Úrokové riziko s pevným výnosem - dopad na vlastnosti dluhopisů a konvexnost

Riziko úrokové sazby s pevným výnosem je riziko aktiva s pevným výnosem. Rizika ovlivňují tržní hodnotu cenného papíru, když je prodán, peněžní tok z cenného papíru, který je držen, a další výnosy z reinvestování peněžních toků. ztráta hodnoty v důsledku změny úrokových sazeb. Vzhledem k tomu, že dluhopisy a úrokové sazby mají inverzní vztah, jak úrokové sazby rostou, hodnota / cena dluhopisů Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. pády. Úrokové riziko lze měřit přístupem úplného ocenění nebo přístupem durace / konvexity. Tento článek se zaměří na konvexní přístup.

Ilustrace rizika úrokové sazby s pevným výnosem - býk a medvěd

Co ovlivňuje úrokové riziko?

Úroková sazba Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. riziko ovlivňuje dluhopisy odlišně na základě vlastností, které dluhopisy mají. Mezi tyto funkce patří datum splatnosti, kupónová sazba a vložené opce

Splatnost

Dluhopisy s delší splatností jsou náchylnější ke změně úrokových sazeb. Pokud má 20letý dluhopis výnos 4%, ztratil by na hodnotě, pokud by úroková sazba vzrostla na 5%. Je to proto, že investoři mají větší motivaci k nákupu 5% dluhopisu. Dluhopis se 4% výnosem tedy bude muset mít nižší cenu, aby dal investorům důvod ke koupi. Cena musí výrazně poklesnout, protože představuje 20 let nižších kupónových sazeb Kuponová sazba Kuponová sazba je částka ročního úrokového výnosu vypláceného držiteli dluhopisu na základě nominální hodnoty dluhopisu. . Pokud však dluhopis splatí za dva roky, cena zůstane relativně stejná. Důvodem je, že pokles ceny odpovídá pouze za dva roky splácení úroků s nižší kupónovou sazbou.

Kupón sazba

Dalším rysem dluhopisu, který určuje dopad úrokových sazeb, je kupónová sazba. Výnos do splatnosti - YTM Výnos do splatnosti (YTM) Výnos do splatnosti (YTM) - jinak označovaný jako zpětný odkup nebo účetní výnos - je spekulativní míra návratnosti nebo úroková sazba cenného papíru s pevnou sazbou, jako je obligace. YTM je založen na víře nebo porozumění, že investor koupí cenný papír za aktuální tržní cenu a drží jej, dokud cenný papír nedospěje - starý dluhopis musí být stejný jako YTM novějšího dluhopisu nabízejícího vyšší úrokovou sazbu. Představte si jednu vazbu s kupónovou sazbou 2% a jednu s kupónovou sazbou 4%. Nominální hodnota 2% dluhopisu bude muset klesnout, aby se vhodně vyrovnala se 4% dluhopisem.

Integrované možnosti

A konečně, vložené opce reagují na úrokové sazby odlišně v závislosti na opci Opce: Hovory a výplaty Opce je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (expirace datum) za stanovenou cenu (realizační cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli. Když se například zvýší úroková sazba, cena za splatný dluhopis Vyvolatelný dluhopis Odvolatelný dluhopis (splatný dluhopis) je druh dluhopisu, který poskytuje emitentovi dluhopisu právo, ale nikoli povinnost, splácet dluhopis před jeho datum splatnosti. Vyvolatelný dluhopis je dluhopis s vloženou kupní opcí. Tyto dluhopisy obecně přicházejí s určitými omezeními kupní opce. a opce bez dluhopisů se sníží. Cena volatelného dluhopisu však ve srovnání s tím až tak neklesne.

Rovnice pro cenu splatného dluhopisu je:

Cena splatného dluhopisu = cena dluhopisu bez opce - cena vložené kupní opce

  • obligace bez opcí: 50 USD
  • možnost vloženého volání: 20 $
  • Cena splatné obligace: 30 $

Pokud úroková sazba stoupne, cena opce bez dluhopisů poklesne. Pokles je ale kompenzován poklesem možnosti vloženého volání.

  • obligace bez opcí: 50-10 $ = 40 $
  • možnost vloženého volání: $ 20 - $ 5 = $ 15
  • cena splatné obligace: 25 $

Jak ukazuje výše uvedený příklad, cena dluhopisu bez opcí poklesla o 10 $. Možnost vloženého volání však poklesla pouze o 5 $. Důvodem je, že pokles o 5 $ v opci volání kompenzuje změnu. Hodnota splatného dluhopisu není tak vystavena úrokovému riziku.

