Kvalita kolaterálu - přehled, typy, jak ocenit aktivum

Kvalita kolaterálu souvisí s celkovým stavem určitého aktiva, které chce společnost nebo jednotlivec dát jako kolaterál při vypůjčení finančních prostředků od věřitele (např. Banky). Zajištění zajišťuje prostředky věřitele, pokud dlužník čelí bankrotu Konkurz Konkurz je právní status lidské nebo nelidské entity (firmy nebo vládní agentury), která není schopna splatit své nesplacené dluhy věřitelům. . Alternativně se kvalita zajištění vztahuje na to, jak dobře může věřitel vydělat na ekonomických výhodách aktiv použitých k zajištění úvěru v případě, že dlužník neplní své závazky.

Kvalita zajištění

Celkový stav aktiva zahrnuje:

  • Fyzický stav (u hmotného majetku)
  • Odhad likvidační hodnoty aktiva Likvidační hodnota Likvidační hodnota je odhad konečné hodnoty, kterou obdrží držitel finančních nástrojů při prodeji nebo likvidaci aktiva
  • Likvidita (rozsah schopnosti aktiva převést na hotovost během jednoho fiskálního roku nebo kratšího než 12 měsíců)
  • Velikost a povaha aktiva (rozsah a typ)

* Mějte na paměti, že jelikož lze jako zástavu zastavit různé typy aktiv, liší se kritéria a metody pro hodnocení kvality zajištění.

Co je Collateral?

Zajištění je jednoduše zástava za půjčku (dluh). Jinými slovy, obvykle se jedná o aktivum nebo majetek nabízený věřiteli (např. Bance) dlužníkem (např. Fyzickou osobou nebo společností) jako zajištění. V případě, že dlužník nesplácí splácení dluhu, je věřitel oprávněn uzavřít kolaterál nebo převzít aktivum nebo aktiva, která byla zastavena jako kolaterál k zajištění úvěru.

Věřitel poté prodá převzatá aktiva na volném trhu, aby získal zpět vypůjčené prostředky. Za nepříznivých tržních podmínek, jako je recese Recese Recese je termín používaný k označení zpomalení obecné ekonomické aktivity. V makroekonomii jsou recese oficiálně uznány po dvou po sobě jdoucích čtvrtletích negativních temp růstu HDP. nebo selhání trhu, je možné, že věřitel neobnoví 100% vypůjčených prostředků prodejem aktiva, ale je kompenzován pouze částečně.

Praktický příklad

Poté, co několik let pracoval jako pekař v místní pekárně, se John rozhodl otevřít vlastní pekárenskou činnost. John se obrátí na banku, aby si půjčila peníze na provoz a stavbu vlastní pekárny (budovy). Po provedení finanční analýzy odhadl náklady na 40 000 $. Pro větší efektivitu by také musel najmout některé zaměstnance a platy by se rovnaly 3 000 USD měsíčně. Pekárna by potřebovala inventář v hodnotě přibližně 10 000 $.

John se také zavázal zajistit úvěr. V tomto případě se jednalo o jeho byt se 3 ložnicemi nedaleko pekárny, který byl v době zahájení půjčky oceněn na 105 000 $.

Po důkladné due diligence Due Diligence Due diligence je proces ověřování, vyšetřování nebo auditu potenciální dohody nebo investiční příležitosti k potvrzení všech relevantních faktů a finančních informací a k ověření všeho jiného, ​​co bylo vyvoláno během fúze a akvizice nebo investice proces. Před uzavřením obchodu je dokončena náležitá péče. procesu bankou, rozhodli se půjčit Johnovi částku 100 000 $ na deset let.

Po třech letech splácení dluhu došlo k ekonomické recesi, která negativně ovlivnila Johnovo podnikání. Po nějaké době se dostane do platební neschopnosti a jeho podnikání nedokáže generovat dostatek hotovosti k udržení operací, což vede ke zpožděním splácení půjčky. Vzhledem k tomu, že se ekonomika zhoršuje, John splácí úvěr a banka zablokuje kolaterál.

Vzhledem k nedávnému významnému poklesu trhu s nemovitostmi nemůže banka nyní prodaný byt prodat za 105 000 USD, ale pouze za 90 000 USD. Proto banka nakonec přijde o 10 000 $ (rozpětí mezi 100 000 a 90 000 $).

