Papírová ekonomika - definice, výhody a nevýhody

Papírová ekonomika neboli finanční ekonomika označuje část ekonomiky, kterou tvoří nereálné nebo finanční proměnné. Všechny transakce a činnosti v papírové ekonomice probíhají na papíře, tj. Nedochází k výměně skutečného zboží a služeb.

Papírová ekonomika

Zvažte následující příklad: Investor A kupuje dluhopisy v hodnotě 10 000 $ Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. z banky A. Investor A převede 10 000 USD do banky A a banka převede dluhopisy investorovi. Žádné skutečné zboží se nevyměňuje. Investor A jednoduše obdrží kousek papíru od banky A, který říká, že určitý počet dluhopisů je nyní na jeho jméno. V rámci papírové ekonomiky všechny pohledávky z aktiv Druhy aktiv Mezi běžné typy aktiv patří běžná, dlouhodobá, fyzická, nehmotná, provozní a neprovozní. Správná identifikace a jsou prostřednictvím dokumentů.

Výhody a nevýhody papírové ekonomiky

Ekonomové tvrdí, že papírová ekonomika způsobuje inflaci Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). v ekonomice prostřednictvím kvazi-reálných transakcí (bez převodu vlastnictví) a zbytečně velkého počtu transakcí se stejnou komoditou. Finanční trhy však poskytují určité výhody. Zaprvé umožňují společnostem, které potřebují finanční prostředky, získat kapitál prostřednictvím veřejné nabídky.

Relevance právních nároků

Papírová ekonomika je založena na výměně právních nároků nad aktivy. Výměna probíhá za pomoci finančních trhů. Trhy se snaží spojit kupce pohledávek a prodejce pohledávek. Cena nároku je určena tržními silami nabídky a poptávky Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží rovná každému. jiný. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. .

Je důležité si uvědomit, že trh s pohledávkami za zboží nebo službu se liší od trhu pro zboží nebo službu. Rozdíl lze lépe pochopit na příkladu. Zvažte trh židlí a trh pohledávek za židlemi. Trh s židlemi je součástí reálné ekonomiky a zahrnuje nákup a prodej skutečného zboží: židlí. Trh s pohledávkami na židlích je součástí papírenského hospodářství a zahrnuje pouze výměnu kousků papíru mezi účastníky trhu.

Teoreticky lze každý nárok vyměnit za židli ze skutečné ekonomiky, ale v praxi fungují tyto dva trhy nezávisle.

Transakce v reálné ekonomice zahrnují výměnu skutečného zboží a aktiv, zatímco transakce v papírové ekonomice zahrnují pouze výměnu právních nároků prostřednictvím finančních trhů. Papírová ekonomika tvoří velkou část celé globální ekonomiky, protože většina ekonomických činností v dnešním světě je založena na papírové ekonomice.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Výměna Výměna Výměna je akt obchodování jednoho zboží nebo služby za jiný bez použití prostředku směny, jako jsou peníze. Výměnná ekonomika se od měnové liší různými způsoby. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že směna je vzájemná, což znamená, že jde o spravedlivý obchod
  • Tržní ekonomika Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je produkce zboží a služeb nastavena podle měnících se přání a schopností trhu.
  • Phillipsova křivka Phillipsova křivka Phillipsova křivka je grafické znázornění krátkodobého vztahu mezi nezaměstnaností a inflací v ekonomice. Podle Phillipsovy křivky existuje negativní nebo inverzní vztah mezi mírou nezaměstnanosti a mírou inflace v ekonomice.
  • Skutečná ekonomika Skutečná ekonomika Skutečná ekonomika označuje všechny skutečné nebo nefinanční prvky ekonomiky. Ekonomiku lze popsat pouze pomocí reálných proměnných. Barterová ekonomika je příkladem ekonomiky bez finančních prvků. Veškeré zboží a služby jsou reprezentovány čistě v reálných hodnotách.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found