepší investici.

2. Časový horizont je také třeba vzít v úvahu, pokud chcete porovnat návratnost investic dvou investic.

Předpokládejme například, že investice A má v období tří let návratnost investic 20%, zatímco investice B má v období jednoho roku návratnost investic 10%. Pokud byste měli porovnat tyto dvě investice, musíte se ujistit, že časový horizont je stejný. Víceletá investice musí být upravena ve stejném časovém horizontu jako jednoroční investice. Chcete-li dosáhnout průměrného ročního výnosu, postupujte podle následujících pokynů.

Změna víceleté návratnosti investic do vzorce pro roční období:

Víceletý vzorec návratnosti investic

Kde:

x = roční výnos

T = časový horizont

U investice A s návratností 20% během tříletého časového období je roční výnos:

x = anualizováno

T = 3 roky

reTherefore, (1 + x) 3 - 1 = 20%

Řešení pro x nám dává roční návratnost investic ve výši 6,6559%. To je méně než 10% roční návratnost investice B.

Chcete-li zkontrolovat, zda je roční výnos správný, předpokládejme, že počáteční cena investice je 20 USD. Po 3 letech 20 $ x 1,062659 x 1,062659 x 1,062659 = 24 $

ROI = (24 - 20) / (20) = 0,2 = 20%.

Běžné chyby při výpočtu návratnosti investic

ROI lze použít pro jakýkoli typ investice. Jedinou variací investic, kterou je třeba vzít v úvahu, je způsob účtování nákladů a zisků. Níže uvádíme dva příklady toho, jak lze návratnost investic běžně přepočítat.

  • Zásoby: Investoři obvykle nezapočítávají transakční náklady a výplaty dividend Dividenda vs Zpětný odkup / odkup akcií Akcionáři investují do veřejně obchodovaných společností za účelem zhodnocení kapitálu a příjmu. Existují dva hlavní způsoby, jak společnost vrací zisky svým akcionářům - hotovostní dividendy a zpětné odkupy akcií. Důvody strategického rozhodnutí o zpětném odkupu dividend a akcií se u jednotlivých společností liší podle návratnosti investic. Transakční náklady jsou nákladem pro vaši investici, zatímco výplaty dividend jsou přínosem pro vaši investici. Aby investor získal přesný výpočet návratnosti, musí vzít v úvahu transakční náklady i dividendový zisk. Pokud tak neučiníte, bude návratnost investic zkreslena.
  • Nemovitost: Investoři obvykle nezapočítávají výnosy z pronájmu, daně, pojištění a údržbu do výpočtu návratnosti investic do nemovitostí. Příjem z pronájmu je přínosem pro vaši investici, zatímco daně, pojištění a údržba jsou náklady na vaši investici.

Je důležité zohlednit všechny náklady a výnosy z vaší investice po celou dobu její životnosti, namísto pouhého odečtení konečné hodnoty investice a jejího vydělení počátečními náklady.

Kalkulačka návratnosti investic v aplikaci Excel

Stáhněte si bezplatnou kalkulačku návratnosti financí v aplikaci Excel a proveďte vlastní analýzu. Kalkulačka používá příklady vysvětlené výše a je navržena tak, abyste mohli snadno zadat vlastní čísla a zjistit, jaký je výstup v různých scénářích.

Kalkulačka zahrnuje čtyři různé metody výpočtu ROI: čistý příjem, kapitálový zisk, celkový výnos a roční výnos.

Kalkulačka návratnosti investic - Stažení souboru Excel zdarma

Nejlepší způsob, jak zjistit rozdíl mezi každým ze čtyř přístupů, je zadat různá čísla a scénáře a zjistit, co se stane s výsledky.

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Důležitost návratnosti investic

Návratnost investic, jeden z nejpoužívanějších poměrů ziskovosti, je jednoduchý vzorec, který měří zisk nebo ztrátu z investice ve vztahu k nákladům investice.

Návratnost investic je vyjádřena v procentech a běžně se používá při finančním rozhodování, porovnávání ziskovosti společností a porovnávání efektivity různých investic.

Vysvětlení návratnosti investic (ROI)

Podívejte se na toto krátké video a rychle pochopíte hlavní pojmy obsažené v této příručce, včetně vzorce pro výpočet návratnosti investic a důvodů, proč je návratnost investic užitečnou metrikou.

Další zdroje

Finance je globálním poskytovatelem kurzů finančního modelování a certifikace finančních analytiků Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P.Morgan a Ferrari. Další informace o hodnocení investic najdete v následujících dalších finančních zdrojích:

  • Návratnost aktiv Návratnost aktiv & ROA vzorec ROA vzorec. Návratnost aktiv (ROA) je typ metriky návratnosti investic (ROI), která měří ziskovost podniku ve vztahu k jeho celkovým aktivům. Tento poměr ukazuje, jak dobře si společnost vede, a to porovnáním zisku (čistého zisku), který vytváří, s kapitálem, který investuje do aktiv.
  • Rentabilita vlastního kapitálu Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) je měřítkem ziskovosti společnosti, která bere roční výnos společnosti (čistý příjem) dělený hodnotou jejího celkového vlastního kapitálu (tj. 12%). ROE kombinuje výkaz zisku a ztráty a rozvahu, protože čistý zisk nebo zisk se porovnává s vlastním kapitálem akcionářů.
  • Vnitřní míra návratnosti Vnitřní míra návratnosti (IRR) Vnitřní míra návratnosti (IRR) je diskontní sazba, díky níž je čistá současná hodnota (NPV) projektu nulová. Jinými slovy, jedná se o očekávanou složenou roční míru návratnosti, která se získá na projektu nebo investici.
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found