Investiční bankovnictví vs komerční bankovnictví - přehled, hlavní rozdíly

Investiční bankovnictví vs. komerční bankovnictví je srovnání, kterým trhům a klientele slouží každý bankovní sektor.

Investiční bankovnictví vs komerční bankovnictví

Souhrn:

  • Investiční bankovnictví je navrženo tak, aby pomohlo velkým subjektům řádně investovat, vydávat akcie společností a pomáhat při fúzích a akvizicích.
  • Komerční bankovnictví je navrženo tak, aby pomohlo jednotlivcům a malým podnikům se základními finančními transakcemi.
  • Investiční bankovnictví a komerční bankovnictví se liší - v kostce - velikostí. Investiční banky se obvykle zabývají mnohem většími transakcemi, zatímco komerční banky se zabývají těmi základnějšími.

Co je investiční bankovnictví?

Investiční bankovnictví se věnuje pomoci společnostem, institucím a dalším velkým subjektům (například vládám) při správě jejich peněz. Je navržen tak, aby nabídl klientele celou řadu různých možností, které jim pomohou finančně uspět.

Investiční banky pomáhají svým hlavním klientům upisováním kapitálových a dluhových cenných papírů Sekuritizované dluhové nástroje Sekuritizované dluhové nástroje jsou finanční cenné papíry, které jsou vytvářeny sekuritizací jednotlivých půjček (dluhů). Sekuritizace je finanční proces, který pomáhá s vytvářením kapitálu a vydáváním akcií. Investiční banky jsou také obvykle vždy zapojeny do fúzí a akvizic.

Investiční bankovnictví je strukturováno tak, aby pomohlo velkým subjektům. Jednou z nejdůležitějších funkcí, které investiční banky vykonávají, je vydávání akcií pro společnosti, a to počáteční veřejná nabídka společnosti (IPO) Initial Public Offering (IPO) Initial Public Offering (IPO) je první prodej akcií vydaných společností veřejnost. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, co je to IPO. Když společnost zpřístupní své akcie veřejnosti poprvé, tok peněz může začít být matoucí. Investiční banky začnou pomáhat s řešením této záležitosti.

Investiční banky působí také jako poradci a pomáhají společnostem a dalším organizacím určit, zda je obchod s jinými společnostmi vhodný. Jako poradci investiční banky také pomáhají svým klientům rozhodnout, zda je sloučení nebo získání společnosti moudrým krokem.

Co je to komerční bankovnictví?

Komerční bankovnictví se věnuje poskytování služeb jednotlivcům a malým podnikům pro jejich každodenní finanční potřeby. Umožňují jednotlivcům vložit a provést šeky v hotovosti, vybrat hotovost, vložit peníze na spořicí účet a požádat o určité půjčky.

Komerční banky nemají povoleno fungovat, pokud jim federální vláda nevydá listinu. V některých případech chartu nevydává federální vláda, nýbrž stát, ve kterém bude banka působit. Banky působící v rámci charty se musí stát členy Federálního rezervního systému, což na ně klade větší požadavky. Jedním z nejdůležitějších požadavků je pojištění vkladů. Jedná se o nařízení, které poskytuje ochranu spotřebitelům, pokud by banka selhala. Pojištění kryje vklady až do výše 250 000 USD.

Obchodní banky generují příjem z úrokových sazeb Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. z půjček, jakož iz poplatků za služby, které účtují.

Rozdíly: Investiční bankovnictví vs komerční bankovnictví

1. Klientela

Je zřejmé, že primárním rozdílem mezi investičním bankovnictvím a komerčním bankovnictvím je klientela. Investiční banky slouží velkým korporacím, zatímco komerční banky uspokojují širokou veřejnost.

2. Služby

Existují také velké rozdíly ve službách. Investiční banky zpracovávají velké částky peněz a radí svým klientům ohledně zdravých investic. Komerční banky zpracovávají základní finanční transakce, které obvykle dosahují mnohem nižších částek v dolarech.

3. Měření výkonu

Dalším klíčovým rozdílem je, že investiční banky a jejich výkonnost jsou spojeny s výkonem na akciovém trhu New York Stock Exchange (NYSE) New York Stock Exchange (NYSE) je největší burzou cenných papírů na světě, kde je 82% S&P 500 , stejně jako 70 největších společností na světě. Jedná se o veřejně obchodovanou společnost, která poskytuje platformu pro nákup a prodej. Na druhé straně jsou komerční banky ovlivněny poptávkou po úvěrech a ekonomickým růstem.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Jak získat práci v investičním bankovnictví Jak získat práci v investičním bankovnictví? Tato příručka nastiňuje, jak získat práci v investičním bankovnictví s využitím nejlepších tří taktik: vytváření sítí a obnovení, příprava na pohovor a technické dovednosti
  • Seznam nejlepších investičních bank Seznam nejlepších investičních bank Seznam 100 nejlepších investičních bank na světě seřazených podle abecedy. Nejlepší investiční banky na seznamu jsou Goldman Sachs, Morgan Stanley, BAML, JP Morgan, Blackstone, Rothschild, Scotiabank, RBC, UBS, Wells Fargo, Deutsche Bank, Citi, Macquarie, HSBC, ICBC, Credit Suisse, Bank of America Merril Lynch
  • Druhy retailových bank Druhy retailových bank Obecně lze říci, že existují tři hlavní typy retailových bank. Jsou to komerční banky, družstevní záložny a některé investiční fondy, které nabízejí služby retailového bankovnictví. Všichni tři pracují na poskytování podobných bankovních služeb. Patří mezi ně běžné účty, spořicí účty, hypotéky, debetní karty, kreditní karty a osobní půjčky.
  • Nejlepší banky v USA Nejlepší banky v USA Podle americké Federální pojišťovací společnosti pro pojištění vkladů existovalo v USA k únoru 2014 6 799 komerčních bank pojištěných FDIC. Centrální bankou v zemi je Federální rezervní banka, která vznikla po přijetí zákona o Federálních rezervách v roce 1913

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found