Samoregulační organizace (SRO) - definice, charakteristika, výhody

Samoregulační organizace nebo SRO je organizace, která vznikla za účelem regulace určitých profesí nebo průmyslových odvětví. Obvykle se jedná o nevládní organizace založené s cílem vytvořit pravidla na podporu pořádku mezi podniky a organizacemi. Typy organizací Tento článek o různých typech organizací zkoumá různé kategorie, do kterých mohou spadat organizační struktury. Organizační struktury.

Samoregulační organizace

Samoregulační organizace existují buď při absenci vládní regulace, nebo při podpoře či fungování vedle takové regulace. Jsou mimořádně nápomocní v průmyslu nebo profesi, kde je nízká důvěra. Věc SRO spočívá v tom, že k prosazování svých předpisů nepotřebují oprávnění od vlády.

Co je FINRA?

Ve Spojených státech je Komise pro cenné papíry a burzu (SEC) Americká komise pro cenné papíry nebo burza (SEC) je nezávislá agentura federální vlády USA, která je odpovědná za implementaci federálních zákonů o cenných papírech a navrhování pravidel pro cenné papíry. Je také odpovědný za udržování průmyslu cenných papírů a burz cenných papírů a opcí, na něž se vztahují sankce Finančního regulačního úřadu (FINRA), spolu s národními burzami cenných papírů Burza cenných papírů Burza cenných papírů je tržiště, kde se nakupují cenné papíry, jako jsou akcie a dluhopisy a prodáno. Burzy cenných papírů umožňují společnostem získávat kapitál a investorům činit informovaná rozhodnutí pomocí informací o cenách v reálném čase. Výměnou může být fyzické umístění nebo platforma elektronického obchodování. , za stanovení pravidel a předpisů pro obchodování s cennými papíry a jejich vymáhání. Je to však SEC, která je z hlediska cenných papírů nejvyšším regulačním orgánem v USA.

Cílem FINRA je chránit investory a zajistit, aby operace v odvětví cenných papírů probíhaly čestně a poctivě. Existuje více než 4 250 makléřských společností a přibližně 162 155 poboček, na které musí FINRA dohlížet.

Charakteristika samoregulační organizace

Ideální a funkční samoregulační organizace by měla být schopna prokázat následující vlastnosti:

  • Zákonodárný orgán - SRO by měl dostat zákonodárnou moc, která mu umožňuje vytvářet politiky a prosazovat je v konkrétním odvětví.
  • Silná správa věcí veřejných - SRO musí být průhledné a nesmí se snadno houpat. Musí zavést definovaný proces, který použije ke shromažďování informací o tom, jak jsou vytvářena pravidla.
  • Řešení konfliktů - Protože vždy dojde ke konfliktu, SRO musí dodržovat zřetelný proces, kterým se konflikty řeší, a také způsoby jejich řešení.
  • Přehlédnutí - Vzhledem k tomu, že tisíce členů jsou pod bedlivým dohledem, je třeba, aby SROs vytvořily účinné prostředky k bdělosti nad svými členy a zajišťovaly, že dodržují pravidla a předpisy a fungují eticky.
  • Metody sledování - SRO by měly investovat do moderního dohledu, který lze použít ke sledování aktuálního dění v různých profesích nebo průmyslových odvětvích, nad nimiž dohlíží.
  • Program prosazování - Musí existovat silný program prosazování, který spolupracuje s vládními agenturami, aby bylo zajištěno dodržování jeho předpisů. Takový program může také chránit své členy před jakýmkoli porušením a zajistit, aby ti, kteří procházejí vyšetřováním, byli řádně informováni.
  • Regulační databáze - SRO musí udržovat databázi regulovaných osob nebo subjektů, jakož i záznamy o předchozích přijatých stížnostech a disciplinárních opatřeních.
  • Postupy narušení - V případě narušení, zejména technologického, musí SRO zavést postupy, které dokáží detekovat narušení a obnovit počítačové soubory a databáze.
  • Řešení sporů - SRO by měly vytvořit proces řešení sporů, který je transparentní a konzistentní a současně zajistí spravedlivé zacházení s obviněnými.

Výhody samoregulační organizace

Od té doby, co byla vytvořena SRO, došlo u mnoha profesí a průmyslových odvětví k výraznému zlepšení ve srovnání s dobou, kdy byly pod přímým dohledem vlády. Tři důležité výhody SRO jsou:

  • Odbornost - SRO jsou široce považováni za odborníky ve svých oborech, a proto vědí hodně o trzích, na kterých pracují. To je zase užitečné pro členy, protože je lze přizvat k účasti na jednáních a dozvědět se více o a mimo odvětví.
  • Vyšší úroveň chování - Zřízením SRO se členské organizace řídí určitým standardem chování, který pomáhá podporovat etické způsoby podnikání. To může vést k větší důvěře investorů a spotřebitelů na trhu.
  • Zvýšený dohled - SRO se nespoléhají na daně lidí, ale jsou financovány organizacemi, které spadají pod jeho křídla. Vláda je proto schopna ušetřit tím, že se předejde nutnosti udržovat agenturu pro tento účel.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Americký institut CPA (AICPA) Americký institut CPA (AICPA) Americký institut CPA (AICPA) je nezisková organizace certifikovaných veřejných účetních ve Spojených státech. Byla založena v roce 1887 a jejím úkolem je vytvářet a hodnotit zkoušky Certified Public Accountant (CPA). Jednotlivci, kteří chtějí vykonávat praxi účetních ve Spojených státech, musí absolvovat
  • ACG San Francisco ACG San Francisco ACG San Francisco je nezisková organizace, která byla založena v roce 1954. ACG znamená Asociace korporátního růstu. Bylo zahájeno s cílem podpořit komunitu, která zahrnuje růst společnosti mezi svými členy. Zvyšuje a podporuje strategické vytváření sítí a mezinárodní uzavírání dohod. ACG San
  • CPA vs CFA CPA vs CFA® Při zvažování kariéry v oblasti podnikových financí nebo na kapitálových trzích často uslyšíte, jak se lidé ptají: „Mám získat CPA nebo CFA?“ a „Který je lepší?“. V tomto článku načrtneme podobnosti a rozdíly označení CPA vs CFA a pokusíme se vás nasměrovat správným směrem o
  • Nejlepší profesionální finanční certifikace Nejlepší finanční certifikace Seznam nejlepších finančních certifikací. Získejte přehled nejlepších finančních certifikací pro profesionály z celého světa pracující v oboru. Tato příručka porovnává nejlepších 6 programů a stává se certifikovaným finančním analytikem od různých poskytovatelů programů, jako jsou CFA, CPA, CAIA, CFP, FRM, FMVA

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found