Veřejné statky - definice, problém přístupnosti, příklady

Veřejné statky jsou statky, které jsou běžně dostupné všem lidem ve společnosti nebo komunitě a které mají dvě specifické vlastnosti: jsou nevylučitelné a nepřekonatelné. Každý má přístup k jejich použití a jejich použití neomezuje jejich dostupnost pro budoucí použití.

  • Nevylučitelnost - Z používání zboží nelze konkrétně vyloučit jednotlivce ani skupiny jednotlivců
  • Nesoupeření - Použití zboží některými osobami nezpůsobuje snížení jejich dostupnosti pro ostatní, což by narušilo první kvalitu

Veřejné zboží

Veřejné statky jsou obecně považovány za statky, které jsou dostupné komukoli. Liší se od běžného zboží v tom, že zboží je obvykle nevylučitelné, ale do určité míry je obvykle soupeřící. Divoká zvěř používaná k jídlu je příkladem společného dobra. Lidé nemohou být obecně vyloučeni ze získávání a používání; stejná zvířata však nelze použít více než jednou.

Problematika přístupnosti a užívání veřejných statků

Veřejné statky, protože jsou navrženy tak, aby byly přístupné veřejnosti, mají tendenci pociťovat negativní dopady z používání, které mají stejný dopad na všechny uživatele. Příkladem je vzduch, který je negativně ovlivněn širokým používáním v důsledku znečištění. Negativní externality Negativní externality se vyskytují, když produkt nebo spotřeba zboží nebo služby působí negativně na třetí stranu mimo trh. Běžná transakce zahrnuje dvě strany, tj. Spotřebitele a výrobce, kteří jsou v transakci označováni jako první a druhá strana. .

Dalším významným problémem z hlediska přístupnosti je něco známého jako free rider Free Rider Free rider je osoba, která má z něčeho prospěch, aniž by vynaložila úsilí nebo za to zaplatila. Problémem rideru je ekonomický koncept selhání trhu, ke kterému dochází, když lidé těží ze zdrojů, zboží nebo služeb, za které neplatí. problém, což znamená, že jednotlivci, kteří neplatí za přístup ke zboží - ten, za který platí ostatní - mají trvalý přístup k zboží na úkor jednotlivců, kteří nesou náklady na privilegium. To znamená, že zboží může být nadužíváno a nedostatečně produkováno. V případě, že taková situace nastane, může být na veřejné statky uvaleno omezení, což z nich dělá klubové zboží Klubové zboží V ekonomice je klubové zboží - někdy také označované jako vzácné nebo uměle omezené zboží - podmnožinou veřejných statků, které vlastní dva klíčové faktory, které veřejné statky přinášejí - a to, že nejsou soupeřící. nebo soukromé zboží - věci, ke kterým nemá přístup každý, kvůli uloženým omezením.

Příklady veřejných statků

Seznam veřejných statků se liší v závislosti na konkrétním pohledu na daný výraz. Mezi běžné příklady veřejných statků však patří:

  • pouliční osvětlení - Obvykle je poskytována komunitami a spotřeba / používání osvětlení nebrání ostatním v jeho používání.
  • Pohotovostní služby - Jsou poskytovány komunitám a jejich využití prospívá a posiluje komunitu.
  • Národní obrana - Národní obranné služby, ať už placené nebo dobrovolné, chrání zemi jako celek.

Závěrečné slovo

Veřejné statky jsou důležité, protože jsou navrženy tak, aby byly obecně dostupné veřejnosti a mají specifické vlastnosti, které brání jednotlivcům nebo skupinám v přístupu k nim. Rovněž musí být schopni odolat použití, aniž by se stali budoucími uživateli nedostupnými.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Giffen Good Giffen Good A Giffen good, pojem běžně používaný v ekonomii, označuje zboží, které lidé konzumují více, když cena stoupá. Giffenův statek tedy vykazuje vzestupnou křivku poptávky a porušuje základní zákon poptávky.
  • Neviditelná ruka Neviditelná ruka Koncept „neviditelné ruky“ vytvořil skotský osvícenský myslitel Adam Smith. Vztahuje se na neviditelnou tržní sílu, která přináší volný trh do rovnováhy s úrovněmi nabídky a poptávky prostřednictvím akcí osob, které mají zájem.
  • Nabídka a poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné.
  • Zboží Veblen Zboží Veblen Zboží Veblen Zboží je třídou zboží, které striktně nedodržuje zákon poptávky, který stanoví, že existuje inverzní vztah mezi cenou zboží nebo služby a požadovaným množstvím zboží nebo služby.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found