Alternativní obchodní systém (ATS) - přehled, typy a příklady

Alternativní obchodní systém (ATS) je obchodní systém, který odpovídá transakcím kupujícím a prodávajícím. Unikátní na tom je, že není regulován jako burza jako tradiční burzy Burza cenných papírů Burza cenných papírů je tržištěm, kde se nakupují a prodávají cenné papíry, jako jsou akcie a dluhopisy. Burzy cenných papírů umožňují společnostem získávat kapitál a investorům činit informovaná rozhodnutí pomocí informací o cenách v reálném čase. Výměnou může být fyzické umístění nebo platforma elektronického obchodování. , ale je registrován jako broker-dealer se zaměřením na hledání protistran (kupujících a prodávajících) pro bezpečnostní transakce.

Je třeba poznamenat, že ATS je severoamerický výraz; v Evropě je známá jako mnohostranný obchodní systém (MTF).

Alternativní obchodní systém

souhrn

  • Alternativní obchodní systémy (ATS) jsou obchodní systém, který spojuje kupující a prodávající pro transakce.
  • ATS čelí ve srovnání s tradičními burzami méně regulace a primárně se zaměřuje na hledání kupců a prodejců cenných papírů. Obchodování s cennými papíry Obchodování s cennými papíry jsou cenné papíry, které společnost koupila za účelem realizace krátkodobého zisku. Společnost může zvolit spekulace s různými dluhovými nebo majetkovými cennými papíry, pokud identifikuje podhodnocený cenný papír a chce při příležitosti využít. .
  • Obchodování prováděné na ATS není veřejně dostupné, což je obzvláště oblíbené u obchodníků, jako jsou institucionální investoři, kteří chtějí obchodovat s velkým množstvím cenných papírů úplně.

Co dělají alternativní obchodní systémy?

Alternativní obchodní systémy hrají na veřejných trzích důležitou roli jako alternativa k tradičním burzám pro přístup k likviditě trhu nebo jak rychle lze aktivum prodat za zboží nebo služby Produkty a služby Produkt je hmotný předmět, který je uveden na trh za účelem akvizice , pozornost nebo spotřeba, zatímco služba je nehmotný předmět, z něhož vyplývá.

ATS je zvláště užitečný pro ty, kteří provádějí velké množství obchodování, jako jsou investoři a profesionální obchodníci, protože je možné se vyhnout vychýlení tržní ceny jako u běžných burz. Je to proto, že obchodování prováděné na ATS není veřejně dostupné a neobjevuje se v národních knihách směnných příkazů. Existuje také méně pravidel než těch, která upravují chování.

Alternativní obchodní systémy - příklady

Některé příklady ATS zahrnují sítě elektronických komunikací, dark pooly, překračující sítě a trhy hovorů.

1. Elektronické komunikační sítě

Elektronické komunikační sítě (ECN) jsou typem ATS, který umožňuje významné zprostředkování. Zprostředkování Zprostředkování poskytuje zprostředkovatelské služby v různých oblastech, např. Investování, získávání půjčky nebo nákup nemovitostí. Makléř je zprostředkovatel, který a jednotliví obchodníci obchodují s cennými papíry přímo, aniž by prošli prostředníkem. Obchodníci z různých geografických oblastí světa tak mohou snadno obchodovat.

Tento systém umožňuje, aby se obchody uskutečňovaly mimo tradiční obchodní hodiny spojené s burzami, což znamená, že obchodníci mohou obchodovat na základě zpráv mimo pracovní dobu. ECN vydělává peníze tím, že účtuje poplatek za každou transakci prostřednictvím přístupových poplatků a provizí, což je nevýhoda pro obchodníky, protože poplatky za transakci se rychle sčítají.

2. Dark Pools

Tmavé fondy jsou dalším typem alternativních obchodních systémů, které jsou považovány za kontroverzní, protože obchody se provádějí z očí veřejnosti a zakrývají transakce.

Obchodování prováděné prostřednictvím soukromých burz často zahrnuje velký objem cenných papírů prováděných prostřednictvím blokových obchodů institucionálními investory Institucionální investor Institucionální investor je právnická osoba, která shromažďuje finanční prostředky mnoha investorů (což mohou být soukromí investoři nebo jiné právnické osoby), (organizace, které investují peníze jménem ostatních), jako jsou podílové fondy, penzijní fondy a pojišťovny. Někdy jsou tito investoři známí jako „velryby na Wall Street“.

3. Křížení sítí

Podobně jako temné kaluže, křížení sítí umožňuje obchodování mimo veřejný zrak. Vzhledem k tomu, že podrobnosti obchodu nejsou přenášeny prostřednictvím veřejných kanálů, cena zabezpečení není ovlivněna a neobjeví se v knihách objednávek.

Účty, na nichž se obchoduje, mohou být často anonymní, což je pro obchodníky velmi výhodné. Je třeba poznamenat, že temné kaluže a křížové sítě jsou legální, i když v posledních letech prošly kontrolou finančního tisku a zpravodajství.

4. Volejte na trhy

Trhy volání jsou podmnožinou ATS, které seskupují objednávky, dokud není dosaženo určitého čísla před provedením transakce. Jako takové se obchody provádějí v předem stanovených časových intervalech. Trh s výzvou proto určuje cenu za zúčtování trhu (rovnovážná hodnota obchodovaného cenného papíru) na základě počtu nabízených cenných papírů a nabídek prodejců a kupujících.

Klíčovou složkou trhů volání jsou dražitelé, kteří jsou odpovědní za přizpůsobení nabídky a poptávky obchodovaného cenného papíru před dosažením rovnovážné clearingové ceny, což je cena, za kterou se obchodují tržní pokyny.

Na rozdíl od call trhů jsou aukční trhy, které provádějí obchody, jakmile se zjistí kupující a prodávající, kteří se dohodnou na konkrétní ceně cenného papíru.

Alternativní obchodní systémy - příklady

Regulační orgány a alternativní obchodní systémy

Všechny alternativní obchodní systémy musí získat souhlas americké Komise pro cenné papíry (SEC), federální agentury odpovědné za usnadnění operací na trhu cenných papírů, aby ochránily investory a zajistily poctivost transakcí.

Jelikož se ATS řídí méně předpisy než burzami cenných papírů, je náchylnější k obviněním z porušení pravidel a následným donucovacím opatřením regulačních orgánů. Mezi příklady přestupků v alternativních obchodních systémech patří obchodování proti toku objednávek zákazníků nebo využívání důvěrných obchodních informací o zákazníkovi.

Nedostatečná transparentnost je u ATS běžným problémem, zejména pokud se jedná o dark pooly. Běžná obvinění proti temným fondům zahrnují nelegální front-running, ke kterému dochází, když institucionální obchodníci zadávají objednávky před objednávkou zákazníků, aby vydělali na zvýšení cen akcií.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Kniha objednávek Kniha objednávek Kniha objednávek je seznam objednávek, které představují různé nabídky od kupujících a prodejců pro konkrétní zabezpečení. Ukazuje ceny a objemy
  • Investice do akcií: Průvodce hodnotovým investováním Investice do akcií: Průvodce investováním do hodnot Od publikace „Inteligentního investora“ od Bena Grahama se takzvaná „hodnota investic“ stala jednou z nejuznávanějších a nejsledovanějších metod vychystávání akcií.
  • Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou obchodní mechanismy založené na nabídkách a objednávkách

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found