Horizontální fúze - porozumění tomu, jak horizontální fúze fungují

K horizontální fúzi dochází, když se spojí společnosti působící ve stejném nebo podobném odvětví. Účelem horizontální fúze je efektivněji využívat úspory z rozsahu Úspory z rozsahu Úspory z rozsahu se vztahují k nákladové výhodě, se kterou se společnost setká, když zvýší svou úroveň produkce. Výhoda vzniká v důsledku inverzního vztahu mezi pevnou jednotkou náklady a vyrobené množství. Čím větší je množství vyrobené produkce, tím nižší jsou fixní náklady na jednotku. Typy, příklady, průvodce, zvýšení tržní síly a využití synergií založených na nákladech a příjmech Synergie fúzí a akvizic Synergie fúzí a akvizic se vyskytují, když je hodnota sloučené společnosti vyšší než součet dvou jednotlivých společností. 10 způsobů, jak odhadnout provozní synergie v dohodách o fúzích a akvizicích, je: 1) analyzovat počet zaměstnanců, 2) hledat způsoby, jak konsolidovat dodavatele, 3) vyhodnotit jakékoli úspory v ústředí nebo nájemném 4) odhadnout hodnotu ušetřenou sdílením.

Horizontální fúze

Důvody pro horizontální fúzi

Když společnosti procházejí horizontální fúzí, základním principem je vytváření hodnoty. Úspěšné spojení by mělo vytvořit hodnotu, ve které by kombinace společností měla větší hodnotu, než kdyby každá společnost byla v nezávislém vlastnictví. Při horizontální fúzi by měl být 1 + 1 (s odkazem na dvě nezávislé společnosti) větší než 2 (sloučená společnost).

Důvody horizontálního sloučení:

  • Zvyšte podíl na trhu a omezte konkurenci v tomto odvětví
  • Dále využívat úspory z rozsahu (čímž se snižují náklady)
  • Zvýšit diverzifikaci
  • Přetvořte konkurenceschopnost společnosti snížením intenzivní rivality
  • Realizace úspor z rozsahu Úspory z rozsahu Úspory z rozsahu je ekonomický koncept, který se týká snížení celkových výrobních nákladů, pokud se řada produktů vyrábí spíše společně než samostatně.
  • Sdílejte doplňkové dovednosti a zdroje

Problémy při dosahování úspěchu fúzí

Ačkoli má horizontální fúze mnoho výhod, nemusí být plně realizovány a fúze nemusí ve skutečnosti vytvářet přidanou hodnotu. Fúzní společnosti čelí problémům, jako jsou:

  • Integrační potíže: Sloučení dvou různých podnikových kultur může být obtížné.
  • Obtíž při budování pracovního vztahu: Kvůli odlišným stylům řízení může být obtížné vytvořit pracovní vztah.
  • Neschopnost dosáhnout synergie: Očekávané synergie nemusí být nikdy realizovány, což může vést ke snížení celkové hodnoty.
  • Byrokratické kontroly: Pokud horizontální fúze vytvoří společnost, kterou lze považovat za monopol, mohou nastat právní důsledky. Horizontální fúze jsou v USA podrobně zkoumány, protože kombinace konkurentů může vytvořit monopol a zvýšit ceny pro spotřebitele.

Horizontální fúze vs. vertikální fúze

Ačkoli je jeden často zaměňován s druhým, mezi těmito dvěma typy fúzí existuje zřetelný rozdíl.

  1. Horizontální fúze: Když se společnosti, které prodávají podobné výrobky, spojí.
  2. Vertikální fúze: Vyskytuje se mezi společnostmi v různých fázích výrobního procesu (mezi společnostmi, kde jeden nakupuje nebo prodává něco od společnosti nebo do společnosti).

Níže uvedený diagram ukazuje rozdíl mezi těmito dvěma:

Za předpokladu, že obchod s oblečením A, B a C jsou konkurenti. Pokud se obchod s oblečením A spojí s obchodem s oblečením B nebo obchodem s oblečením C, jedná se o horizontální fúzi.

Výrobní proces: Výrobce textilu A → Výrobce košile A → Obchod s oblečením A. Pokud se obchod s oblečením A spojí s výrobcem košile A nebo výrobcem textilu A, jedná se o vertikální fúzi.

Příklad horizontálního fúze

Uvažujme o slavné horizontální fúzi: HP (Hewlett-Packard) a Compaq v roce 2011. Struktura byla sloučením akcií za akcie s směnným poměrem 0,63 HP za akcii společnosti Compaq v hodnotě přibližně 25 miliard USD. Nové společnosti by drželo 64% společnost HP a 36% akcionáři společnosti Compaq.

Odůvodnění horizontálního spojení společností HP a Compaq bylo založeno na následujících bodech:

  • Bojujte proti rostoucí konkurenci v tomto odvětví ze strany IBM a Dell
  • Snížit náklady o téměř 3 miliardy USD ročně
  • Sdílejte doplňkové zdroje a vylepšujte obchodní segmenty
  • Rychleji reagujte na měnící se požadavky zákazníků v tomto odvětví a stanovte standard produktu
  • Čelte výzvě zmenšujícího se trhu

Spojením vznikl světový technologický lídr v hodnotě 87 miliard USD, který nabízí nejkomplexnější sadu IT produktů a služeb pro podniky a spotřebitele. Nový HP se stal nejvýznamnějším globálním hráčem v oblasti IT služeb, zpracování obrazu a tiskáren a přístupu k zařízením. Byly vytvořeny synergie nákladů a výnosů, které vytvářely významnou hodnotu pro akcionáře a poskytovaly nové příležitosti k růstu.

Další zdroje

Další informace o fúzích a akvizicích naleznete v následujících finančních zdrojích:

  • Statutory Merger Statutory Merger Při zákonném sloučení mezi dvěma společnostmi (kde se společnost A spojuje se společností B), bude jedna ze dvou společností pokračovat v přežití i po dokončení transakce. Toto je běžná forma kombinace v procesu fúzí a akvizic.
  • Jak vytvořit model fúze Jak vytvořit model fúze Model fúze je analýza dvou společností, které se spojí do jednoho obchodního subjektu a souvisejícího dopadu na finance. Naučte se kroky; jak
  • Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Při provádění fúzí a akvizic musí společnost uznat a přezkoumat všechny faktory a složitosti, které jdou do fúzí a akvizic. Tato příručka popisuje důležité
  • Monopol Monopol Monopol je trh s jediným prodejcem (nazývaným monopolista), ale s mnoha kupujícími. Na rozdíl od prodejců na dokonale konkurenčním trhu monopolista vykonává podstatnou kontrolu nad tržní cenou komodity / produktu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found