Takové recese ekonomiky a krachy trhu se samozřejmě nestávají často. Stávají se však, jako tomu bylo v roce 2008, kdy se zhroutily světové finanční trhy a mnoho organizací skončilo mimo provoz.

Druhy zajištění

Existuje mnoho druhů zajištění a jejich povaha plně závisí na typech půjček. Například přijetí půjčky na auto nebo hypotéky, auto samotné a nemovitost (např. Dům nebo byt) budou sloužit jako kolaterál u takových typů půjček.

Mezi různé typy kolaterálu také patří:

  • Hotovost
  • Inventář
  • Faktury
  • Zástavní práva
  • Nehmotný majetek

Jak ocenit aktivum

Typicky existují dvě hlavní metody odhadu hodnoty kolaterálového aktiva:

  1. Srovnatelná analýza trhu (CMA)
  2. Poradenství s odborníkem na typ kolaterálového aktiva (kvalifikovaný hodnotitel)

Při odhadování hodnoty kolaterálu věřitelé provádějí náležitou péči provádějící průzkum trhu nebo srovnatelnou analýzu trhu týkající se kolateralizovaného aktiva. Poskytuje těsný odhad jeho reálné hodnoty (tržní hodnoty) určením cen podobných aktiv obchodovaných na otevřeném trhu.

Věřitel by také chtěl znát vnitřní hodnotu aktiva pomocí služeb profesionálních odhadců, kteří zkoumají stav aktiva a poté mu přidělují hodnotu. To je zvláště široce používán v realitním průmyslu přijít s hodnotami nemovitostí.

Studie o kvalitě zajištění

Podle studie o kvalitě zajištění a riziku selhání úvěru v přechodové ekonomice Vietnamu vědci po analýze 2296 interních úvěrových účtů v zemi dospěli k závěru, že vysoce kvalitní zajištění znamená nejen důvěryhodnějšího dlužníka, ale také stanoví stabilní správné chování při používání půjčky, například včasné splácení splátek a celkově vynikající závazek dlužníka splácet dluh.

Umožňuje tak bankám zmírnit rizika nepříznivého výběru dlužníka a problém morálního hazardu. Morální hazard nastává, když se jedna strana začne podílet na riskantních činnostech s vědomím, že druhé straně vzniknou související náklady, pokud vzniknou rizika.

Kvalita kolaterálu a pravděpodobnost selhání

Kvalita testů zajištění se provádí za účelem hlubokého pochopení toho, zda podkladové aktivum zajištění splňuje všechna kritéria věřitele.

Stabilní společnosti s nízkou pravděpodobností selhání obvykle přislíbí silné záruky (vysoce kvalitní aktiva), čímž půjčky zlevní, protože mají nižší úrokovou sazbu. Proto existuje přímá korelace mezi kvalitou kolaterálu a jeho hodnotou.

Hodnota nebo kvalita aktiv je velmi zásadním ukazatelem potenciálního úvěrového rizika, které věřitel ponese při zahájení půjčky. Úvěroví analytici proto věnují velkou pozornost přesnému odhadu hodnoty aktiva, a tím i jeho kvalitě.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Analytik komerčního úvěru Analytik komerčního úvěru Analytik komerčního úvěru je v podstatě stejný jako analytik úvěru s přidanou specifikací kontroly společností nebo subjektů, které hledají
  • Reálná hodnota Reálná hodnota Reálná hodnota se vztahuje ke skutečné hodnotě aktiva - produktu, akcie nebo cenného papíru - na které se dohodne prodávající i kupující. Reálná hodnota se vztahuje na produkt, který se prodává nebo s ním obchoduje na trhu, kam patří, nebo za normálních podmínek - a nikoli na produkt, který je likvidován.
  • Analýza půjčky Analýza půjčky Analýza půjčky je metoda hodnocení, která určuje, zda jsou půjčky poskytovány za reálných podmínek a zda potenciální dlužníci mohou a jsou ochotni půjčku splatit. Kontroluje způsobilost potenciálního dlužníka podle kritérií stanovených pro půjčování.
  • Kdo hodnotí bankovní půjčky? Kdo hodnotí bankovní půjčky? Proces zapůjčení zahrnuje řadu činností, které vedou ke schválení nebo zamítnutí žádosti o bankovní úvěr. Úvěrové oddělení banky zaměstnává

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found