Teorie lokálních očekávání - přehled, příklad, variace

Ve financích a ekonomii je teorie místních očekávání teorie, která naznačuje, že výnosy dluhopisů s různými splatnostmi by měly být v krátkodobém investičním horizontu stejné. Investiční horizont Investiční horizont je termín používaný k identifikaci doby, po kterou je investor s cílem udržet své portfolio před prodejem cenných papírů se ziskem. Investiční horizont jednotlivce je ovlivněn několika různými faktory. Primárním určujícím faktorem je však často míra rizika, které investor nese. Teorie místních očekávání je v zásadě jednou z variací teorie čistých očekávání, která předpokládá, že celá termínová struktura dluhopisu odráží očekávání trhu ohledně budoucích krátkodobých sazeb.

Teorie místních očekávání

Pochopení teorie místních očekávání

Pokud investor koupí dva identické dluhopisy, kde jeden dluhopis je splatný do pěti let, zatímco jiný dluhopis má do splatnosti 10 let, z teorie místních očekávání vyplývá, že během krátkodobého investičního období (např. Šest měsíců) obě obligace dodají ekvivalentní výnosy investorovi.

Důvodem této teorie je, že výnosy dluhopisů jsou primárně založeny na tržních očekáváních ohledně forwardových sazeb. Forwardová sazba Forwardová sazba, jednoduše řečeno, je vypočítané očekávání výnosu z dluhopisu, ke kterému teoreticky dojde v bezprostřední budoucnosti, obvykle několik měsíců (nebo dokonce několik let) od doby výpočtu. Úvaha o forwardové sazbě se téměř výlučně používá, když hovoříme o nákupu státních pokladničních poukázek. Rovněž naznačuje, že dluhopisy s delší splatností nekompenzují investorům úrokové riziko. Riziko úrokové sazby Riziko úrokové sazby je pravděpodobnost poklesu hodnoty aktivum vyplývající z neočekávaných výkyvů úrokových sazeb. Úrokové riziko je většinou spojeno spíše s aktivy s pevným výnosem (např. Dluhopisy) než s kapitálovými investicemi. nebo riziko míry reinvestice.

Na rozdíl od jiných variací teorie čistých očekávání se teorie místních očekávání zabývá omezujícím obdobím držení (horizont krátkodobých investic), ve kterém se očekává stejná návratnost dluhopisů.

Teorie čistých očekávání a její variace

Jak bylo uvedeno výše, teorie místních očekávání je variací teorie čistých očekávání. Teorie čistého očekávání tvrdí, že budoucí krátkodobé úrokové sazby lze předvídat pomocí současných dlouhodobých úrokových sazeb Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou v procentech jistiny. .

Kromě teorie místních očekávání přichází teorie čistých očekávání s několika dalšími variacemi. Mezi nejběžnější varianty teorie patří následující:

1. Globálně stejná očekávaná teorie doby návratnosti

První variace teorie čistých očekávání předpokládá, že výnosy z dluhopisů pro dané období držení musí být navzdory době do splatnosti dluhopisů identické.

Například pokud investor koupí jeden dluhopis s dobou do splatnosti pěti let a další dluhopis s dobou do splatnosti 10 let, globálně stejná teorie návratnosti očekávané doby držení naznačuje, že pro určité období držení (bez ohledu na to, zda doba držení je šest měsíců nebo tři roky), výnosy z obou dluhopisů musí být stejné.

2. Teorie místních očekávání

Teorie místních očekávání je velmi podobná výše uvedené globálně stejné teorii návratnosti očekávaného období. Hlavní rozdíl mezi nimi je však v tom, že teorie místních očekávání je omezena pouze na krátkodobý investiční horizont.

Jinými slovy, pokud investor koupí jeden dluhopis s dobou splatnosti pět let a jiný dluhopis s dobou splatnosti 10 let, teorie místních očekávání tvrdí, že výnosy z dluhopisů by měly být identické pouze v krátkodobém horizontu (např. šest měsíců).

3. Nestranná teorie očekávání

Teorie objektivních očekávání je nejčastěji se vyskytující variací teorie čistých očekávání. Teorie objektivních očekávání předpokládá, že k předpovědi budoucích krátkodobých úrokových sazeb lze použít současné dlouhodobé úrokové sazby.

Místo nákupu jednoho dvouletého dluhopisu může investor koupit jednoroční dluhopis hned teď a další jednoroční dluhopis později. Podle teorie nezaujatých očekávání by výnosy měly být v obou případech stejné.

Závěrečné slovo

Ačkoli teorie čistých očekávání a její variace poskytují jednoduchý a intuitivní způsob, jak porozumět pojmové struktuře úrokových sazeb, teorie v reálném světě obvykle neplatí. Ve skutečnosti současné dlouhodobé úrokové sazby odrážejí také kompenzaci za různá rizika, jako je úrokové riziko.

Teorie čistého očekávání nakonec vyžaduje přítomnost dokonale efektivních trhů. Preferovaná teorie stanovišť poskytuje lepší možnost porozumět pojmové struktuře úrokových sazeb v reálném světě.

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení teorie místních očekávání. Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Překážková sazba Překážková sazba Definice Překážková sazba, známá také jako minimální přijatelná míra návratnosti (MARR), je minimální požadovaná míra návratnosti nebo cílová míra, kterou investoři očekávají od investice. Míra je určena hodnocením nákladů na kapitál, souvisejících rizik, současných příležitostí v expanzi podnikání, míry návratnosti podobných investic a dalších faktorů
  • Racionální očekávání Racionální očekávání Racionální očekávání je ekonomická teorie, která uvádí, že jednotlivci se rozhodují na základě nejlepších dostupných informací na trhu a poučí se z minulých trendů. Racionální očekávání naznačují, že lidé se někdy budou mýlit, ale v průměru budou mít pravdu.
  • Investování do akcií: Průvodce investováním do hodnoty Investování do akcií: Průvodce do investování do hodnoty Od publikace „The Intelligent Investor“ od Bena Grahama se takzvaná „hodnota investic“ stala jednou z nejuznávanějších a nejsledovanějších metod. vychystávání zásob.
  • Systematické riziko Systematické riziko Systematické riziko je ta část celkového rizika, která je způsobena faktory mimo kontrolu konkrétní společnosti nebo jednotlivce. Systematické riziko je způsobeno faktory, které jsou mimo organizaci. Veškeré investice nebo cenné papíry podléhají systematickému riziku, jedná se tedy o nediferencovatelné riziko.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found