Model zisku - definice, typy a komponenty modelu

Model zisku odkazuje na plán společnosti, jehož cílem je zajistit, aby byl podnik ziskový a životaschopný. Stanovuje, co společnost plánuje vyrobit nebo poskytnout, jak budou generovány tržby a všechny náklady Náklady na fixní a variabilní náklady lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění s nárůstem / poklesem v jednotkách objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou závislé pouze na tom, který podnik vynaloží ve snaze zajistit životaschopnost modelu. Bez konkrétního modelu zisku bude podnikání fungovat slepě a bude mnohem méně pravděpodobné, že bude ziskové.

Model zisku

Výchozím bodem návrhu modelu zisku je porozumění hodnotové nabídce Hodnotová nabídka Hodnotová nabídka je příslibem hodnoty stanovené společností, která shrnuje výhody produktu nebo služby společnosti a způsob, jakým jsou dodávány z podnikání. Hodnotová nabídka je prohlášení podrobně popisující všechny produkty a služby, které společnost nabízí na trhu, a to, co z nich činí hodnotu pro potenciální zákazníky.

Hnací silou, když zákazník nakupuje, je hodnota, kterou získá z používání tohoto produktu, spíše než z jakéhokoli jiného produktu nabízeného na trhu. Jasná hodnotová nabídka také pomáhá službám společnosti vyniknout od konkurence, která prodává stejné nebo podobné výrobky.

Typy ziskových modelů

Existují různé typy modelů zisku, v závislosti na činnostech, které společnost provádí, a na tom, jak za tyto činnosti účtuje. Mezi různé modely zisku patří:

1. Produkční model

Výrobní model zahrnuje vytvoření produktu nebo služby Produkty a služby Produkt je hmotný předmět, který je uveden na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotný předmět, který vzniká prodejem spotřebitelům. Společnost nakupuje suroviny pro použití ve výrobním procesu a poté přidává hodnotu produktu za účelem získání hotového produktu.

Produkt je poté prodán přímo spotřebiteli nebo velkoobchodníkovi nebo maloobchodníkovi, který produkt následně prodá spotřebitelům. Příkladem je výrobce mýdla, který prodává své hotové výrobky přímo zákazníkům nebo velkoobchodníkům, kteří produkt dále prodávají spotřebitelům.

2. Model pronájmu / leasingu

Model pronájmu / leasingu zahrnuje takové věci, jako je pronájem nebo leasing motorových vozidel, budov, strojů a zařízení, pozemků, kancelářského nábytku a počítačů. Například pronajímatel a nájemce uzavírají dohodu, ve které se nájemce zavazuje zaplatit určitý poplatek za dočasné použití bytového majetku ve vlastnictví pronajímatele.

Po skončení leasingu Leasing Leasing je implicitní nebo písemná dohoda specifikující podmínky, za kterých pronajímatel souhlasí s pronajmutím nemovitosti k užívání nájemcem. Doba pronájmu nebo pronájem se vrátí zpět k pronajímateli.

3. Reklamní model

Model reklamy zahrnuje poskytování reklamního prostoru, který mohou podniky využít k propagaci svých služeb a nabídek produktů. Model reklamy využívají hlavně mediální společnosti, které poskytují informace veřejnosti zdarma a při generování příjmů se spoléhají na reklamy. Prodávají reklamní prostor v novinách, časopisech, televizi, na webech a v mobilních aplikacích.

4. Model provize

Model provize generuje výnosy účtováním poplatků, když nabízí službu jiné straně. Příkladem je makléřská společnost nebo dražebník, který působí jako zprostředkovatel Finanční zprostředkovatel Finanční zprostředkovatel označuje instituci, která jedná jako prostředník mezi dvěma stranami za účelem usnadnění finanční transakce. Mezi instituce, které se běžně označují jako finanční zprostředkovatelé, patří komerční banky, investiční banky, podílové fondy a penzijní fondy. mezi dvěma stranami. Zprostředkovatel poté účtuje provizi v závislosti na hodnotě transakce.

