Skóre FICO - Porozumění tomu, co ovlivňuje skóre FICO

Skóre FICO, běžněji známé jako kreditní skóre, je třímístné číslo, které se používá k posouzení, jaká je pravděpodobnost, že osoba splácí úvěr, pokud je dané osobě poskytnuta kreditní karta nebo pokud věřitel Top Banks v USA Podle americké federální pojišťovací společnosti pro pojištění vkladů existovalo v USA od února 2014 6 799 komerčních bank pojištěných FDIC. Centrální bankou země je Federální rezervní banka, která vznikla po přijetí zákona o federálních rezervách v roce 1913, kdy jim půjčuje. peníze. Skóre FICO se také používá k určení úrokové sazby Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. na jakýkoli úvěr poskytnutý fyzické osobě. Skóre FICO se pohybuje od 300 do 850 (od nejhoršího po nejlepší).

Skóre FICO

Porozumění skóre FICO

Zkratka FICO pochází od společnosti, která takové skóre původně zavedla. Před téměř třemi desetiletími Fvzduch saac SpolSpolečnost založila to, co je dnes známé jako skóre FICO nebo kreditní skóre.

Skóre nakonec odráží způsobilost člověka být uznán. Čím vyšší je kreditní skóre, tím je pravděpodobnější, že daná osoba splácí své dluhy, a tím nižší je úroková sazba, která je obvykle účtována za jakékoli peníze půjčené jednotlivci.

FICO používá vzorec, ke kterému vlastní práva, a aplikuje jej na kreditní zprávy od tří zpravodajských agentur: Experian, TransUnion a Equifax. Tři úvěrové kanceláře monitorují veškeré půjčky nebo úvěry, které osoba obdržela. Zaznamenávají, jak rychle jsou spláceny půjčky, a berou na vědomí případné problémy s inkasováním plateb. Ve většině případů má každá kancelář různé informace, které se používají k sestavení skóre FICO. Používání online stránek ke kontrole skóre FICO obvykle zahrnuje kompilaci různých skóre a vytvoření jednoho základního skóre.

Faktory ovlivňující skóre FICO

Při pohledu na skóre FICO je třeba vzít v úvahu několik věcí. Pochopení toho, co ovlivňuje kreditní skóre, může jednotlivci pomoci rozumněji si půjčovat, utrácet a splácet dluhy.

Seznam věcí, které mohou a mohou ovlivnit kreditní skóre, se liší, je však třeba věnovat pozornost několika základním aspektům. Obsahují:

1. Historie plateb

Záznam o vašem kreditu a o tom, jak rychle jste půjčky vyplatili, tvoří přibližně 35% skóre FICO. Pozdní platby vždy způsobí pokles skóre FICO. Čím déle trvá provedení platby, tím větší je dopad na skóre. Účty zaslané inkasní agentuře nebo přihlášky k bankrotu také významně ovlivňují vaše skóre.

2. Úvěrový věk

Doba, po kterou má člověk kredit, a obecný věk každého účtu vydávajícího úvěr, což je přibližně 15% skóre FICO.

3. Dluh ve vztahu k dostupnému úvěru

Výše dostupného kreditu, který člověk používá, tvoří přibližně 30% skóre FICO. Pravidlem je použít maximálně 30% svého dostupného kreditu. Častější používání menšího kreditu a rychlé splácení je dobrý způsob, jak zvýšit skóre FICO.

4. Mít více úvěrových linek

Mít více než jednu úvěrovou linii, která se trvale vyplácí, je dobré. Mít různé typy úvěrů - revolvingový úvěr Revolvingový úvěr facility Revolvingový úvěr je úvěrová linka, která je sjednána mezi bankou a firmou. Dodává se se stanovenou maximální částkou a například kreditní karta a splátkové půjčky, jako je hypotéka nebo půjčka na auto, pomáhají zlepšit vaše kreditní skóre.

Rozsahy skóre FICO

Skóre se pohybuje od 300 (nejhorší) do 850 (nejlepší).

Jednotlivec se skóre FICO 800 nebo vyšším má výjimečnou kreditní historii. Osoba s vysokým kreditním skóre má pravděpodobně mnoho úvěrových linek po mnoho let. Nepřekročili žádný ze svých úvěrových limitů a včas splatili všechny své dluhy.

Skóre FICO ve střední a horní 700s jsou dobré skóre. Jednotlivci se skóre v tomto rozmezí si půjčují a utrácejí moudře a provádějí včasné platby. Tito jedinci, stejně jako lidé v rozmezí 800+, mají sklon k získání úvěru snazší a obvykle platí výrazně nižší úrokové sazby.

Nejběžnější skóre je někde mezi 650 a 750. I když má jedinec se skóre v tomto rozmezí docela dobrý kredit, mohl mít nějaké opožděné platby. Tito lidé obvykle nemají potíže se získáváním půjček. Možná však budou muset platit mírně vyšší úrokové sazby.

Poslední skutečný rozsah, který je třeba vzít v úvahu, je skóre 599 nebo nižší. Jsou považovány za špatné kreditní skóre a jsou obvykle výsledkem několika opožděných plateb, nesplacení dluhů nebo dluhů, které šly inkasním agenturám. Pro jednotlivce s takovým skóre FICO je často obtížné - ne-li nemožné - získat jakoukoli formu kreditu.

Závěrečné slovo

Klíčem pro každého, kdo hledá dobré skóre FICO, je vytvořit úvěrové linky, použít je v malých nebo měřených částkách a rychle je splácet. Mít dobré skóre je důležité, zejména pro jednotlivce, kteří chtějí uzavřít významné půjčky, jako je půjčka na auto, hypotéka na bydlení.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst FMVA® Certification. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. Další informace najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Splatné účty Splatné účty Závazky splatné jsou závazky vzniklé, když organizace obdrží zboží nebo služby od svých dodavatelů na úvěr. Očekává se, že závazky z účtů budou splaceny do jednoho roku nebo do jednoho provozního cyklu (podle toho, který je delší). AP je považován za jednu z nejlikvidnějších forem krátkodobých závazků
  • Opravná položka k pochybným účtům Opravná položka k pochybným účtům Opravná položka k pochybným účtům je účet protiúčtu, který je spojen s pohledávkami a slouží k vyjádření skutečné hodnoty pohledávek. Částka představuje hodnotu pohledávek, za které společnost neočekává platbu.
  • Bankovní linka Bankovní linka Bankovní linka nebo úvěrová linka (LOC) je druh financování, které banka nebo jiná osoba poskytuje společnosti, korporaci nebo vládnímu subjektu.
  • Dluh z revolveru Dluh z revolveru Dluh z revolveru je forma úvěru, která se liší od splátek úvěrů. V případě dluhů revolverů má dlužník nepřetržitý úvěrový přístup až na maximum

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found