Zředěné akcie - přehled, příklad, plně zředěné akcie nevyřízené

Plně zředěné akcie v oběhu jsou celkový počet akcií, které by společnost teoreticky měla, kdyby byly uplatněny všechny ředicí cenné papíry a převedeny na akcie. Mezi ředicí cenné papíry patří opce, opční listy, směnitelný dluh a cokoli jiného, ​​co lze převést na akcie. Pro finančního analytika Certifikace FMVA® Připojte se k 350 600+ studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari, je důležité důkladně porozumět rozdílu mezi základními a plně naředěnými akciemi a co to znamená pro klíčové metriky jako EPS Zisk na akcii (EPS) EPS je finanční poměr, který dělí čistý zisk dostupný pro běžné akcionáře průměrným nevyřízeným podílem za určité časové období. Vzorec EPS naznačuje schopnost společnosti vytvářet čistý zisk pro běžné akcionáře. .

Diagram naředěných akcií

Zředěné akcie - dopad na EPS

Veřejné společnosti jsou povinny vykazovat základní i zředěné akcie, které používají při výpočtu zisku na akcii (EPS). Zisk na akcii (EPS) zisk na akcii (EPS) je klíčovou metrikou používanou k určení podílu společného akcionáře na zisk společnosti. EPS měří zisk každé společné akcie. Níže uvádíme vysvětlení a srovnání základního EPS vs. zředěného EPS.

Základní EPS

Základní zisk na akcii se vypočítá tak, že se vezme celkový čistý příjem z období a vydělí se váženým průměrem akcií v oběhu v daném období.

Zředěný EPS

Zředěný zisk na akcii Zředěný vzorec EPS a výpočet Zředěný EPS vzorec je výpočet zisku na akcii po úpravě počtu akcií v oběhu pro ředicí cenné papíry, opce, warranty. Zředěný vzorec EPS = (čistý příjem - upřednostňované dividendy) / (základní akcie + konverze opcí v penězích, opční listy a jiná ředění) je odvozen od čistého příjmu během období a vydělením průměrem plně zředěných akcií v oběhu v období. Zředěné akcie se počítají s přihlédnutím k účinku ocenění akcií zaměstnanců, opcí, směnitelných cenných papírů atd.

Když je EPS záporný (ztráta)

Pokud společnosti zažijí období se ztrátou nebo záporným EPS, nebudou do výpočtu EPS zahrnuty ředicí cenné papíry, protože by měly anti-ředicí účinek.

Příklad Amazonu

Níže je uveden příklad toho, co společnost Amazon zveřejňuje ve svém formuláři 10-k 10-K Form 10-K, a to je podrobná výroční zpráva, kterou je třeba předložit Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Podání poskytuje komplexní shrnutí výkonnosti společnosti za daný rok. Je podrobnější než výroční zpráva zasílaná akcionářům o tom, kolik základních a zředěných akcií mají v oběhu.

Amazon - zředěné akcie, vynikajícíZdroj: amazon.com

Skladová kompenzace

Většina veřejných společností používá akciové kompenzace Akciová kompenzace Akciová kompenzace (také nazývaná kompenzace na základě akcií nebo kapitálová kompenzace) je způsob vyplácení zaměstnancům a ředitelům společnosti s majetkovými podíly v podnikání. Obvykle se používá k motivaci zaměstnanců nad rámec jejich běžné hotovostní odměny a k sladění jejich zájmů se zájmy společnosti. jako způsob motivace a odměňování svých zaměstnanců. Poskytováním akcií zaměstnancům společnosti zvyšují počet akcií v oběhu, což způsobuje ředění a je třeba je zapracovat do finanční analýzy.

Na zaměstnanecké opce na akcie, akcie a jednotky s omezeným podílem se vztahuje rozhodné období, obvykle mezi dvěma a pěti lety. Jelikož někteří zaměstnanci odejdou dříve, než se jejich akcie stanou právem, společnosti obvykle provedou odhad na základě úsudku o propadnutích a celkovém počtu, který ve skutečnosti vznikne.

Tato kategorie je často jednou z největších příčin ředění akcií v oběhu.

Plně naředěné akcie Vynikající příklad

Níže je uveden příklad, jak vypočítat zředěné akcie v oběhu pro společnost, jakož i základní a zředěný EPS. Jak vidíte, základní akcie se zvyšují vlivem vydaných opcí, warrantů a zaměstnaneckých akcií.

Plně naředěné akcie Vynikající příklad

Společnost má čistý zisk 1,2 miliardy USD, takže její základní EPS je 2,40 USD a její zředěný EPS je 2,35 USD.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku, abyste pochopili dopad opcí, zaměstnaneckých akcií a dalších cenných papírů na počet akcií nesplacených ve společnosti. Finance je oficiálním poskytovatelem označení Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari, které jsou určeny k transformaci kohokoli na špičkového finančního analytika .

Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou vám užiteční tito další průvodci:

  • Co je finanční modelování Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem předpovědi finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model.
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích
  • Hotovostní kalkulačka EPS Hotovostní kalkulačka EPS Tato hotovostní kalkulačka EPS vám pomůže vypočítat počet nesplacených akcií, hotovost z operací az těchto prvků pak získáme hotovostní výdělky na akcii. Pohled na hotovostní EPS společnosti a její srovnání s běžným EPS může poskytnout skvělý přehled při provádění základní analýzy.
  • Vážený průměr akcií Vynikající šablona Vážený průměr akcií Vynikající šablona Tato šablona váženého průměru akcií nevyřízených ukazuje, jak vypočítat nevyrovnané akcie váženého průměru pomocí čtvrtletních údajů. Vážený průměr nesplacených akcií odkazuje na počet akcií společnosti vypočítaný po úpravě o změny základního kapitálu během vykazovaného období. Počet sh

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found