Kapitálové trhy - přehled, obchodní systémy, jak fungují

Kapitálové trhy jsou směnárenský systém, který převádí kapitál od investorů, kteří v současné době nepotřebují své prostředky, jednotlivcům a podnikům, které kapitál potřebují k financování různých projektů nebo investic.

Kapitálové trhy

Druhy kapitálových trhů

Na kapitálových trzích se primárně vyskytují dva typy cenných papírů - kapitálové a dluhové cenné papíry. Obě jsou alternativní formy kapitálu, které poskytují investorům různé výnosy a rizika a uživatelům kapitálu poskytují různé povinnosti.

1. Akciové cenné papíry

Akciové cenné papíry jsou obchodovány na akciovém trhu a jsou to v zásadě cenné papíry s vlastnictvím do podnikání nebo podnikání. Pokud vlastníte majetkové cenné papíry společnosti, v podstatě vlastníte část této společnosti a máte nárok na jakékoli budoucí výnosy, které společnost přinese.

Peníze, které investujete do majetkových cenných papírů, však jsou ne společnost musí být vrácena.

2. Dluhové cenné papíry

Dluhové cenné papíry se obchodují na dluhopisovém trhu a představují IOU, které mohou mít formu dluhopisů nebo směnek. V podstatě představují výpůjčku peněz, které budou později splaceny s úroky.

Úrok je požadovaná kompenzace, která láká věřitele k půjčování jejich peněz. Dlužníci si dnes vezmou peníze, použijí je k financování svých operací a splatí je navíc k předepsané úrokové sazbě Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu dluhu , obecně vyjádřeno jako procento jistiny. k pozdějšímu datu.

Cenné papíry lze nakupovat a prodávat na dvou typech trhů:

  • The primární trh je, když společnost přímo vydává cenné papíry výměnou za kapitál.
  • The sekundární trh je, když držitelé cenných papírů obchodují s jinými investory v transakci, která je oddělená od vydávající společnosti.

Ostatní kapitálové trhy

Na kapitálových trzích lze obchodovat i s dalšími cennými papíry, včetně:

  • Směnárna (forex)
  • Komodity
  • Deriváty

Transakce na kapitálovém trhu

Jak již bylo zmíněno dříve, transakce mohou probíhat na dvou typech trhů. Primární trh i sekundární trh hostují takové transakce.

Jak společnost dospívá od start-upu k větší společnosti, bude obvykle potřebovat kapitál na financování rozšíření svých operací. Získají požadovaný kapitál buď prostřednictvím akciových trhů - na burze cenných papírů - nebo prostřednictvím dluhových trhů.

Transakce usnadňují investiční bankéři, právníci a účetní, kteří zajišťují dostatek investorů ochotných investovat svůj kapitál do společnosti.

Poté, co budou peníze investovány a cenné papíry budou vydány výměnou, se investoři mohou rozhodnout prodat své cenné papíry na sekundárním trhu jiným investorům.

Transakce jsou usnadňovány buď prostřednictvím centralizované burzy, jako je New York Stock Exchange (NYSE) New York Stock Exchange (NYSE) New York Stock Exchange (NYSE) je největší burzou cenných papírů na světě a hostí 82% S&P. 500, stejně jako 70 největších společností na světě. Jedná se o veřejně obchodovatelnou společnost, která poskytuje platformu pro nákup a prodej - nebo zprostředkovanou volně prodejnou formou (OTC), což je decentralizovaný způsob obchodování s cennými papíry bez centrální burzy nebo makléře.

Trhy soukromého kapitálu

Výše uvedené informace se týkají veřejných kapitálových trhů, kterým se dostává většího mediálního pokrytí a pozornosti. Veřejně obchodovatelné cenné papíry mohou být obchodovány komukoli a o činnosti veřejné společnosti je zveřejněno úplné znění. Existuje však také velký soukromý trh, kde jsou cenné papíry drženy soukromě.

O soukromých společnostech je méně pozornosti a informací, což ztěžuje investice v minulosti, zejména u menších investorů. Na soukromých trzích existuje menší likvidita, což znamená, že je obtížnější nakupovat a prodávat cenné papíry.

Vede to k delším časovým horizontům pro investory; na veřejných trzích můžete cenný papír prodat během několika sekund, ale na soukromých trzích může najít kupce mnohem déle.

Investoři dostávají kompenzaci za nedostatek likvidity a nedostatek informací. Trhy soukromého kapitálu obvykle dosahují mnohem vyšších výnosů. Z pohledu společnosti mohou získávat kapitál bez kontroly a regulace, která je spojena s veřejným obchodováním.

Produkty kapitálového trhu

Existuje mnoho různých produktů kapitálového trhu, z nichž některé jsme dříve zmínili:

  • Majetkové cenné papíry
  • Komodity
  • Dluhové cenné papíry
  • Směnárna
  • Deriváty

Každá z výše uvedených položek se obchoduje na různých trzích a burzách. Některé z nich jsou centralizované, například kapitálové cenné papíry, cizí měny a některé derivátové cenné papíry.

Jiné jsou decentralizované a obchodují se mezi účastníky trhu bez výměny nebo zprostředkovatele, jako jsou dluhové cenné papíry, komodity a další deriváty.

Deriváty se mohou komplikovat, ale představují také obrovský trh. Jsou univerzální a mohou být strukturovány a vytvořeny tak, aby upravovaly funkce, jako je riziko a výnos pro jiné cenné papíry.

Kapitálové trhy jsou základem globální ekonomiky. Poskytují arénu, ve které investoři, kteří chtějí investovat ušetřené prostředky výměnou za náhradu. Mohou poslat svůj kapitál lidem a podnikům, kteří kapitál nyní potřebují, aby se mohli rozšířit. To je podstata toho, jak roste kapitalistická tržní ekonomika.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení kapitálových trhů. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Alternativní investiční trh (AIM) Alternativní investiční trh (AIM) Alternativní investiční trh (AIM) byl zahájen dne 19. června 1995 jako trh s dílčími burzami na Londýnské burze cenných papírů (LSE). Trh byl navržen tak, aby
  • Londýnská burza cenných papírů (LSE) Londýnská burza cenných papírů (LSE) Londýnská burza cenných papírů (LSE) se sídlem v Londýně ve Velké Británii je jedním z předních akciových trhů na světě. Společnost LSE, kterou vlastní London Stock Exchange Group, byla založena v roce 1571, což z ní činí jednu z nejstarších burz na světě
  • Over-the-Counter (OTC) Over-the-Counter (OTC) Over-the-Counter (OTC) je obchodování s cennými papíry mezi dvěma protistranami prováděné mimo formální burzy a bez dohledu burzovního regulátora. OTC obchodování se provádí na mimoburzovních trzích (decentralizované místo bez fyzického umístění) prostřednictvím dealerských sítí.
  • Druhy trhů - Dealers, Brokers, Burzy Druhy trhů - Dealers, Brokers, Burzy Trhy zahrnují makléře, dealery a burzovní trhy. Každý trh funguje podle různých obchodních mechanismů, které ovlivňují likviditu a kontrolu. Různé typy trhů umožňují různé obchodní charakteristiky uvedené v této příručce

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found