Součásti modelu zisku

Existuje několik komponent modelu zisku, které jsou klíčem k tomu, aby byl podnik ziskový. Obsahují:

1. Výrobní a provozní součást

Výrobní a provozní složka tvoří páteř modelu zisku. The výrobní komponenta je proces, kterým produkt prochází, než bude pro zákazníky k dispozici ke koupi. Výrobní oddělení musí pracovat s maximální efektivitou, aby mohlo vyrábět vysoce kvalitní výrobky, které dávají hodnotu zákazníkům. Musí také fungovat při nejnižších možných nákladech, protože vysoké výrobní náklady by způsobily, že by produkty byly pro potenciální zákazníky příliš drahé.

The funkční komponenta zahrnuje jak personální, tak výrobní zařízení. Pracovníci obsluhující výrobní zařízení musí být efektivní při své práci, s malým nebo žádným prostojem. Pracovníci by měli být dobře vyškoleni v manipulaci s výrobními stroji a měli by být pravidelně školeni, aby si zdokonalili své dovednosti.

Při přijímání nových zaměstnanců by měla společnost hledat spíše kvalifikované a zkušené zaměstnance než začínající zaměstnance, kterým se požadované dovednosti mohou zdlouhavě věnovat. U provozního vybavení by vedení mělo zajistit, aby fungovalo na optimální úrovni a fungovalo správně. Měly by být pravidelně opravovány a upgradovány, kdykoli jsou na trhu k dispozici novější modely.

2. Prodejní a marketingová složka

Součástí prodeje a marketingu je rozšiřování povědomí o produktech společnosti s cílem vzbudit mezi spotřebiteli zájem. Pracovníci odpovědní za prodej a marketing dosahují cílů pomocí word of mouth, billboardů, televizních a rozhlasových reklam, internetových reklamních kampaní atd.

Obchodní a marketingové oddělení by mělo zůstat otevřené přijímání nových nápadů a technologií, které spotřebitelům usnadní oslovení ohledně produktů společnosti, jejich výhod a odlišností od konkurenčních produktů. Dotyčný personál by se měl také snažit udržet stávající zákazníky poskytováním slev, speciálních nabídek a bezplatných vzorků nových produktů.

3. Dodání zboží a služeb

Poslední složkou modelu zisku je dodávka zboží a služeb zákazníkovi. Jakmile oddělení prodeje a marketingu uvědomí potenciální zákazníky o produktech společnosti a zákazníci si zboží zakoupí, měl by prodejce zajistit, aby kupující obdržel jejich zboží nebo služby včas. Nedodání zboží bude plýtváním veškerého úsilí vynaloženého na vývoj a prodej produktu.

Po dodání by společnost měla poskytnout komunikační kanál, pomocí kterého mohou zákazníci podávat stížnosti, vydávat doporučení a klást otázky ohledně svých produktů a služeb.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Šablona plátna obchodního modelu Šablona plátna obchodního modelu Šablona plátna obchodního modelu je nástroj strategického plánování používaný manažery k ilustraci, shrnutí a rozvoji jejich obchodního modelu.
  • Firemní strategie Firemní strategie Firemní strategie se zaměřuje na to, jak řídit zdroje, rizika a návratnost napříč firmou, na rozdíl od pohledu na konkurenční výhody v obchodní strategii
  • Neziskový obchodní plán Neziskový obchodní plán Neziskový podnikatelský plán je jednoduše cestovní mapu neziskové organizace, která nastiňuje její cíle a cíle, jak může dosáhnout stanoveného účelu
  • Poměry ziskovosti Poměry ziskovosti Poměry ziskovosti jsou finanční metriky používané analytiky a investory k měření a hodnocení schopnosti společnosti generovat příjem (zisk) ve vztahu k výnosům, rozvahovým aktivům, provozním nákladům a vlastnímu kapitálu akcionářů během určitého časového období . Ukazují, jak dobře společnost využívá svá aktiva k vytváření zisku

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found