Možnost Řekové - Zjistěte, jak vypočítat klíčové metriky Řeků

Možnost Řekové jsou finanční měřítka citlivosti ceny opce na její podkladové určující parametry, jako je volatilita nebo cena podkladového aktiva. Řekové jsou využíváni při analýze portfolia opcí a při analýze citlivosti Co je to analýza citlivosti? Analýza citlivosti je nástroj používaný ve finančním modelování k analýze toho, jak různé hodnoty pro sadu nezávislých proměnných ovlivňují závislou proměnnou opce nebo portfolia opcí Opce: Hovory a opce Opce je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, ale nikoli povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (realizační cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli. Mnoho investorů považuje tato opatření za nezbytná pro informovaná rozhodnutí v obchodování s opcemi.

Delta, Gamma, Vega, Theta a Rho jsou klíčovou volbou pro Řeky. Existuje však mnoho dalších Řeků, které lze odvodit z výše uvedených.

názevZávislá proměnnáNezávislé proměnné
DeltaCena opceHodnota podkladového aktiva
GamaDeltaHodnota podkladového aktiva
VegaCena opceVolatilita
ThetaCena opceČas do splatnosti
RhoCena opceÚroková sazba

Možnost řecká delta

Delta (Δ) je měřítkem citlivosti změn ceny opce ve vztahu ke změnám ceny podkladového aktiva. Jinými slovy, pokud cena podkladového aktiva Typy aktiv Běžné typy aktiv zahrnují běžná, dlouhodobá, fyzická, nehmotná, provozní a neprovozní. Při správné identifikaci a zvýšení o 1 $ se cena opce změní o částku Δ. Matematicky je delta nalezena:

Možnost Řekové - vzorec pro Delta

Kde:

  • ∂ - první derivace
  • V - cena opce (teoretická hodnota)
  • S - cena podkladového aktiva

Mějte na paměti, že bereme první derivát Futures and Forwards Futures a forwardové kontrakty (běžně označované jako futures a forwardy) jsou kontrakty, které používají podniky a investoři k zajištění proti rizikům nebo spekulacím. Futures a forwardy jsou příklady derivátových aktiv, která odvozují své hodnoty od podkladových aktiv. ceny opce a podkladových aktiv, protože derivát je měřítkem změny rychlosti proměnné v daném období.

Delta se obvykle počítá jako desetinné číslo od -1 do 1. Call opce Call Option A call option, běžně označovaný jako „call“, je forma derivátové smlouvy, která dává kupujícímu call opce právo, ale ne povinnost koupit akcie nebo jiné finanční nástroje za konkrétní cenu - realizační cenu opce - ve stanoveném časovém rámci. může mít deltu od 0 do 1, zatímco put má deltu od -1 do 0. Čím je delta opce blíže k 1 nebo -1, tím je možnost hlubší v penězích.

Delta portfolia opcí je vážený průměr delt všech opcí v portfoliu.

Delta je také známá jako zajišťovací poměr. Pokud obchodník zná deltu možnosti, může svou pozici zajistit zajištěním nebo zkratem počtu podkladových aktiv vynásobených deltou.

Zjistěte více s kurzy Corporate Finance Institute

Gama

Gama (Γ) je měřítkem změny delty ve vztahu ke změnám ceny podkladového aktiva. Pokud se cena podkladového aktiva zvýší o 1 $, delta opce se změní o částku gama. Hlavní aplikací gama je posouzení delty možnosti.

Vzorec pro gama

Dlouhé možnosti mají pozitivní gama. Opce má maximální gama, pokud je za peníze (realizační cena opce se rovná ceně podkladového aktiva). Gama se však snižuje, pokud je možnost hluboko v penězích nebo mimo peníze.

Možnost řecká Vega

Vega (ν) je řecká opce, která měří citlivost ceny opce vzhledem k volatilitě podkladového aktiva. Pokud se volatilita podkladových oslů zvýší o 1%, cena opce se změní o částku vega.

Vzorec pro Vega

Kde:

  • ∂ - první derivace
  • V - cena opce (teoretická hodnota)
  • σ - volatilita podkladového aktiva

Vega je vyjádřena spíše jako peněžní částka než jako desetinné číslo. Zvýšení vega obecně odpovídá zvýšení hodnoty opce (jak volání, tak putů).

Theta

Theta (θ) je měřítkem citlivosti ceny opce vzhledem k době do splatnosti opce. Pokud se doba do splatnosti opce sníží o jeden den, cena opce se změní o částku theta. Možnost Theta, řečtina, se také označuje jako rozpad času.

Vzorec pro Theta

Kde:

  • ∂ - první derivace
  • V - cena opce (teoretická hodnota)
  • τ - doba do splatnosti opce

Ve většině případů je theta pro možnosti negativní. Pro některé evropské možnosti to však může být pozitivní. Theta vykazuje nejnegativnější částku, pokud je opce za peníze.

Zjistěte více s kurzy Corporate Finance Institute

Rho

Rho (ρ) měří citlivost ceny opce vzhledem k úrokovým sazbám. Pokud se referenční úroková sazba zvýší o 1%, cena opce se změní o částku rho. Rho je považován za nejméně významný u ostatních opčních Řeků, protože ceny opcí jsou obecně méně citlivé na změny úrokových sazeb než na změny v jiných parametrech.

Vzorec pro Rho

Kde:

  • ∂ - první derivace
  • V - cena opce (teoretická hodnota)
  • r - úroková sazba

Obecně platí, že call opce mají kladný rho, zatímco rho pro put opce je negativní.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení možností Řeků. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících zdrojích:

  • Průvodce po beta verzi Beta (β) investiční bezpečnosti (tj. Akcie) je měřítkem její volatility výnosů ve vztahu k celému trhu. Používá se jako měřítko rizika a je nedílnou součástí modelu oceňování kapitálových aktiv (CAPM). Společnost s vyšší beta má větší riziko a také vyšší očekávané výnosy.
  • Pákové poměry Pákové poměry Pákový poměr označuje úroveň dluhu, který vznikl obchodnímu subjektu oproti několika dalším účtům v jeho rozvaze, výkazu zisku a ztráty nebo výkazu peněžních toků. Šablona aplikace Excel
  • Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou obchodní mechanismy založené na nabídkách a objednávkách
  • Analýza odchylek Analýza odchylek Analýzu odchylek lze shrnout jako analýzu rozdílu mezi plánovaným a skutečným počtem. Součet všech odchylek poskytuje obraz o celkovém nadvýkonu nebo podvýkonu pro konkrétní vykazované období. U každé jednotlivé položky společnosti hodnotí její příznivost porovnáním skutečných nákladů

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found