Retenční poměr - definice, vzorec a příklad

Poměr retence (známý také jako poměr retence čistého příjmu) je poměr nerozděleného příjmu společnosti k jejímu čistému příjmu. Čistý zisk Čistý příjem je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. . Poměr retence měří procento zisků společnosti, které jsou nějakým způsobem reinvestovány do společnosti, místo aby byly vypláceny investorům jako dividendy. Dividenda Dividenda je podíl na zisku a nerozdělený zisk, který společnost vyplácí svým akcionářům. Když společnost vytvoří zisk a akumuluje nerozdělený zisk, mohou být tyto příjmy buď reinvestovány do podnikání, nebo vyplaceny akcionářům jako dividenda. .

Retenční poměr

Vzorec retenčního poměru

Existuje jednoduchý vzorec pro výpočet retenčního poměru: vydělte nerozdělený příjem společnosti jejím čistým příjmem. Vzorec níže ukazuje příslušné kroky:

Retenční poměr - vzorec

Čistý příjem najdete ve spodní části výkazu zisku a ztráty společnosti a částku dividendy lze najít buď ve vlastním kapitálu akcionáře Vlastní kapitál Vlastní kapitál akcionářů (také známý jako vlastní kapitál akcionářů) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá z akcií kapitál plus nerozdělený zisk. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Akciové = Aktiva - pasiva v rozvaze nebo v sekci financování v přehledu peněžních toků.

Poměr lze také vypočítat na akcii, pomocí následujícího vzorce:

Retenční poměr - vzorec (na akcii)

Příklad retenčního poměru

Alice vlastní softwarovou firmu zaměřenou na webový design. Podniká tři roky a chce vypočítat poměr retence svého podnikání. V 1. roce zaznamenala Alice’s čistý příjem 1 000 $ a nevyplácela žádné dividendy. V roce 2 zaznamenala Alice čistý příjem 5 000 USD a vyplatila dividendy 500 USD. V roce 3 Alice vykázala čistý příjem 15 000 USD a vyplatila dividendy celkem 1 000 USD.

Pomocí výše uvedeného vzorce můžeme vypočítat retenční poměr pro každé období:

  • Rok 1: (1 000 - 0) / 1 000 = 100%
  • Rok 2: (5 000 - 500) / 5 000 = 90%
  • Rok 3: (15 000 - 4 000) / 15 000 = 73%

Ve výše uvedeném příkladu vidíme, že retenční poměr pro Aliceho podnikání každým rokem klesá. Důvodem je, že čistý příjem každým rokem roste a dividendy rostou o proporcionálně větší částku, což vede k sestupnému trendu v poměru.

Tato změna může svědčit o nedostatečné orientaci podniku na růst, protože se rozhodl rozdávat své zisky akcionářům, místo aby je znovu investoval do podnikání. Abychom pochopili, zda je to dobrá nebo špatná věc, měli bychom porovnat toto číslo s poměrem konkurentů Alice v oboru.

Interpretace retenčního poměru

Vysoký poměr retence nemusí vždy svědčit o finančním zdraví. Abychom lépe porozuměli retenčnímu poměru, musíme nejprve pochopit společnost, pro kterou poměr vypočítáváme.

Menší a novější společnosti obvykle vykazují vyšší retenční poměry. Menší podniky mají tendenci upřednostňovat rozvoj podnikání a investice do výzkumu a vývoje (R&D) Výzkum a vývoj (R&D) Výzkum a vývoj (R&D) je proces, při kterém společnost získává nové znalosti a využívá je ke zdokonalování stávajících produktů a zavádění nových do jeho provoz. Výzkum a vývoj je systematické šetření s cílem zavést inovace do aktuální nabídky produktů společnosti. , což může být důvod, proč je pravděpodobnější, že si ponechají své příjmy, než aby je rozdělili jako dividendy. Začínající podnik může také v počátečních fázích podnikání zaznamenávat pomalý prodej, což by znamenalo, že je méně příjmů distribuovaných akcionářům, což vede k vyššímu poměru retence.

Větší a vyspělejší společnosti budou obvykle vykazovat nižší retenční poměry, protože jsou již docela ziskové a nepotřebují tak intenzivně investovat do výzkumu a vývoje. Takové společnosti se tedy mohou rozhodnout vyplatit investorům konzistentní dividendy, a to spíše než aby si ponechaly více výnosů.

Závěrečné slovo

Stejně jako u jakéhokoli finančního poměru není za jediným nebo samostatným číslem velký význam. Aby analytici získali smysluplné informace, zvažují poměr ve vztahu k poměrům podobných společností působících ve stejném odvětví. Díky tomu je snazší porovnávat jednu společnost s druhou z hlediska udržení jejich příjmů.

Na poměry lze také nahlížet po určité časové období, aby bylo možné v metrice sledovat trendy a meziroční změny. To umožňuje analytikům vyhodnotit změny ve výkonnosti společnosti za daný časový interval.

Dodatečné zdroje

Doufáme, že se vám financování vysvětlení poměru retence líbilo. Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích (oficiálně nazývaný Výkaz o peněžních tocích) obsahuje informace o tom, kolik peněz společnost za dané období vygenerovala a použila. Obsahuje 3 oddíly: hotovost z operací, hotovost z investování a hotovost z financování.
  • Zisk na akcii (EPS) Zisk na akcii (EPS) Zisk na akcii (EPS) je klíčovou metrikou používanou k určení podílu běžného akcionáře na zisku společnosti. EPS měří zisk každé společné akcie
  • Předpovídání jednotlivých položek rozvahy Předpovídání položek rozvahy ve finančním modelu Tento článek si klade za cíl poskytnout čtenářům snadno použitelného podrobného průvodce předpovědí položek rozvahy na finančním modelu.
  • Prognózování řádkových položek výkazu zisku a ztráty Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found