Veřejné společnosti - přehled, výhody a nevýhody

Veřejné společnosti jsou subjekty, které obchodují se svými akciemi na veřejném burzovním trhu. Investoři se mohou stát akcionáři veřejné společnosti nákupem akcií společnosti. Společnost je považována za veřejnou, protože jakýkoli investor, který má zájem, může koupit akcie společnosti na veřejné burze a stát se vlastníky akcií.

Veřejné společnosti

Veřejná společnost je povinna pořádat výroční valnou hromadu (AGM), na níž akcionáři hlasují, aby zvolili nové členy představenstva Představenstvo Představenstvo Představenstvo je v podstatě skupina lidí, kteří jsou voleni, aby zastupovali akcionáře. Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. , diskutovat o zásadách a formulovat nové zásady, cíle a pravidla, která budou řídit chod společnosti. Akcionáři mají nárok na podíl na zisku vytvořeném společností a zisky jsou rozděleny podle počtu akcií, které každý akcionář vlastní.

Vysoký podíl veřejných společností začínal jako soukromé společnosti a šly na burzu jako způsob, jak získat přístup k širšímu fondu finančních prostředků na financování svých projektů nebo obchodních operací. Proces, jak se stát veřejnou společností, zahrnuje procházení Initial Public Offering (IPO) Initial Public Offering (IPO) Initial Public Offering (IPO) je první prodej akcií vydaných společností veřejnosti. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, co je to IPO. IPO musí být schváleno Komisí pro cenné papíry (SEC) a musí splňovat všechny regulační požadavky. Účelem IPO je vytvořit fondy pro vydávající společnost prodejem akcií veřejnosti.

Výhody

1. Schopnost získávat finanční prostředky prodejem akcií

Jednou z výhod, které mají veřejné společnosti, je schopnost získávat finanční prostředky prodejem akcií společnosti veřejnosti. Před zveřejněním je obtížné získat velké množství kapitálu, jinak než prostřednictvím půjček, k financování operací a nabídky nových produktů. Soukromý subjekt může získat financování pouze reinvestováním svých zisků, čerpáním půjčky nebo získáním investic od několika bohatých jednotlivců, kteří nemusí poskytovat dostatečný kapitál k uspokojení finančních potřeb společnosti.

Veřejné společnosti mohou získávat finanční prostředky na primárním a sekundárním trhu. Sekundární trh Sekundární trh je místem, kde investoři nakupují a prodávají cenné papíry od jiných investorů. Příklady: New York Stock Exchange (NYSE), London Stock Exchange (LSE). umožněním investující veřejnosti nakupovat akcie společnosti. Schopnost získávat velké částky kapitálu na veřejných burzách umožňuje veřejným společnostem provádět kapitálově náročné činnosti. Na oplátku mají akcionáři prospěch z kapitálových zisků akcií i z výplat dividend.

2. Dostupnost finančních informací

Veřejné společnosti jsou povinny předkládat čtvrtletní a roční účetní závěrky a další povinné dokumenty SEC. Tento požadavek umožňuje akcionářům, finančním médiím, zainteresovaným investorům a finančním analytikům získat přístup k dalším informacím o společnosti.

Dostupnost finančních informací o společnosti analytikům usnadňuje výpočet ocenění společnosti. Naproti tomu soukromé společnosti nepodléhají zákonným požadavkům na zveřejňování svých finančních zpráv. Veřejné společnosti jsou motivovány k tomu, aby splňovaly požadavky na zveřejňování informací, jako způsob šíření informací o jejich finanční výkonnosti a budoucnosti společnosti jak současným akcionářům, tak potenciálním investorům.

Nevýhody veřejných společností

1. Zvýšená kontrola ze strany vlády a regulačních orgánů

Veřejné společnosti jsou citlivé na zvýšenou kontrolu ze strany vlády, regulačních agentur a veřejnosti. Společnost musí splňovat různé povinné standardy podávání zpráv, které stanoví vládní subjekty, jako jsou SEC a IRS.

2. Přísné dodržování globálních účetních standardů

Musí také připravit své finanční zprávy v souladu s obecně uznávanými účetními zásadami (GAAP) nebo mezinárodními standardy účetního výkaznictví (IFRS). Akcionáři mají rovněž nárok na klíčové dokumenty o obchodních aktivitách společnosti.

Jak se společnosti stávají veřejnými

Hlavním procesem, jak se stát veřejnou společností, je prodej akcií veřejnosti prostřednictvím IPO. Vstup do procesu IPO je složitým úsilím a emitující společnost je povinna najmout si zkušenou investiční banku, aby se emise upsala. Úspěch IPO bude do značné míry záviset na kompetencích investiční banky a emitent by měl při najímání upisovatele brát v úvahu faktory, jako je odbornost v oboru, reputace a distribuce.

Tady jsou některé z důležitých kroků při vydávání IPO:

1. Due diligence

Investiční banka, emitující společnost a další poradci jsou povinni provést náležitou péči, aby zjistili udržitelnost obchodního modelu společnosti. Due diligence se zaměřuje na finanční, právní, obchodní, provozní a daňové oblasti za účelem posouzení potenciálních příležitostí a rizik. Vyšetřování due diligence ujišťuje investory, že registrační prohlášení emitenta je přesné a že vychází ze skutečné analýzy trhu a konkurence.

2. Prospekt

Prospekt je připraven vedoucí bankou a obsahuje informace o podnikání, jako je finanční výkonnost a očekávaná budoucí výkonnost. Prospekt může být vydán ve dvou fázích. Pro stanovení přijatelnosti akcií společnosti pro veřejnost se často používá předběžný prospekt. Nezveřejňuje počet ani cenu akcií, které mají být vydány.

Konečný prospekt je uložen u SEC spolu s dalšími požadovanými povinnými dokumenty a poskytuje úplné informace o nabídce a počtu akcií nebo certifikátů, které mají být vydány investorům. Prospekt pomáhá investorům porozumět obchodům a transakcím a pomáhá jim činit informované rozhodnutí.

3. Schválení SEC

Jakmile je SEC přesvědčena, že vydávající společnost splnila všechny požadavky IPO, upisovatel a vydávající společnost se dohodnou na datu vydání. Obě strany jsou rovněž povinny se dohodnout na nabídkové ceně přede dnem účinnosti emise, což je cena, za kterou budou akcie akcií původně prodány veřejnosti. Nejčastěji jsou IPO podhodnoceny, aby se zajistilo, že všechny akcie nabízené veřejnosti budou prodány nebo nadměrně upsány.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P.Morgan a Ferrari ™, pro ty, kteří chtějí svou kariéru posunout na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Kmenové akcie Kmenové akcie Kmenové akcie jsou typem cenného papíru, který představuje vlastnictví vlastního kapitálu ve společnosti. Existují i ​​další pojmy - například kmenová akcie, kmenová akcie nebo hlasovací akcie -, které jsou ekvivalentem kmenových akcií.
  • IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP odkazuje na dva účetní standardy a zásady, které země ve světě dodržují v souvislosti s finančním výkaznictvím. Více než 110 zemí se řídí Mezinárodními standardy účetního výkaznictví (IFRS), což podporuje jednotnost při přípravě finančních výkazů.
  • Soukromá vs veřejná společnost Soukromá vs veřejná společnost Hlavní rozdíl mezi soukromou a veřejnou společností spočívá v tom, že s akciemi veřejné společnosti se obchoduje na burze cenných papírů, zatímco s akciemi soukromé společnosti nikoli.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found