Kvůli účtu - přehled, jak to funguje, příklad

Kvůli účtu je účetní termín, který označuje účet odpovědnosti. Nejedná se o nic jiného než o částku finančních prostředků splatnou jiné straně a nachází se v hlavní knize Hlavní kniha V účetnictví je hlavní kniha (GL) záznamem všech minulých transakcí společnosti organizovaných podle účtů. Účty hlavní knihy (GL) obsahují všechny debetní a kreditní transakce, které se jich týkají. Kromě toho obsahují podrobné informace o každé transakci. Fondy mohou být krátkodobé nebo dlouhodobé, což znamená, že mohou být splatné v současné době nebo kdykoli v budoucnosti. Dlužný účet může být fyzická osoba, jiná společnost, externí věřitel nebo dokonce interní oddělení stejné společnosti.

Kvůli účtu

Transakce se zaúčtují do účetních knih, jakmile se uskuteční, i když v době transakce neexistuje žádná platba. Stejně jako v důsledku splatnosti účtu se udržuje i splatnost z účtů.

Splatné z účtů specifikujte částku očekávanou od externích stran nebo interního oddělení a slouží k sesouhlasení splatných prostředků a pohledávek. Splatnost účtu je také známá jako účty splatné účty splatné účty závazky jsou závazky vzniklé, když organizace obdrží zboží nebo služby od svých dodavatelů na úvěr. Očekává se, že závazky z účtů budou splaceny do jednoho roku nebo do jednoho provozního cyklu (podle toho, který je delší). AP je považován za jednu z nejlikvidnějších forem krátkodobých závazků.

souhrn

  • Kvůli účtu je účetní termín, který označuje účet odpovědnosti.
  • Jde o částku, která je splatná jiné straně, a nachází se v hlavní knize.
  • Kvůli účtu se zobrazí zůstatek kreditu, protože se jedná o pasivní účet. Po obdržení faktury za nákup bude připsána částka z účtu a odepsána z jiného účtu.

Kvůli účtu vs. splatné z účtu

Ty dva jsou v zásadě protiklady. Kvůli účtu jsou peníze, které organizace dluží ostatním, zatímco kvůli účtu jsou peníze, které organizace dluží. Když dojde k úvěrové transakci, jedna organizace zaznamená záznam na účty závazků a jiná zaznamená záznam na pohledávky.

Pochopení účetního hlediska

Účetní výkaz je dokument, který pomáhá společnosti zaznamenávat všechny její transakce řádným způsobem. Účty odpovědnosti jsou účty, které ukazují částku peněz, kterou podnik dluží. Účetní výkaz obsahuje také hlavní knihu, která specifikuje všechny finanční účty podniku. Hlavní kniha je rozdělena do dvou sloupců; debetní a kreditní. Dva sloupce ukazují splatnost a splatnost účtů.

Kvůli účtu se zobrazí zůstatek kreditu, protože se jedná o pasivní účet. Po obdržení faktury za nákup bude připsána částka z účtu a odepsána z jiného účtu. Jakmile bude platba provedena, bude z účtu stržena částka a bude připsána hotovost. Kreditní zůstatek na účtu se bude rovnat počtu zaznamenaných faktur, ale ještě nebudou zaplaceny.

Dluhy účtů se zaznamenávají jako úvěrové účty a ukazují podniku částku splatnou jinému zdroji. Odsouhlasení všech účtů je primárním účelem udržování hlavní knihy v účetním výkazu.

Použití těchto dvou sloupců pomáhá kontrolovat všechny kreditní a debetní účty pomocí jednoho výpisu. Hlavní kniha se proto nepoužívá pouze interně, ale také pro přístup auditora a externích stran k přístupu k účtům organizace.

Praktický příklad

Společnost 1 nakupuje zboží od společnosti 2 na účet (kredit). Částku je třeba vrátit do 15 dnů. Společnost 2 zaznamená prodej jako splatný z účtu a společnost 1 zaznamená nákup jako splatný z účtu, protože společnosti 2 ještě nezaplatí.

Podle akruální metody účtování Princip akruálního principu Akruální princip je účetní koncept, který vyžaduje, aby transakce byly zaznamenávány v časovém období, během kterého k nim dochází, bez ohledu na časové období, kdy jsou přijímány skutečné peněžní toky z transakce. Princip akruálního principu je, že finanční události zahrnují párování výnosů, výše uvedená transakce bude považována za prodej ještě předtím, než budou peníze vyplaceny. Organizace přijímající zboží nebo služby na účet musí povinnost zaznamenat závazek nejpozději v den, kdy byla přijata. Vzhledem k tomu, že v účetnictví se používá systém podvojného účetnictví, provádí se také debetní zápis na účet výdajů nebo aktiv.

Proto akruální systém účetnictví zaznamenává transakce podle toho, kdy a kdy nastanou, a nikoli kdy jsou zaplaceny. Těmto typům transakcí je třeba věnovat náležitou péči, protože nezahrnují hotovost předem a uskutečňují se po určitém časovém období.

Účet splatnosti je v rozvaze společnosti nesmírně důležitou položkou. Pokud v určitém období dojde k nárůstu v důsledku účtování, znamená to, že organizace nakupuje více zboží nebo služeb na úvěr, místo aby platila v hotovosti. Pokud se sníží, organizace platí spíše v hotovosti než v hotovosti za zboží a služby.

Správnost a úplnost finančních výkazů organizace závisí na procesu splatnosti účtu (závazků). Dobrý proces bude zahrnovat:

  • Včasné zpracování přesných a legitimních faktur dodavatele
  • Přesné zaznamenávání do příslušných účtů hlavní knihy
  • Časové rozlišení všech závazků a výdajů, které dosud nebyly zcela zpracovány

Efektivnost závazků v konečném důsledku ovlivní peněžní toky společnosti, její vztahy s externími stranami a její úvěrový rating. Hodnocení úvěru Hodnocení úvěru je názor konkrétní úvěrové agentury týkající se schopnosti a ochoty subjektu (vláda, podnik nebo jednotlivec) plnit své finanční závazky úplně a ve stanovených termínech splatnosti. Úvěrový rating také znamená pravděpodobnost selhání dlužníka. .

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Účty pohledávek pohledávek Pohledávky pohledávek (AR) představují úvěrové prodeje podniku, které ještě nejsou plně splaceny jeho zákazníky, což je v rozvaze aktuální aktivum. Společnosti umožňují svým klientům platit v rozumném, prodlouženém časovém období, pokud jsou dohodnuty podmínky.
  • Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích (oficiálně nazývaný Výkaz o peněžních tocích) obsahuje informace o tom, kolik peněz společnost za dané období vygenerovala a použila. Obsahuje 3 oddíly: hotovost z operací, hotovost z investování a hotovost z financování.
  • Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu
  • Příručka k účtům T Příručka k účtům T Účty se používají v účetnictví ke sledování debetů a kreditů a přípravě finančních výkazů. Jedná se o vizuální reprezentaci jednotlivých účtů, která vypadá jako „T“, takže je možné snadno sledovat a vizuálně znázornit všechny sčítání a odčítání (debety a kredity) k účtu. Tato příručka k účtům T vám poskytne příklady, jak fungují a jak je používat.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found