Zdroje dat ve finančním modelování - hledání relevantních finančních údajů

Shromažďování a používání správných zdrojů dat ve finančním modelování je zásadní pro úspěch finanční analýzy. Finanční modelování vyžaduje shromažďování a analýzu spousty informací; shromažďování údajů je zásadním krokem při vytváření finančního modelu. Ve finančním modelu musí být použita široká škála dat. Historické výsledky společnosti jsou klíčovým vstupem pro přípravu modelu tří výkazů 3 Model výkazu Model výkazu 3 spojuje výkaz zisku a ztráty, rozvahu a výkaz peněžních toků do jednoho dynamicky propojeného finančního modelu. Příklady, průvodce, což je nastavení pro všechny ostatní finanční modely.

Diskuse a analýza vedení z podnikových záznamů, průmyslových zpráv a výzkumných zpráv profesionálních analytiků jsou některé ze zdrojů, které mohou zlepšit přesnost vašich předpokladů předpovědi Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady. Nakonec musíte najít vhodné vstupy pro vaše ocenění. Znalost relevantních zdrojů dat je pro analytika zásadní pro vývoj přesného a aktuálního modelu.

Zdroje dat

Zdroje údajů: Zprávy společnosti a podání předpisů

Vlády věnují zvláštní pozornost veřejným společnostem. Pro veřejné společnosti existují povinné standardy hlášení, které jsou regulovány vládními subjekty.

Vzhledem ke své povaze nese veřejná obchodní společnost odpovědnost za své akcionáře. Vlády regulují činnost veřejných společností prostřednictvím povinných požadavků na podávání zpráv a standardů. V souladu s platnou legislativou musí veřejné společnosti zveřejňovat veškeré podstatné informace o svých operacích a výkonnosti veřejnosti.

Společnosti musí připravit výroční zprávu pro akcionáře, ve které jsou zveřejňovány podnikové informace. Tyto zprávy zahrnují finanční údaje, výsledky operací, informace o tržních segmentech, nové produktové plány, vedlejší činnosti a výzkumné a vývojové činnosti. Výroční zprávy pro akcionáře jsou obvykle zveřejňovány na webových stránkách společnosti.

Ve Spojených státech je primárním regulačním subjektem Komise pro cenné papíry (SEC). Veřejné společnosti musí své přihlášky pravidelně zasílat SEC. Podání SEC jsou komplexní dokumenty, které obsahují základní informace o společnosti a jejích operacích. Pro účely finančního modelování jsou pro analytika nejdůležitější záznamy:

PodáníPopis
Prohlášení o registraciPopis majetku a podnikání společnosti; popis cenného papíru nabízeného k prodeji; informace o vedení společnosti; účetní závěrky ověřené nezávislými účetními
10-KVýroční zpráva nastiňující komplexní přehled o obchodním a finančním stavu společnosti. 10-K zahrnuje auditované finanční výkazy.
10-QČtvrtletní zpráva s průběžným pohledem na finanční situaci společnosti v průběhu roku. 10-Q zahrnuje neauditované finanční výkazy.
8-KZpráva o aktuálních událostech oznamuje významné události, o kterých by akcionáři měli vědět.
Plán 13-DHlásí nabytí skutečného vlastnictví více než 5% hlasovací třídy majetkových cenných papírů společnosti osobou nebo skupinou osob.
Proxy prohlášeníProhlášení podaná společnostmi před valnými hromadami s cílem poskytnout akcionářům informace nezbytné k přijímání informovaných rozhodnutí.
Formulář 3Podáno firemními zasvěcenci (úředníky a řediteli společnosti), kteří registrují kapitálové cenné papíry poprvé.
Formulář 4Podáno po podstatné změně v držení zasvěcených osob společnosti.
Formulář 5Podáno zasvěcencem, který během roku provedl zasvěcené transakce, které nebyly dříve nahlášeny ve formuláři 4.

Všechny předložené podklady lze získat z databáze EDGAR vedené SEC.

V Kanadě se veřejné společnosti řídí obdobným procesem jako americké veřejné společnosti. I když kanadský systém regulace cenných papírů není jednotný a každá provincie má svůj vlastní regulační subjekt, existuje jediná databáze (SEDAR), která obsahuje všechny formuláře podané veřejně obchodovanými společnostmi po celé zemi. Porovnání podání v USA a Kanadě je uvedeno v následující tabulce:

Podání v USAKanadské piliny
10-KVýroční zpráva, výroční informační formulář, oběžník proxy pro správu
10-QMezitímní finanční výkaz
8-KZpráva o změně materiálu

Ve Velké Británii musí všechny veřejně obchodované společnosti (veřejné společnosti s ručením omezeným nebo PLC) zaslat požadované podklady společnosti Companies House, která je registrátorem těchto společností. Na webových stránkách Společnosti najdete databázi podání předložených společnostmi registrovanými ve Velké Británii. Společnosti předkládají výroční zprávy, prohlášení o ročních návratech a oznámení o významných událostech.