Měření úrokového rizika

Úrokové riziko lze měřit podle doby trvání. Doba trvání je jednou ze základních charakteristik cenného papíru s pevným výnosem (např. Dluhopisu) vedle splatnosti, výnosu, kupónu a funkcí volání. Jedná se o nástroj používaný při hodnocení cenové volatility cenného papíru s pevným výnosem. a konvexnost. Doba trvání měří přibližnou citlivost hodnoty dluhopisu na změnu úrokové sazby. Konvexita je dalším měřítkem změny ceny. Důležitou poznámkou je, že toto měřítko není stejné jako konvexní tvar vztahu cena / výnos.

Konvexnost

Vzhledem k poměru cena / výnos Výnosová křivka Výnosová křivka je grafické znázornění úrokových sazeb dluhu pro celou řadu splatností. Ukazuje výnos, který investor očekává, pokud získá peníze na dané časové období. Graf zobrazuje výnos dluhopisu na svislé ose a čas do splatnosti na vodorovné ose. je zakřivený, míra trvání není přesná. Doba trvání měří pouze lineární vztah mezi cenou a výnosem dluhopisu a nezohledňuje zakřivený tvar. Jednoduše řečeno, jak se mění výnos z dluhopisu, mění se i doba jeho trvání. Měření dopadu konvexity je tedy důležité pro pochopení úrokového rizika. U dluhopisů s konvexnější křivkou cena / výnos má zvýšení úrokové sazby menší dopad na cenu. Na druhé straně, jak klesá úroková sazba, cena dluhopisů roste více u dluhopisů s konvexnějším tvarem.

Vzorec pro měření konvexity je:

  • Měření konvexity = (V+ + V- 2V0) / (2V0(Δy) 2)

Kde:

  • PROTI0 = počáteční cena
  • PROTI+ = cena, pokud se výnosy zvýší o Δy
  • PROTI= cena, pokud výnosy poklesnou o Δy
  • Δy = změna výtěžku

Míra konvexity vytváří číslo, které není snadné interpretovat. Úprava konvexity se tedy používá k odhadu procenta změny ceny.

Vzorec pro úpravu konvexity je:

  • Nastavení konvexity = míra konvexity x (Δy) 2 x 100

Úprava konvexity je procento, které zůstává stejné bez ohledu na to, zda je změna výnosu nárůstem nebo poklesem. Chcete-li získat odhadovanou procentuální změnu ceny, přidejte úpravu konvexity k odhadované změně pomocí doby trvání. Pokud je počet 31%, znamená to, že cena vzroste přibližně o 31%.

Proč na tom záleží

Pochopením dopadu úrokových sazeb mohou investoři přijímat informovanější rozhodnutí o nákupu cenných papírů s pevným výnosem. To dává investorům lepší představu o tom, jaký typ dluhopisů by ve svém portfoliu chtěli. Investor s větší tolerancí vůči riziku si může koupit dluhopis s vysokou odhadovanou procentuální změnou ceny, zatímco investor s averzí k riziku si může vybrat ten, který má kratší trvání a konvexnost.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli článek Finance o riziku úrokové sazby s pevným výnosem. Abychom se dál učili a zlepšovali svou kariéru, doporučujeme vám tyto další finanční zdroje:

  • Riziko fixního výnosu Rizika fixního výnosu Rizika fixního výnosu se vyskytují na základě volatility prostředí dluhopisového trhu. Rizika ovlivňují tržní hodnotu cenného papíru, když je prodán, peněžní tok z cenného papíru, který je držen, a další výnosy z reinvestování peněžních toků.
  • Poznámka s pohyblivou sazbou Poznámka s pohyblivou sazbou Poznámka s pohyblivou sazbou (FRN) je dluhový nástroj, jehož kupónová sazba je vázána na srovnávací sazbu, jako je sazba LIBOR nebo sazba americké státní pokladny. Kuponová sazba u poznámky s pohyblivou sazbou je tedy variabilní. Obvykle se skládá z variabilní srovnávací sazby + fixního rozpětí.
  • Podmínky dluhopisů s pevným výnosem Podmínky dluhopisů s pevným výnosem Definice nejběžnějších podmínek dluhopisů a dluhopisů s pevným příjmem. Anuita, věčnost, kupónová sazba, kovariance, aktuální výnos, nominální hodnota, výnos do splatnosti. atd.
  • Obchodování s pevným výnosem Obchodování s pevným výnosem Obchodování s pevným výnosem zahrnuje investice do dluhopisů nebo jiných dluhových cenných papírů. Cenné papíry s pevným výnosem mají několik jedinečných atributů a faktorů

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found