Funkce MDURATION - vzorec, příklady, jak používat

Funkce MDURATION je zařazena do kategorie Finanční funkce aplikace Excel Seznam nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá stovky funkcí, které je důležité znát jako analytik aplikace Excel. Vypočítá dobu trvání zabezpečení pomocí metody Modified Macauley.

Ve finanční analýze Popis práce finančního analytika Níže uvedený popis práce finančního analytika poskytuje typický příklad všech dovedností, vzdělání a zkušeností, které jsou vyžadovány k získání pozice analytika v bance, instituci nebo korporaci. Provádějte finanční prognózy, vykazování a sledování provozních metrik, analyzujte finanční údaje, vytvářejte finanční modely, často hodnotíme vazbu a vyvíjíme strategii, která bude odpovídat době trvání aktiv a pasiv. Důvodem je minimalizace dopadu úrokových sazeb na čisté jmění podniku. Funkce MDURATION nám pomáhá formulovat podobnou strategii.

Upravená doba trvání je definována takto:

Funkce MDURATION

MDURATION je velmi podobný funkci DURATION. Funkce MDURATION vrací roční trvání cenného papíru s pravidelnými splátkami úroku, ale počítá dobu trvání, pokud by se výnos zvýšil o 1%.

Doba trvání Macaulay se počítá pro předpokládanou nominální hodnotu 100 $. Trvání i modifikovaná durace umožňují přímé srovnání dluhopisů různých splatností a kupónových sazeb. Může být užitečné použít DURATION ve spojení s MDURATION.

Vzorec

= MDURATION (vypořádání, splatnost, kupón, yld, frekvence, [základ])

Funkce MDURATION používá následující argumenty:

  1. Vyrovnání (povinný argument) - Toto je datum vypořádání cenného papíru po datu emise, kdy je cenný papír obchodován s kupujícím.
  2. Splatnost (povinný argument) - Toto je datum splatnosti cenného papíru nebo datum, kdy platnost cenného papíru vyprší.
  3. Kupón (povinný argument) - roční kupónová sazba.
  4. Yld (povinný argument) - Toto je roční výnos cenného papíru.
  5. Frekvence (povinný argument) - Toto je počet výplat kupónů za rok. Četnost je 1 pro roční platby, 2 pro pololetní a 4 pro čtvrtletní platby.
  6. Základ (volitelný argument) - Toto je typ základu počtu dní, který se má použít.

ZákladDen počítat základ
0 nebo vynechánoUSA (NASD) 30/360
1Skutečné / skutečné
2Skutečné / 360
3Aktuální / 365
4Evropská 30/360

Jak používat funkci MDURATION v aplikaci Excel?

Abychom pochopili použití funkce MDURATION, zvažte příklad:

Příklad

Předpokládejme, že cena dluhopisu je 10 000 $, zaplatí 5% kupón a splatnost trvá tři roky. Úroková sazba je 5%. Dluhopis vyplácí kupón dvakrát ročně a splácí jistinu při závěrečné platbě.

Funkce MDURATION - Příklad 1

Vzorec, který se má použít, bude:

Funkce MDURATION - Příklad 1a

Výsledek získáme níže:

Funkce MDURATION - Příklad 1b

Zde jsme vynechali argument základu, takže funkce použila výchozí hodnotu 0 (označující základ počítání 30/360 dnů v USA (NADS)).

Několik poznámek k funkci MDURATION

  1. Nezapomeňte, že Excel ukládá datum v sekvenčních sériových číslech, aby je bylo možné použít při výpočtech. Ve výchozím nastavení je 1. ledna 1900 pořadové číslo 1 a 1. ledna 2017 je pořadové číslo 42736, protože je to 42 736 dní po 1. lednu 1900.
  2. # ČÍSLO! error - Vyskytuje se, když:
    1. Dané datum vypořádání je větší nebo menší než datum splatnosti.
    2. Pokud jsou zadané argumenty kupónu, yld, frekvence nebo základny neplatná čísla.
  3. Funkce MDURATION zkrátí desetinnou čárku při vypořádání, splatnost, frekvenci nebo základ na celá čísla.
  4. Argumenty data by měly být dodány funkci jako:
    1. Odkazy na buňky obsahující data; nebo
    2. Data vrácená ze vzorců.
  5. #HODNOTA! error - Vyskytuje se, když:
    1. Libovolný z uvedených argumentů je nečíselný.
    2. Jakékoli z uvedených dat vypořádání nebo splatnosti jsou neplatná data MS Excel.

Kliknutím sem stáhnete ukázkový soubor aplikace Excel

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce důležitými funkcemi aplikace Excel! Tím, že si uděláte čas na osvojení a zvládnutí těchto funkcí, výrazně urychlíte svou finanční analýzu. Další informace najdete v těchto dalších finančních zdrojích:

  • Funkce aplikace Excel pro finance Excel pro finance Tento průvodce Excel pro finance vás naučí 10 nejlepších vzorců a funkcí, které musíte znát, abyste byli skvělým finančním analytikem v aplikaci Excel. Tato příručka obsahuje příklady, snímky obrazovky a podrobné pokyny. Nakonec si stáhněte bezplatnou šablonu aplikace Excel, která obsahuje všechny finanční funkce obsažené v tomto kurzu
  • Kurz vzorců pro Excel
  • Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Tyto pokročilé vzorce aplikace Excel jsou důležité pro znalost a posune vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře
  • Zkratky aplikace Excel pro PC a Mac Zkratky aplikace Excel PC Zkratky aplikace Excel pro Mac - Seznam nejdůležitějších a nejběžnějších zkratek pro MS Excel pro uživatele PC a Mac, finance, účetní profese. Klávesové zkratky zrychlují vaše dovednosti v oblasti modelování a šetří čas. Naučte se úpravy, formátování, navigaci, pás karet, vkládání speciálních, manipulaci s daty, úpravy vzorců a buněk a další zkratky

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found