V Japonsku, jednom z největších finančních trhů v Asii, je regulace veřejných společností velmi přísná. Každá veřejná společnost musí dodržovat zákon o finančních nástrojích a burze a předkládat své finanční výkazy, zprávy o interních kontrolách a čtvrtletní zprávy auditované CPA agentuře Financial Services Agency (FSA). FSA je japonská vládní agentura a regulátor finančního systému země. Společnosti poskytují potřebné podklady FSA online prostřednictvím systému EDINET. Tento systém je k dispozici veřejnosti online.

Zdroje údajů: finanční databáze

Společnosti jako Bloomberg, Capital IQ CapIQ CapIQ (zkratka pro Capital IQ) je platforma pro průzkum trhu navržená společností Standard & Poor’s (S&P). Platforma je široce používána v mnoha oblastech podnikového financování, včetně investičního bankovnictví, výzkumu kapitálu, správy aktiv a dalších. Platforma Capital IQ poskytuje výzkum, data a analýzy na soukromých, veřejných a Thompson Reuters poskytuje výkonné databáze finančních dat. Tyto databáze poskytují přístup k různým typům finančních informací, včetně historických financí z finančních výkazů. Finanční databáze umožňují analyzovat historická data a snadno je exportovat do aplikace Excel. Finanční výkazy získané z těchto databází však mají tendenci být ve standardizovaném formátu. Pokud tedy společnost používá účetní systém jedinečný pro své obchodní operace, nebudete jej chápat od načtených dat, což ovlivní vaši analýzu.

Finanční databáze jsou nicméně skvělým zdrojem různých typů údajů, které mohou být užitečné při finančním modelování. Klíčové ekonomické faktory, transakce fúzí a akvizic Precedentní transakční analýza Precedentní transakční analýza je metoda oceňování společností, kde se minulé transakce fúzí a akvizic používají k ohodnocení srovnatelného obchodu dnes. Tato metoda oceňování, která se běžně označuje jako „precedenty“, se používá k ohodnocení celého podniku v rámci fúze / akvizice, kterou běžně připravují analytici, srovnatelná analýza Srovnatelná analýza společnosti Jak provádět srovnatelnou analýzu společnosti. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku, analýze cenných papírů - včetně akcií, dluhopisů a derivátů a zpráv analytiků jsou některé z mnoha užitečných nástrojů, které mohou použít ve finančním modelování.

Související informace:

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA® Financial Modeling & Valuation Analyst. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P.Morgan a Ferrari a na misi, která vám pomůže posunout vaši kariéru. Chcete-li se dál učit a rozvíjet své dovednosti, budou vám užitečné tyto další zdroje financí zdarma:

  • Druhy podání SEC Druhy podání SEC Americký SEC stanoví, že pro veřejně obchodované společnosti je povinné předkládat různé typy podání SEC, formuláře zahrnují 10-K, 10-Q, S-1, S-4, viz příklady. Pokud jste seriózní investor nebo finanční profesionál, znalost a schopnost interpretovat různé typy podání SEC vám pomůže při přijímání informovaných investičních rozhodnutí.
  • Kanada - SEDAR Kanada - SEDAR SEDAR je prohledávatelná databáze pro účetní závěrky veřejných společností, výroční zprávy a další dokumenty v Kanadě. SEDAR je zkratka pro: System for Electronic Document Analysis and Retrieval. Je to povinný registrační systém pro všechny veřejně registrované kanadské společnosti.
  • Infografika oceňování podniků Infografika oceňování podniků V průběhu let jsme strávili spoustu času přemýšlením a prací na oceňování podniků u široké škály transakcí. Toto ocenění infografika
  • Zdrojové dokumenty Zdrojové dokumenty Papírová stopa finančních transakcí společnosti se v účetnictví označuje jako zdrojové dokumenty. Ať už jsou šeky zapsány k výplatě, prodej je prováděn za účelem generování stvrzenek, fakturační faktury jsou zasílány dodavateli, nebo je pracovní doba zaznamenána do pracovního výkazu zaměstnance - všechny příslušné dokumenty jsou zdrojovými dokumenty.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found