Nabídka Kmotr - definice, historie a praktický příklad

Nabídka Kmotr je v podstatě nabídka, která je tak směšně výhodná, že její odmítnutí by znamenalo opuštění finanční odpovědnosti. Svěřenecká povinnost Svěřenecká povinnost je odpovědnost, kterou jsou svěřenci svěřeni při jednání s jinými stranami, zejména ve vztahu k finančním záležitostem. V . Nejčastěji k němu dochází v souvislosti s fúzemi a akvizicemi a odkazuje na nabídku jedné společnosti k nákupu nebo převzetí jiné společnosti.

Kmotr Nabídka

Nabídka nabídky Kmotr

Nabídka Kmotr je obvykle nabídková nabídka Nabídková nabídka Nabídková nabídka je návrh, který investor podá akcionářům veřejně obchodovatelné společnosti. Nabídka je nabídnout nebo prodat jejich akcie za určitou cenu v předem stanovenou dobu. V některých případech může nabídku nabídnout více než jedna osoba, například skupina investorů nebo jiná firma. Nabídkové nabídky jsou běžně používaným způsobem získávání. Jde o to, aby společnost nebo investor předložil nabídku akcionářům cílové společnosti. Potenciální získávající investor nabízí akcionářům výplatu absurdně příznivé částky za jejich akcie - například nabízí akcionářům 80 $ za akcii, když je aktuální tržní cena pouze 50 $ za akcii.

Jedním z důvodů, proč jsou nabídky nabídek Godfather tak účinné, je to, že společnost je schopna nabídnout akcionářům výhodnou dohodu bez svolení nebo zapojení představenstva cílové společnosti Představenstvo Představenstvo Představenstvo je v podstatě skupina lidí, kteří jsou voleni k zastupování akcionářů . Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. . Jednotlivec nebo skupina zastupující nabývající společnost může učinit nabídku a komunikovat přímo s akcionáři cíle.

Původ nabídky Kmotr

Pojem „Kmotr nabídka“ vychází z klasického filmu Mafie z roku 1972 - „Kmotr“, ve kterém patriarcha, kterého hraje Marlon Brando, hovoří o tom, že z někoho uděláme „nabídku, kterou nelze odmítnout“. Ve filmu je však těžké nabídku odmítnout ne proto, že je tak atraktivní, ale kvůli vážným následkům, které hrozí, pokud nebude nabídka přijata.

Ve světě převzetí je však nabídka Kmotra spíše atraktivním příslibem než děsivou hrozbou - tak lukrativní, že by přijímající strana byla pošetilá odmítnout.

Příklad nabídky Kmotr

Godfather nabídky jsou extrémně běžné při fúzích a akvizicích, konkrétně v kontextu nepřátelského převzetí Hostile Takeover Nepřátelským převzetím při fúzích a akvizicích (M&A) je akvizice cílové společnosti jinou společností (označovanou jako nabyvatel) přímý přístup k akcionářům cílové společnosti, buď podáním nabídky nebo hlasováním na základě plné moci. Rozdíl mezi nepřátelským a přátelským. V takové situaci cílová společnost nechce být získána. Nabídková společnost - potenciální nabyvatel - však činí akcionáře cílové společnosti téměř neodolatelnou nabídkou ve snaze získat kontrolní podíl v cílové společnosti.

V takové situaci nemůže představenstvo cílové společnosti odradit akcionáře od odmítnutí nabídky, protože by to pravděpodobně znamenalo porušení její fiduciární odpovědnosti jednat v nejlepším zájmu akcionářů. Zvažte znovu příklad nabídky 80 $ za akcii za prodej akcií na volném trhu za pouhých 50 $ za akcii. Tváří v tvář takové prémiové nabídce je málo akcionářů pravděpodobně odmítne.

Závěrečné slovo

Nabídka Kmotr označuje „nabídku, kterou nelze odmítnout“. Taková nabídka má přinést prospěch jak straně, která nabídku rozšiřuje, tak akcionářům, kteří nabídku obdrží. Akcionáři mohou dosáhnout hezkého zisku tím, že nabyvateli pomohou získat požadovaný podíl na kapitálu v cílové společnosti.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Dawn Raid Dawn Raid Dawn Raid označuje náhlý rozsáhlý nákup potenciálního nabyvatele značného počtu akcií cílové společnosti v okamžiku otevření trhu („dawn“). Dawn raid typicky podnikne potenciální získávající společnost v kontextu nepřátelského převzetí.
  • Přátelské převzetí Přátelské převzetí V případě fúzí a akvizic je přátelským převzetím akvizice cílové společnosti nabyvatelem / uchazečem se souhlasem nebo souhlasem vedení a představenstva cílové společnosti.
  • M&A Process Mergers Acquisitions M&A Process Tato příručka vás provede všemi kroky procesu M&A. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady
  • Prémie za převzetí Prémie za převzetí je rozdíl mezi tržní hodnotou (nebo odhadovanou hodnotou) společnosti a skutečnou cenou za její získání. Poplatek za převzetí představuje dodatečné náklady na nákup všech akcií při fúzi a akvizici. Prémie se vyplácí kvůli (1) hodnotě kontroly a (2) hodnotě synergií

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found