Participativní rozpočet - přehled, jak to funguje, klady a zápory

Participativní rozpočet je rozpočtový proces, do kterého jsou lidé, kteří jsou na nižších úrovních řízení, zapojeni do procesu přípravy rozpočtu. Na rozdíl od uloženého rozpočtu Imposed Budgeting Imposed budgeting, také známý jako rozpočtování shora dolů, je proces, při kterém vrcholový management společnosti připravuje rozpočet a poté jej ukládá manažerům na nižší úrovni k implementaci. Začíná to od vrcholu, kde je rozpočet připravován procesem vrcholového managementu, participativní rozpočet sdílí odpovědnost s manažery na nižší úrovni, aby měli pocit vlastnictví v podnikání.

Participativní rozpočet

Participativní rozpočet má také tendenci vytvářet rozpočty, které jsou dosažitelnější, protože zaměstnanci na nižší úrovni mají lepší pozici, aby informovali své nadřízené, kde je třeba přidělit finanční prostředky. Když organizace implementuje participativní rozpočet, ukazuje důvěru vrcholového vedení ve své zaměstnance. Pocit vlastnictví zaměstnanců jim dává motivaci tvrdě pracovat a dosáhnout cílů, které pomohli připravit.

Jak to funguje

Rozpočet čelí vyšší šanci, že bude dosažitelný, pokud lidé připravující rozpočet budou mít znalosti o nákladech, které v organizaci vzniknou. I když vrcholový management může mít potřebné informace o chodu společnosti, nemusí být obeznámen s náklady vzniklými na úrovni oddělení. Znamená to, že mohou podcenit náklady nebo nadhodnocovat předpokládané výnosy. Pokyny k výdělkům Pokyny k výdělkům jsou informace poskytnuté vedením veřejně obchodované společnosti o očekávaných budoucích výsledcích, včetně odhadů. Nakonec to ovlivní chod oddělení kvůli výpadkům hotovosti. Zapojení podřízených manažerů do koordinace procesu přípravy rozpočtu však společnosti prospěje, protože tito manažeři mají lepší informace o chodu svých příslušných oddělení.

Proces participativního sestavování rozpočtu bude efektivnější, když organizace přijme systém kontrol a vyvážení, aby zabránila neoprávněným manažerům ve zneužívání jejich pravomocí. Jelikož se rozpočet přesouvá z nižších manažerů do středního a poté do nejvyššího vedení, lze návrh rozpočtu přezkoumat na každé úrovni řízení, přičemž poslední slovo mají vrcholoví manažeři.

Na každé manažerské úrovni kontroly se manažeři zajímají o identifikaci veškerých nákladů, které by mohly vést k plýtvání a neefektivnosti ve společnosti. Před provedením jakýchkoli změn v návrhu rozpočtu musí být zapojeni manažeři na nižší úrovni, aby uvedli důvody pro provedení určitých návrhů v rozpočtu. To povede k efektivnímu využití finančních prostředků, když manažeři spolupracují ruku v ruce s účetními zaměstnanci.

Výhody participativního rozpočtu

Následuje několik výhod implementace přístupu participativního rozpočtu v organizaci:

1. Přenos informací nahoru

Jednou z výhod participativního rozpočtu je sdílení informací od manažerů na úrovni oddělení až po vrcholový management. To znamená, že podřízení manažeři dostávají příležitost prezentovat své názory na určité organizační problémy.

Manažeři také dostanou příležitost diskutovat o obtížích, se kterými se setkávají při přípravě rozpočtu, a vymyslet způsoby řešení problémů. Jak vrcholoví manažeři, tak podřízení jsou také schopni sdílet své názory na určité zajímavé otázky.

