Zkoumání - přehled, historie a aplikace v různých průmyslových odvětvích

Vetting je proces, při kterém se před rozhodnutím o konkrétní položce akce provádí kontrola pozadí. Zkoumání probíhá v různých profesích a je kritickým procesem, při kterém se hodnotí různá rozhodnutí různých velikostí.

Zkoumání

Kontrola faktů prostřednictvím prověřovacího procesu umožňuje informované rozhodování, dlouhodobé strategické plánování a ochranu před kontroverzí a skandály.

Úspěšné společnosti obecně nastavují rozsáhlé prověřovací procesy, které jsou zabudovány do provozních principů všech oddělení, aby vytvořily řízení rizik Řízení rizik Řízení rizik zahrnuje identifikaci, analýzu a reakci na rizikové faktory, které tvoří součást života podniku. Obvykle se provádí s pokyny, aby se zabránilo chybám a snížily se případy podvodu. To, jak společnost provádí své interní prověřovací procesy, je zásadní pro její úspěch při rozhodování, která je vystavuje riziku.

souhrn

  • K prověřování dochází, když je proces nebo jednotlivec ověřen a ověřen z hlediska vhodnosti. To probíhá v různých profesích a je důležitou součástí rozhodovacího procesu.
  • Prověřování se provádí za účelem ochrany společnosti před poškozením dobré pověsti a také za účelem omezení jejího vystavení možné právní odpovědnosti.
  • Náležitá péče s ohledem na aktiva, jednotlivce nebo procesy je často vyžadována zákonem a je zabudována do interních podnikových předpisů a pokynů.

Počátky termínu

Termín prověřování může vysledovat jeho kořeny sahající až do 19. století, pokud jde o koňské dostihy. Jedná se o zkrácenou verzi slova „veterinář“, protože to byl často proces, kterým by veterinář udělil svůj souhlas a „zkontroloval“ zvíře.

Prověřit koně by znamenalo zkontrolovat jeho zdraví a wellness. Pomohlo by to určit jeho celkovou vhodnost k jízdě a závodění.

Vetting v procesu přijímání

Když se potenciální uchazeči o zaměstnání prezentují za účelem zvážení role ve společnosti, oddělení lidských zdrojů obecně provede rozsáhlý proces prověřování uchazeče.

Historie uchazeče se často kontroluje. Je dokončeno, aby se ověřilo, že předchozí role a povinnosti, které hlásí, jsou pravdivé.

U technických pozic nebo u těch, které vyžadují rozsáhlou vzdělávací kvalifikaci, budou rovněž provedeny přepisy a ověření diplomu / titulu, aby se ověřilo, zda uchazeč získal potřebnou kvalifikaci pro úspěšné provedení role.

Dělá se to jak pro ochranu společnosti před poškozením dobré pověsti, tak pro zajištění toho, že omezí jejich vystavení potenciální právní odpovědnosti prostřednictvím nedbalosti prověřování.

Vetting in Finance

Proces prověřování ve financích může být proces, při kterém jsou různé cenné papíry nebo finanční nástroje zkoumány z hlediska jejich proveditelnosti nebo rizikového potenciálu.

Když společnost analyzuje například institucionální investor, různé finanční poměry - například poměr P / E Poměr ceny a zisku Poměr ceny a zisku (P / E Ratio) je vztah mezi cenou akcií společnosti a ziskem na akcii. Poskytuje investorům lepší představu o hodnotě společnosti. P / E ukazuje očekávání trhu a je cena, kterou musíte zaplatit za jednotku současných (nebo budoucích) výnosů nebo celkové likvidní pozice - je prováděna. Může pomoci určit, zda je společnost na pokraji skandálu nebo kolapsu.

Banky a další finanční instituce jsou povinny důkladně prověřit jiné společnosti při rozhodování, zda je umístit do fondu, nebo doporučit jejich nákup klientům.

Prověřování mohou provádět také auditoři, aby zjistili, zda konkrétní finanční procesy nechávají společnost otevřenou potenciálním ztrátám nebo podvodům.

Prověřování procesů je pro společnost stejně důležité jako prověřování jednotlivců. Zajišťuje zavedení osvědčených postupů a společnost pracuje s integritou a odpovědností vůči svým akcionářům. Akcionář Akcionářem může být osoba, společnost nebo organizace, která drží akcie v dané společnosti. Akcionář musí vlastnit minimálně jednu akcii v akciích nebo podílových fondech společnosti, aby se stal částečným vlastníkem. .

Zkoumání jako součást náležité péče

Zákon nebo interní směrnice často vyžadují náležitou péči, pokud jde o aktiva, jednotlivce nebo procesy. Různé organizace mimo svět veřejně obchodovaných společností a lidských zdrojů používají prověřovací procesy k určení způsobilosti a / nebo vhodnosti kandidátů.

Jeden takový příklad je v politickém procesu. Kandidáti a kandidáti jsou prověřováni politickou stranou, kterou chtějí zastupovat, aby zajistili, že budou ztělesňovat hodnoty a základní étos strany. Pomáhá předcházet politickým skandálům a zajišťuje maximální šanci nebo pravděpodobnost, že je do politické funkce zvolen prověřený politický kandidát strany.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Due Diligence Due Diligence Due diligence je proces ověřování, vyšetřování nebo auditu potenciálního obchodu nebo investiční příležitosti k potvrzení všech relevantních skutečností a finančních informací a k ověření všeho, co bylo vzneseno během procesu fúzí a akvizic nebo investičního procesu. Před uzavřením obchodu je dokončena náležitá péče.
  • Zaměstnanecká prověrka Zaměstnanecká prověrka Zaměstnanecká prověrka se týká kontroly minulých záznamů osoby za účelem sestavení jejích trestních, finančních a obchodních záznamů. Kontroly pozadí jsou
  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Kontrolní seznam náležité péče Kontrolní seznam náležité péče Tento kontrolní seznam náležité péče obsahuje více než 25 položek, které zahrnují finanční, právní a provozní položky, které je třeba ověřit.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found