Gross Merchandise Value (GMV) - Corporate Finance Institute

Hrubá hodnota zboží (GMV), označovaná také jako objem hrubého zboží, je celková částka prodeje, který společnost uskuteční za stanovené časové období, obvykle měřená čtvrtletně nebo ročně. GMV se počítá před odečtením vzniklých výdajů. Časově rozlišené výdaje zahrnují náklady spojené s reklamou / marketingem 5 P marketingu 5 P marketingu - produkt, cena, propagace, místo a lidé - jsou klíčové marketingové prvky používané k strategickému umístění firmy. 5 P, náklady na doručení, slevy a vrácení.

Hrubá hodnota zboží

Rozdělení hrubé hodnoty zboží

Hodnota hrubého zboží je metrika nejčastěji používaná společnostmi elektronického obchodování Počáteční metriky hodnocení (pro internetové společnosti) Metriky počáteční hodnoty pro internetové společnosti. Tato příručka popisuje 17 nejdůležitějších metrik oceňování elektronického obchodování pro internet, které se začínají oceňovat. Funguje primárně jako srovnávací finanční metrika pro tyto podniky a umožňuje jim kontrolovat celkový objem prodeje od jednoho záznamového období (ať už je to čtyřikrát ročně nebo jednou ročně) k celkovému objemu prodeje z jiného záznamového období. Nakonec je metrika navržena tak, aby společnostem pomohla pochopit a postavit číslo na růst jejich podnikání z hlediska prodeje.

GMV se měří v dolarech. Většina společností poskytujících elektronický obchod, zejména když se poprvé stala populární, použila metriku namísto údajů o tržbách a / nebo prodeji. Nakonec bylo používání GMV jako samostatné reference nebo místo jiných metrik obecně považováno za neúčinné. Společnosti elektronického obchodování dnes obvykle používají GMV v kombinaci s dalšími metrikami prodeje a výnosů, aby pochopily, jak jejich společnost funguje a roste.

Jak vypočítat hodnotu hrubého zboží

Hrubou hodnotu zboží lze vypočítat mnoha různými způsoby. Nejjednodušší a nejčastěji používaný vzorec je uveden níže:

Hrubá hodnota zboží = prodejní cena zboží x počet prodaného zboží

GMV, pomocí výše uvedeného výpočtu, lze také vidět, že představuje hrubý příjem Tržby z prodeje Tržby z prodeje jsou příjmy, které společnost získala z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. . Například pokud online společnost prodá 15 přizpůsobených notebooků za 10 $ za notebook, GMV bude 150 $.

Negativní aspekty používání GMV

Přestože hodnota hrubého zboží může být pro společnost užitečná, pokud jde o pochopení toho, kolik položek se prodává a jaké výnosy se z nich generují, nakonec poskytuje nerafinovaná data, která ve skutečnosti nevyjadřují skutečnou hodnotu prodávaného zboží nebo obchodní ziskovost. Důvodem je, že nejsou zohledněny náklady a výdaje spojené s výrobou, výrobou a reklamou zboží.

Výnosy a slevy také nejsou zahrnuty v čísle GMV, což znamená čistý zisk Čistý příjem Čistý příjem je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. společnost nakonec vezme ze svých celkových tržeb není přesně zastoupena.

Hrubá hodnota zboží sama o sobě může být cenným údajem, který lze použít jako hrubý odhad příjmů společnosti i jako funkci metrického nebo nerafinovaného prediktoru růstu. Je přesto moudré, aby společnost používala GMV ve spojení s dalšími finančními metrikami, aby získala co nejpřesnější a nejucelenější obraz o finančním zdraví společnosti a také o jejím potenciálu růstu.

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení hodnoty hrubého zboží. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Účty splatné vs pohledávky pohledávky závazky vs pohledávky V účetnictví jsou pohledávky a pohledávky někdy zaměňovány s ostatními. Tyto dva typy účtů jsou si velmi podobné způsobem, jakým se zaznamenávají, ale je důležité rozlišovat mezi účty splatnými a pohledávkami, protože jeden z nich je majetkový účet a druhý je
  • Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vynaložené na výrobu jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často
  • Obrat zásob Obrat zásob Obrat zásob, neboli poměr obratu zásob, udává, kolikrát společnost prodá a nahradí své zásoby zboží během daného období. Zvažuje náklady na prodané zboží ve srovnání s jeho průměrným inventářem za rok nebo v jakémkoli stanoveném časovém období.
  • Současná hodnota příležitostí k růstu (PVGO) Současná hodnota příležitostí k růstu (PVGO) Současná hodnota příležitostí k růstu (PVGO) je koncept, který dává analytikům odlišný přístup k oceňování. Vzhledem k tomu, že ceny na akciových trzích jsou kombinací fundamentů a očekávání, můžeme hodnotu akcie rozdělit na součet (1) její hodnoty za předpokladu, že nedojde k reinvestování zisku, a (2) současné hodnoty

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found