Mark to Market - přehled, důležitost, praktický příklad

Termín značka na trhu odkazuje na metodu, podle níž lze měřit reálné hodnoty účtů, které podléhají pravidelným výkyvům. tj. aktiva a pasiva. Cílem je poskytnout čas od času hodnocení současné finanční situace společnosti nebo instituce. Dělá se to při současném zohlednění převládajících tržních podmínek.

Označit na trh

Metodu mark to market lze také použít na finančních trzích, aby se zobrazila aktuální a spravedlivá tržní hodnota investic, jako jsou futures a podílové fondy. Podílové fondy Podílový fond je skupina peněz shromážděných od mnoha investorů za účelem investování do akcie, dluhopisy nebo jiné cenné papíry. Podílové fondy jsou vlastněny skupinou investorů a spravovány profesionály. Dozvíte se o různých typech fondů, o tom, jak fungují, o výhodách a kompromisech investování do nich.

Ve srovnání s historickým nákladovým účetnictvím může značka na trhu představovat přesnější vyjádření hodnoty aktiv držených společností nebo institucí. Je to proto, že podle první metody musí být hodnota aktiv udržována na původní pořizovací ceně.

U druhé metody je však hodnota aktiva založena na částce, za kterou může být vyměněna za převládajících tržních podmínek. Metoda oceňování na trhu však nemusí vždy představovat nejpřesnější údaj o skutečné hodnotě aktiva, zejména v obdobích, kdy je trh charakterizován vysokou volatilitou. Volatilita Volatilita je měřítkem míry fluktuací ceny cenného papíru. přesčas. Udává úroveň rizika spojeného se změnami ceny cenného papíru. Investoři a obchodníci vypočítávají volatilitu cenného papíru za účelem posouzení minulých výkyvů cen.

souhrn

  • Termín „mark to market“ označuje metodu, podle které lze měřit reálné hodnoty účtů, které podléhají pravidelným výkyvům.
  • Ve srovnání s historickým nákladovým účetnictvím může značka na trhu představovat přesnější vyjádření hodnoty aktiv držených touto společností nebo institucí.
  • Mark to market se používá v osobních účtech, finančních službách, prodeji zboží a dokonce i na trhu cenných papírů.

Proč je potřeba Mark to Market?

V odvětví finančních služeb vždy existuje pravděpodobnost, že dlužníci nesplní své půjčky. V případě selhání musí být půjčky kvalifikovány jako nedobytný dluh nebo nevýkonná aktiva Nevýkonná aktiva Nevýkonná aktiva (NPA) je klasifikace používaná finančními institucemi pro půjčky a zálohy, u nichž je jistina po splatnosti. a na kterém č. To znamená, že společnost musí označit hodnotu aktiv vytvořením účtu s názvem „opravná položka k nedobytnému dluhu“ nebo jiná opatření. Obvykle se označuje jako protihodnotový účet.

Pro společnosti v oblasti prodeje zboží je běžnou praxí nabízet zákazníkům slevy. Obvykle se to provádí za účelem rychlého inkasa pohledávek. Kromě záznamu debetu na svých pohledávkách by společnost potřebovala také zaznamenat kredit na svůj účet výnosů z prodeje. Musí vycházet z odhadu počtu zákazníků, kteří pravděpodobně přijmou slevu.

V účetnictví jednotlivců se tržní hodnota považuje za rovnou reprodukční ceně daného aktiva. Například pojištění pro majitele domu často zahrnuje hodnotu jeho domu v případě, že bude muset svůj dům přestavět. Nová cena se liší od historických nákladů na dům nebo od původní ceny zaplacené za nemovitost.

Na trhu cenných papírů se účtování v reálné hodnotě používá k vyjádření aktuální tržní hodnoty cenného papíru, nikoli jeho účetní hodnoty. To se provádí zaznamenáním cen a obchodů na účtu nebo portfoliu.

Příklad Mark to Market

Zvažte situaci, kdy zemědělec zaujímá krátkou pozici v 10 kontraktech futures na rýži Futures kontrakt Futures kontrakt je dohoda o koupi nebo prodeji podkladového aktiva k pozdějšímu datu za předem stanovenou cenu. Je také známý jako derivát, protože budoucí smlouvy odvozují jeho hodnotu od podkladového aktiva. Investoři si mohou koupit právo koupit nebo prodat podkladové aktivum později za předem stanovenou cenu. . Důvodem je zajištění proti trendu poklesu cen komodit na současných trzích.

Každá smlouva představuje 100 bušlů rýže. Zemědělec se tak chrání před poklesem ceny 1 000 bušlů rýže. Cena každé smlouvy je 10 $. Účet farmáře by tedy byl zaznamenán jako 10 000 $ (10 x 1 000 bušlů rýže).

Vzhledem k tomu, že zemědělec má v futures na rýži krátkou pozici, dojde při poklesu hodnoty kontraktu k nárůstu účtu. Podobně, pokud dojde ke zvýšení hodnoty futures, dojde k následnému snížení jeho účtu.

Například v den 2 se hodnota futures zvýšila o 0,5 $ (10,5 - 10 $). Ztráta za den tak byla zaznamenána na 500 USD (0,5 x 1 000 USD). Částka se poté odečte od zůstatku na účtu farmáře.

Na druhé straně bude stejný účet přidán na účet obchodníka na druhém konci transakce. Je to proto, že obchodník drží dlouhou pozici ve stejných futures.

DenCena futuresZměna hodnotyZisk / ztrátaKumulativní zisk / ztrátaZůstatek na účtu
1$1010,000
2$10.50+0.50-500-5009,500
3$10.30-0.20+200-3009,700
4$9.40-0.70+700+40010,400
5$8.70-0.70+700+11011,100

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • At Par At Par Termín „at par“ znamená „v nominální hodnotě“. Nominální hodnoty jsou obvykle konstantní, na rozdíl od tržních cen, které kolísají s poptávkou spotřebitelů a
  • Ballpark Obrázek Ballpark Obrázek Ballpark Obrázek je přibližný odhad skutečné hodnoty proměnné. Obvykle se počítá pomocí jednoduché aproximace, místo aby se používalo

Contra Asset Account Contra Asset Contra aktivum je aktivní účet, na kterém bude zůstatek účtu buď nulový, nebo kreditní zůstatek. Účet protislužby kompenzuje zůstatek na příslušném účtu aktiv, se kterým je spárován. Běžný aktivový účet má debetní zůstatek, zatímco kontumní aktivní účet má kredit.

  • Spotová cena Spotová cena Spotová cena je aktuální tržní cena cenného papíru, měny nebo komodity, které lze koupit / prodat k okamžitému vypořádání. Jinými slovy, jedná se o cenu, za kterou prodejci a kupující oceňují aktivum právě teď.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found