Outsourcing podnikových procesů (BPO) - přehled, výhody a nevýhody

Outsourcing podnikových procesů (BPO) je typ outsourcingu, při kterém je pro provádění jedné nebo více obchodních funkcí ve společnosti zaměstnán poskytovatel služeb třetí strany. Třetí strana je odpovědná za provádění všech operací souvisejících s obchodní funkcí.

Outsourcing podnikových procesů (BPO)

BPO je také známý jako subdodávky nebo externalizace. Původně se používal ve zpracovatelském průmyslu, ale nyní se používá pro řadu obchodních procesů.

souhrn

  • Outsourcing podnikových procesů (BPO) je typ outsourcingu, při kterém je pro provádění jedné nebo více obchodních funkcí ve společnosti zaměstnán poskytovatel služeb třetí strany.
  • Organizace uzavírají smlouvy s dodavateli BPO na back office a front office operace.
  • BPO nabízí několik výhod, jako jsou nižší náklady, globální expanze a vyšší účinnost, zatímco některé z nevýhod zahrnují bezpečnostní problémy, skryté náklady a nadměrnou závislost.

Na co se používá BPO?

Organizace uzavírají smlouvy s dodavateli BPO ve dvou hlavních oblastech:

  1. Back office operace: Zahrnují zpracování plateb, služby informačních technologií, zajištění kvality atd.
  2. Front office operace: Zahrnují marketing Marketing Marketing označuje obchodní aktivity spojené s komunikací, reklamou, dodáváním nebo prodejem produktů nebo služeb zákazníkům. Společnost, odbyt, vztahy se zákazníky a náprava stížnosti.

V mnoha případech organizace zadávají jednu nebo více funkcí externě. Například místo outsourcingu všech HR funkcí bude společnost zadávat pouze mzdové účetnictví. Mzdové účetnictví Mzdové účetnictví je v podstatě výpočet, správa, evidence a analýza odměn zaměstnanců. Kromě toho mzdové účetnictví zahrnuje také sesouhlasení výhod a srážkové daně a odpočty spojené s odměnami zaměstnanců. procesy.

V průběhu let se odvětví BPO značně rozšířilo a organizacím nabízí širokou škálu služeb a funkcí.

Druhy BPO

Společnosti BPO lze rozdělit do několika typů podle jejich umístění:

  • Onshore outsourcing: Když organizace najme poskytovatele služeb se sídlem ve stejné zemi. Nazývá se to také domácí outsourcing.
  • Nearshore outsourcing: Když organizace najme poskytovatele služeb v sousední zemi.
  • Offshore outsourcing: Když organizace najme poskytovatele služeb v jiné zemi. Také se tomu říká offshoring.

Rozhodování o BPO

Přenos interní práce na společnost BPO vyžaduje řízení změn, protože to má dopad na zaměstnance, postupy pracovního toku a obchodní operace Obchodní operace Obchodní operace odkazují na činnosti, kterým se podniky denně věnují, aby zvýšily hodnotu podniku a vydělaly zisk. Činnosti jako celek. Proces rozhodování o outsourcingu zahrnuje následující:

  1. Vedoucí pracovníci společnosti dospěli k rozhodnutí outsourcovat obchodní proces nebo jeho část.
  2. Zvažují klady a zápory rozhodnutí a rozhodují, zda má pro organizaci strategický smysl.
  3. Identifikují nejlepší BPO pro práci a přesunou práci z interního na externího poskytovatele služeb.

Výhody BPO

1. Nižší náklady

Jedním z hlavních důvodů, proč organizace outsourcují, je snižování nákladů. Místo toho, aby kupovali IT vybavení a najímali více zaměstnanců na různé úkoly, mohou zadávat úkoly dodavateli služeb, což snižuje nebo dokonce eliminuje režijní náklady Režijní náklady Režijní náklady jsou obchodní náklady, které souvisejí s každodenním provozem firmy. Na rozdíl od provozních nákladů nelze režijní náklady vysledovat ke konkrétní nákladové jednotce nebo obchodní činnosti. Místo toho podporují celkové obchodní činnosti generující příjmy. .

2. Vyšší účinnost

Společnosti BPO mají zkušenosti v různých oborech a fungují na nejvyšší úrovni. Rovněž přijímají osvědčené postupy a používají nejnovější technologie. Výsledkem je samozřejmě vyšší účinnost a vyšší produktivita.

3. Zaměření na hlavní obchodní funkce

Mnoho společností, obvykle začínajících, se potýká s obtížnou dobou doplňkových obchodních aktivit. Přenos vedlejších procesů na společnost BPO dává organizaci více času soustředit se na její hlavní obchodní aktivity.

4. Globální expanze

Pokud se organizace rozhodne vstoupit na zámořský trh, některé činnosti, které vyžadují znalosti místního trhu, znalosti národního práva nebo znalost cizího jazyka, lze přiřadit společnosti BPO. Pomáhá při zvyšování efektivity a rychlejší expanzi.

Nevýhody BPO

1. Bezpečnostní problémy

Při práci se společností BPO existuje možnost narušení bezpečnosti, protože je třeba sdílet a zpracovávat citlivá data.

2. Nadměrná závislost na společnosti BPO

Pokud je práce dlouhodobě zadávána společnosti BPO, organizace si může zvyknout na způsob, jakým pracuje, a má tendenci být na ní příliš závislá. Vede to k tomu, že organizace na požádání zaplatí vyšší než obvyklé náklady.

3. Komunikační problémy

Při práci s offshore společností BPO se jazyková bariéra může ukázat jako překážka efektivity. Outsourcingové práce, jako je vývoj nebo IT služby, do nichž je zapojeno mnoho lidí, mohou vést k chybám v důsledku nesprávné komunikace. Někdy to může být extrémně nákladné.

4. Nepředvídané nebo skryté náklady

Protože práce není vždy tvrdá a rychlá, organizace může podcenit množství práce a může vést k vyšším nákladům, než se očekávalo. Spolupráce se společností BPO může vést k právním výdajům v případě sporu nebo neshody. Zpoždění při dodání práce může také vést k nepřímým nákladům.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Outsourcing Outsourcing Outsourcing je strategické rozhodnutí společnosti snížit náklady a zvýšit efektivitu najímáním jiného jednotlivce nebo společnosti k plnění úkolů, zajišťování
  • Obchodní operace Obchodní operace Obchodní operace se týkají činností, do nichž se podniky denně zapojují, aby zvýšily hodnotu podniku a dosáhly zisku. Aktivity
  • Kapitalizované náklady Kapitalizované náklady Kapitalizované náklady jsou náklady vzniklé při nákupu dlouhodobého majetku, u kterého se očekává, že přímo přinese ekonomický přínos po dobu jednoho roku nebo
  • Struktura nákladů Struktura nákladů Struktura nákladů odkazuje na typy nákladů, které podniku vzniknou, a obvykle se skládá z fixních a variabilních nákladů. Fixní náklady zůstávají nezměněny

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found