Virový koeficient - přehled, jak vypočítat, důležitost

Virový koeficient je metrika, která určuje počet nových uživatelů generovaných doporučeními od stávajících zákazníků. Metrika je pouze odhadem víry společnosti, což je termín používaný k popisu exponenciálního cyklu doporučení.

Produkty nebo služby s virálním koeficientem vyšším než 1 se považují za virální. Virové produkty podporují exponenciální růst zákaznické základny společnosti. Typy zákazníků Zákazníci hrají významnou roli v jakémkoli podnikání. Lepším porozuměním různým typům zákazníků mohou být podniky lépe vybaveny pro rozvoj.

Virový koeficient

Virový koeficient je obvykle analyzován v kombinaci s dobou virového cyklu. Doba virového cyklu měří čas, který stávajícímu zákazníkovi trvá, než odkáže na produkt nebo službu společnosti Produkty a služby Produkt je hmotný předmět, který je uveden na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotný předmět, který vzniká od jiným lidem, přičemž lidé, z nichž se odkáže, se stávají zákazníky a poté začnou odkázat produkty jiným lidem. Kratší doba virového cyklu vede k rychlejšímu růstu společnosti.

Jak vypočítat virový koeficient?

Virový koeficient lze vypočítat vydělením celkového počtu uživatelů generovaných doporučeními od stávajících zákazníků celkovým počtem zákazníků. Matematicky to lze vyjádřit pomocí následujícího vzorce:

Virový koeficient - vzorec

Výše uvedený vzorec lze zjednodušit na následující:

Virový koeficient - zjednodušený vzorec

Proč je virový koeficient důležitý?

Virový koeficient je důležitým ukazatelem růstu společnosti a jejího úsilí o zvýšení zákaznické základny. Vysoký koeficient odráží exponenciální růst zákaznické základny společnosti. Teoreticky mohou společnosti s vysokými virovými koeficienty dosáhnout fenomenálního růstu. Hlavním důvodem je to, že podniky mohou využít viralitu svých produktů a výrazně tak zvýšit počet svých uživatelů. Přitahování nových zákazníků prostřednictvím doporučení je navíc vysoce nákladově efektivní přístup, protože společnosti nevznikají žádné náklady na pořízení zákazníka Náklady na pořízení zákazníka (CAC) Náklady na pořízení zákazníka (CAC) jsou náklady související se získáním nového zákazníka. Jinými slovy, CAC odkazuje na zdroje a náklady vynaložené na získání dalšího zákazníka. Náklady na pořízení zákazníka jsou klíčovou obchodní metrikou, která se běžně používá spolu s metrikou celoživotní hodnoty zákazníka (LTV).

Virový koeficient udává kvalitu produktů nebo služeb společnosti. Jinými slovy, u vysoce kvalitních výrobků je vyšší pravděpodobnost vysokého koeficientu.

Současně stojí za zmínku, že metrika virového koeficientu je obecně nepředvídatelná - podléhá vysoké volatilitě. Nadměrné spoléhání se na metriku může být navíc škodlivé, protože v reálném světě je téměř nemožné dosáhnout exponenciálního růstu pouze prostřednictvím doporučení zákazníků. Konkrétně je extrémně těžké dosáhnout pro společnosti fungující v rámci modelu business-to-business (B2B), který se vyznačuje pomalými procesy doporučení.

A konečně, společnosti musí pochopit svou schopnost uspokojovat poptávku zákazníků, protože exponenciální růst zákaznické základny může vyústit v situace, kdy společnosti chybí zdroje nezbytné k udržení kroku se zvýšenou poptávkou.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Tržní síla Tržní síla Tržní síla je míra schopnosti společnosti úspěšně ovlivňovat ceny svých produktů nebo služeb na celkovém trhu. Faktory, jako je povaha poptávky a překážky vstupu do odvětví, ovlivňují tržní sílu.
  • Síťový efekt Síťový efekt Síťový efekt je jev, kdy současní uživatelé produktu nebo služby nějakým způsobem prospívají, když si produkt nebo službu osvojí další uživatelé. Tento efekt vytváří mnoho uživatelů, když je přidána hodnota k jejich používání produktu. Největším a nejznámějším příkladem síťového efektu je internet.
  • Celkový adresovatelný trh (TAM) Celkový adresovatelný trh (TAM) Celkový adresovatelný trh (TAM), označovaný také jako celkový dostupný trh, je celková příležitost k výnosu, která je k dispozici pro produkt nebo službu, pokud
  • Typy zákazníků Typy zákazníků Zákazníci hrají významnou roli v jakémkoli podnikání. Lepším porozuměním různým typům zákazníků mohou být podniky lépe vybaveny pro rozvoj

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found