2. Motivace zaměstnanců

Pokud jsou zaměstnanci zapojeni do procesu přípravy rozpočtu, získají část procesu rozpočtování. Poskytuje jim pocit spoluvlastnictví, když vrcholový management zohlední jejich návrhy. Cítí se také oceněni vedením, když dostanou příležitost sednout si s vrcholovými manažery a sdílet své názory na určité body zájmu. Zapojení zaměstnanců do procesu zvyšuje jejich morálku Morálka zaměstnanců Morálka zaměstnanců je definována jako celková spokojenost, vyhlídky a pocity pohody, které zaměstnanec na pracovišti má. Jinými slovy, odkazuje na to, jak spokojení zaměstnanci cítí své pracovní prostředí. Morálka zaměstnanců je pro mnoho podniků důležitá díky jejímu přímému účinku, který jim poskytuje větší nutkání usilovněji pracovat na dosažení cílů, které pomohly stanovit.

3. Shoda cíle

Shoda cíle označuje shodu mezi cíli zaměstnance a celkovými cíli společnosti. Aby společnost mohla vytvořit rozpočet, který je dosažitelný, musí vedení i zaměstnanci stanovit cíle, které se budou ubírat stejným směrem.

Například pokud je cílem společnosti zdvojnásobit výrobní kapacitu v příštím roce, měla by být sdílena se zaměstnanci, protože oni jsou lidé pověřeni realizací návrhu. Pokud nebude dosaženo shody mezi cíli společnosti a cíli podřízených manažerů, bude nemožné dosáhnout stanovených cílů.

Nevýhody participativního rozpočtu

1. Časově náročné

Nejběžnějším omezením participativního rozpočtu je to, že je časově náročné ve srovnání s uloženým rozpočtem. Vzhledem k tomu, že příprava rozpočtu začíná na úrovni oddělení, může dojít k příliš velké účasti, která může tento proces vykolejit. Zapojení všech zaměstnanců v každém oddělení bude znamenat, že vyjednávání může trvat příliš dlouho, než se zaměstnanci dohodnou. Pokud nedojde k dohodě, vedení bude muset učinit konečné rozhodnutí, což znamená, že zaměstnanci budou muset přijmout uložené rozhodnutí.

2. Rozpočtová mezera

Dalším omezením je nedostatek rozpočtu. Omezení rozpočtu. Omezení rozpočtu je praxe nadhodnocení výdajů a / nebo podhodnocení předpokládaných příjmů při přípravě rozpočtového výkazu pro příští finanční období. Jedná se o polštář vytvořený vedením nebo nižšími manažery k přípravě rozpočtových odhadů, které nebude těžké dosáhnout. . Zaměstnanci mohou nadhodnocovat náklady a / nebo podceňovat projekce výnosů jako způsob manipulace s rozpočtem ve svůj prospěch. To znamená, že podřízení manažeři nastaví cíle, kterých je jistě dosaženo a v příštím finančním roce dokonce překročí. K tomu většinou dochází, když se výkon manažera měří na základě plnění rozpočtu. Díky snadnému dosažení rozpočtu bude na manažery pohlíženo tak, že překračují své cíle.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní finanční zdroje níže:

  • Rozpočty zdola nahoru Rozpočty zdola nahoru Rozpočty zdola nahoru jsou rozpočtovací metody, které začínají na úrovni oddělení a přecházejí na nejvyšší úroveň. Každé oddělení v organizaci je povinno sestavit seznam věcí, které potřebuje, projekty, které plánuje provést v příštím finančním období, a odhady nákladů. Odhady všech oddělení se poté sečtou, aby se získal celkový rozpočet společnosti.
  • Fixní a variabilní náklady Cena fixních a variabilních nákladů je něco, co lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou pouze závislé
  • Rozpočty shora dolů Rozpočty shora dolů Rozpočty shora dolů označují metodu rozpočtování, kdy vyšší vedení připravuje pro společnost rozpočet na vysoké úrovni. Vrcholové vedení společnosti připraví rozpočet na základě jeho cílů a poté jej předá vedoucím oddělení k implementaci.
  • Druhy rozpočtů Druhy rozpočtů Existují čtyři běžné typy rozpočtových metod, které společnosti používají: (1) přírůstkové, (2) podle aktivity, (3) hodnotové nabídky a (4) od nuly. The

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found