Neoliberalismus - přehled, historie, charakteristiky a myšlenkové směry

Neoliberalismus je model, v jehož rámci dochází k posunu směrem k volným trhům, kapitalismus Kapitalismus Kapitalismus je ekonomický systém, který umožňuje a podporuje soukromé vlastnictví podniků, které působí, aby generovaly zisk. Kapitalismus, známý také jako tržní systém, se vyznačuje soukromými právy na vlastnictví půdy, konkurenčními trhy, stabilním právním státem, svobodně fungujícími kapitálovými trhy a odklonem od vládního vlastnictví. Mezi typické politiky spojené s neoliberalismem patří volný obchod, globalizace, privatizace a změny vládních výdajů na stimulaci soukromého sektoru.

Neoliberalismus

Neoliberálové upřednostňují progresivní daňový režim Progresivní daň Progresivní daň je sazba daně, která se zvyšuje s rostoucí daňovou hodnotou. Obvykle je rozdělena do daňových pásem, které postupují k postupně vyšším sazbám. Například progresivní daňová sazba se může pohybovat od 0% do 45%, od nejnižší a nejvyšší úrovně a nebrání se opatřením, jako je finanční pomoc společnostem ve finanční tísni. Koncept je poněkud subjektivním tématem a je interpretován různými myšlenkovými směry několika způsoby a je často předmětem debaty.

souhrn

  • Neoliberalismus je model, podle něhož dochází k posunu směrem k volným trhům, kapitalismu a odklonu od vládního vlastnictví.
  • Typické politiky spojené s neoliberalismem zahrnují volný obchod Oblast volného obchodu Oblast volného obchodu (FTA) označuje konkrétní region, kde skupina zemí v uvedeném regionu podepisuje dohodu, která uzavírá hospodářskou spolupráci mezi nimi. Hlavními cíli dohody o volném obchodu je odstranění překážek v obchodování, zejména celních a dovozních kvót, a podpora volného obchodu se zbožím, globalizace, privatizace a změny vládních výdajů za účelem stimulace soukromého sektoru.
  • Dva prominentní směry myšlení o neoliberalismu jsou Rakouská škola a Chicagská škola.

Dějiny neoliberalismu

Neoliberalismus získal trakci za posledních 25 let. Pojem neoliberalismus znamená nový druh liberalismu. Myšlenka liberální ekonomiky se stala prominentní v roce 1776, kdy skotský ekonom Adam Smith napsal knihu nazvanou „Bohatství národů“.

Smith ve své knize propagoval myšlenku zbavit se vládních intervencí a tvrdil, že nejlepší způsob, jak může ekonomika vzkvétat, je volný obchod a deregulace.

O několik let později, ve 30. letech, jiný ekonom jménem John Keynes zpochybnil politiku liberalismu a vyvodil, že taková politika je pro kapitalisty vhodná. Vládní intervence byla považována za zásadní pro blaho veřejnosti a vedla k přechodu několika vůdců a práci na společném blahu.

Koncept neoliberalismu se však nyní praktikuje na globální úrovni po poklesu ziskovosti podniků.

Liberalismus a neoliberalismus

Liberalismus je podobný koncept, ale je otevřenější, aby pokryl všechny aspekty společnosti. Jedná se o širší filozofii, která udržuje svobodu na vysoké úrovni a identifikuje všechny různé aspekty společnosti (sociální, ekonomické a politické).

Základem liberalismu je svoboda, rovnost před zákonem a souhlas vládnutých. Taková širší myšlenka se vyznačuje dalšími tématy, jako jsou občanská a lidská práva, rovnost pohlaví, svoboda projevu a náboženství a sekularismus.

Neoliberalismus je na druhé straně charakterizován omezenějším a cílenějším přístupem a zabývá se politikami, které pomáhají efektivnímu fungování trhu.

Charakteristika neoliberalismu

1. Privatizace

Privatizace zahrnuje prodej všech státem vlastněných subjektů a podniků soukromému sektoru. Mohou zahrnovat banky Nejlepší banky v USA Podle americké Federální pojišťovací společnosti pro pojištění vkladů existovalo v USA od února 2014 6 799 komerčních bank pojištěných FDIC. Centrální bankou v zemi je Federální rezervní banka, která vznikla po přijetí zákona o Federálních rezervách v roce 1913, dopravní služby, společnosti poskytující veřejné služby a zdravotnické a vzdělávací instituce. Účelem je obvykle dosáhnout efektivity, protože soukromý sektor se považuje za efektivnější při řízení podniků.

Lze však také tvrdit, že privatizace má obvykle za následek koncentraci bohatství v několika rukou a získání těchto služeb je dražší - motivem je ziskovost, nikoli veřejné blaho.

2. Deregulace

Deregulace zahrnuje omezení vládní regulace ekonomických činností, jako je obchod, nebo uvalení daní na určité podniky. Deregulace umožní společnostem stát se ziskovějšími a zlepší celkovou kvalitu fungování podniků.

3. Volný obchod

Svobodné trhy se vyznačují globalizací a větší otevřeností vůči investicím Investice Investice je proces alokace kapitálu na finanční nástroj (např. Akcie, dluhopisy) podpořený očekáváním, že v obchodě získá určité výhody. Při úplné volnosti pohybu kapitálu mezi různými geografickými oblastmi se očekává ekonomický růst spolu s lepším a levnějším přístupem ke zdrojům.

Oponenti však tvrdí, že takový krok může zneužít pracovníky odborových svazů a neregulované trhy nemusí být pro některé ekonomiky tou nejuskutečnitelnější možností.

4. Snižování veřejných výdajů

Vládní výdaje jsou obvykle zaměřeny na odvětví zdravotnictví a vzdělávání nebo na budování infrastruktury. Snížení veřejných výdajů může způsobit, že chudí budou trpět více, protože budou mít přístup k dotovaným zdravotnickým a školským službám.

Je na soukromém sektoru, jak řídí služby a jak jsou přístupné pro celkovou komunitu.

5. Odstranění veřejného dobra

Související koncept s předchozím bodem uvádí, že lidé by se měli spíše snažit o své osobní blaho, než myslet na společnost jako celek.

V některých případech neoliberalismus vylučuje sociální a sociální programy, což má nepříznivý dopad na nejchudší část populace.

Neoliberalismus - myšlenkové směry

Ačkoli existuje několik myšlenkových směrů, které mají různé ideologie související s neoliberalismem, níže jsou zmíněny dvě prominentní tradice:

1. Rakouská škola

Rakouská myšlenková škola vznikla na konci 19. nebo na počátku 20. století ve Vídni. Základem rakouské školy je studium účelných činů jednotlivců. Tento termín se používá k označení ekonomiky volného trhu.

2. Chicago School

Chicagská myšlenková škola byla inspirována ekonomem, který pracoval s Rakouskou školou. Popisuje neoklasickou myšlenkovou školu založenou na racionálních očekáváních.

Zaměřuje se na důležitost žádného zásahu vlády a absenci soukromých transakcí při zásahu vlády.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Tržní ekonomika Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je produkce zboží a služeb nastavena podle měnících se přání a schopností trhu.
  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • Volný trh Volný trh Volný trh je druh ekonomického systému, který je řízen tržními silami nabídky a poptávky, na rozdíl od vládních kontrol, které zahrnují monopoly snižující ceny. Liší se od regulovaného trhu nebo řízené ekonomiky.
  • Globalizace Globalizace Globalizace je sjednocení a interakce jednotlivců, vlád, společností a zemí světa. Bylo toho dosaženo prostřednictvím

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found