CPA vs CFA - důležité podobnosti a rozdíly, kariérní cesty

Když uvažujete o kariéře v oblasti podnikových financí nebo na kapitálových trzích, často uslyšíte, jak se lidé ptají: „Mám získat CPA nebo CFA?“ a „Který je lepší?“. V tomto článku načrtneme podobnosti a rozdíly označení CPA vs CFA a pokusíme se vás nasměrovat správným směrem, který je pro vás ten pravý. Jeden není lepší než druhý - jde jen o vaše osobní kariérní cíle.

Označení CPA vs CFA

Co je označení Certified Public Accountant (CPA)?

Certified Public Accountant (CPA) je označení právně kvalifikovaných účetních v mnoha zemích po celém světě. V USA je označení spravováno zkouškou Uniform Certified Public Accountant Examination a pro získání označení vyžaduje další vzdělání a pracovní zkušenosti.

V zemích mimo USA zahrnují účetní označení ekvivalentního standardu Chartered Accountant (CA), Chartered Certified Accountant (ACCA), Chartered Professional Accountant (CPA), Certified Public Accountant (CPA), Certified Practicing Accountant (CPA), and Certified Účetní management (CMA).

Jaké jsou nejčastější kariérní cesty CPA?

Mezi nejčastější kariérní cesty pro CPA patří:

  • Veřejné účetnictví (audit, daně, poradenství, oceňování)
  • Firemní účetnictví (účetnictví, výkaznictví, finance, pokladna)
  • Vláda / akademici / neziskové organizace

CPA mají k dispozici mnoho kariérních cest. V první kategorii, veřejné účetnictví, existuje mnoho různých typů a velikostí firem s řadou různých typů klientů. V rámci dané firmy může existovat také mnoho možností, jako jsou auditní, daňové a poradenské služby nebo poradenství. Na obchodní a průmyslové straně existuje také široká škála společností a možností v nich, jako je finanční účetnictví a výkaznictví, finanční plánování a analýzy, manažerské účetnictví, správa pokladny nebo hotovosti a rozvoj společnosti.

Vzhledem k tomu, že se ve Finance zaměřujeme na podnikové finance, zaměřujeme se na více špičkových kariérních cest CPA v rámci podnikového účetnictví. Níže je uveden příklad kariérního postupu CPA na podnikové straně:

  • Účetnictví zaměstnanců (1-3 roky)
  • Senior účetnictví (3-6 let)
  • Manažer účetnictví (6+ let)
  • Pomocný řadič (8 a více let)
  • Controller (10+ years)
  • Finanční ředitel (finanční ředitel) (více než 12 let)

Co je označení Chartered Financial Analyst® (CFA®)?

Označení Chartered Financial Analyst® nabízí na mezinárodní úrovni Institut CFA a zaměřuje se na finanční analýzu s těžkou součástí správy portfolia. K získání označení musí kandidát projít všemi třemi úrovněmi a splňovat požadavky na kariérní zkušenosti. K červnu 2016 bylo po celém světě přibližně 132 000 charterholderů.

Jaké jsou nejčastější kariérní cesty pro chartermány?

Podle CFA Society jsou hlavními zaměstnavateli charterholders CFA UBS, JP Morgan, Citigroup, Morgan Stanley, BlackRock, HSBC, Credit Suisse, BoAML, Barclays a Deutsche Bank. Mezi nejčastější kariérní cesty pro charterholders patří:

  • Investiční management
  • Akciový výzkum
  • Podnikové finance
  • Řízení rizik
  • Investiční bankovnictví
  • Prodej a obchodování

Program se zaměřuje na správu investic, takže není žádným překvapením, že je to nejlepší kariérní postup na výše uvedeném seznamu. Odtamtud se větví do široké škály rolí podnikových financí, většinou na straně bankovnictví. Nejvýznamnějšími zaměstnavateli jsou většinou banky a charterholders v nich zastávají širokou škálu rolí. Kliknutím sem zobrazíte rozpis typických kompenzací pro majitele pronájmu Průvodce platem CFA® Medián platu CFA® je ve Spojených státech přibližně 180 000 USD, zatímco průměrná celková kompenzace přes 300 000 USD. Zjistěte více o platech, odměnách a o tom, jaká by měla být vaše očekávání od finančního analytika v oblasti výzkumu kapitálu, FP&A, správy portfolia a dalších oblastí.

CPA vs CFA - Které označení je pro mě to pravé?

Je to zcela subjektivní. Oba nabízejí vynikající kariérní postup, takže je důležité vědět, který z nich je pro vás vhodnější. CPA je skvělá, pokud chcete povznést finanční oddělení v podnikovém podnikání a nakonec se stát finančním ředitelem. Co dělá finanční ředitel Co dělá finanční ředitel - úkolem finančního ředitele je optimalizovat finanční výkonnost společnosti, včetně: výkaznictví, likvidita a návratnost investic. Uvnitř, nebo pokud se chcete prosadit ve veřejné účetní firmě. Oprávnění CFA je naopak skvělé, pokud chcete pracovat v bance, a zejména v oblasti správy investic nebo výzkumu kapitálu. Oba nabízejí dobré příležitosti pro lidi, kteří chtějí proniknout do podnikových financí.

Porovnejte více označení

Níže je uvedena souhrnná tabulka s užitečným odkazem pro snadné porovnání několika kariérních cest pro finanční analytiky.

CFA®CPA®CAIA®CFP®FRM®FMVA®
Počet úrovní312221
Náklady4 000 až 5 000 $1 000 až 3 000 $$3,000$2,000$1,500$497
Míra úspěšnosti zkoušky30-50%40-50%70%67%40-50%70%
Zaměření na obsahSpráva portfolia, investiceFinanční výkaznictví, auditSkutečná aktiva, alternativní investiceFinanční plánováníŘízení finančních rizikFinanční modelování, oceňování
Kariérní aplikaceVše zahrnujícíÚčetnictví a financeSpráva majetkuMaloobchod a správa majetkuŘízení rizikVše zahrnující
Doba studia (hodiny)300–350 za zkouškuLiší se200 za zkouškuLiší se200-300 za zkoušku120-200 celkem
Čas dokončení3-5 let2,5 - 5 let1-2 roky4 roky<1 rok<1 rok
Pracovní zkušenost4 roky1 rok1 rok3 roky2 rokyŽádný

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce o pověření CPA vs. CFA. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou kariéru, podívejte se na tyto další zdroje:

  • Stojí MBA za to? Stojí MBA za to? Pokud uvažujete o obchodní škole, na kterou se možná ptáte, stojí za to MBA ?. Odpověď (jako v každé třídě MBA) je: „záleží“. Kromě zátěže na MBA není téměř žádný důvod, abyste MBA neudělali, pokud to váš šéf platí. Mohou to použít jako páku proti vám a uzamknout vás, ale návratnost investic je neuvěřitelná, pokud je zdarma (samozřejmě).
  • Jak být skvělým finančním analytikem Průvodce analytikem Trifecta® Konečný průvodce tím, jak být prvotřídním finančním analytikem. Chcete být prvotřídním finančním analytikem? Hledáte nejlepší osvědčené postupy v oboru a vyčníváte z davu? Náš proces s názvem The Analyst Trifecta® se skládá z analytiky, prezentace a měkkých dovedností
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, prognóz, propojení těchto tří výroků, analýzy DCF a dalších
  • Zdroje ocenění Oceňování Oceňování se týká procesu stanovení současné hodnoty společnosti nebo aktiva. Toho lze dosáhnout pomocí řady technik. Analytici, kteří chtějí

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found