Funkce VARA - vzorec, příklady, jak vypočítat odchylku

Funkce VARA je zařazena do kategorie Statistické funkce aplikace Excel Seznam nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá stovky funkcí, které je důležité znát jako analytik aplikace Excel. VARA je velmi podobná funkci VAR. Vypočítá rozptyl vzorku dané sady hodnot.

Rozptyl je statistické měřítko používané v sadě hodnot k identifikaci množství, které se hodnoty liší od průměrné hodnoty.

Jako finanční analytik Označení Průvodce k označení finančních služeb. Tato část zahrnuje všechna hlavní označení ve financích od CPA po FMVA. Tato prominentní označení pokrývají kariéru v účetnictví, financích, investičním bankovnictví, FP&A, treasury, IR, firemním rozvoji a dovednostech, jako je finanční modelování, funkce VARA může být užitečná při výpočtu rozptylu výnosů nebo nákladů. Manažeři portfolia Manažeři portfolia Manažeři portfolia spravují investiční portfolia pomocí šestistupňového procesu správy portfolia. V této příručce se dozvíte přesně, co správce portfolia dělá. Manažeři portfolia jsou profesionálové, kteří spravují investiční portfolia s cílem dosáhnout investičních cílů svých klientů. často používají tuto funkci k měření a sledování úrovně rizika svého portfolia.

Vzorec

= VARA (číslo1; [číslo2],…)

Funkce VARA používá následující argumenty:

  1. Číslo 1 (povinný argument) - Toto je první argument odpovídající populaci.
  2. Číslo 2,.. (nepovinný argument) - Zde mohou být argumenty počtu až 254 hodnot nebo pole hodnot, které poskytují funkci alespoň dvě hodnoty. V aplikaci Excel 2003 a dřívějších verzích však můžeme zadat až 30 číselných argumentů.

Při zadávání argumentů si musíme pamatovat, že VARA se používá při výpočtu rozptylu pro a vzorek populace. Pokud si přejeme vypočítat rozptyl pro celý populace, pak bychom měli použít funkci Excel VARP.

Funkce VAR vs. VARA

Obě funkce jsou podobné, liší se však následujícími způsoby:

  1. Pokud je poskytnuto pole hodnot obsahujících logické hodnoty, VAR ignoruje logické hodnoty, zatímco VARA přiřadí hodnotu 0 logické hodnotě FALSE a 1 logické hodnotě TRUE.
  2. Text - včetně prázdného textu „“, textových reprezentací čísel nebo jiného textu - v polích nebo referenčních argumentech je VAR ignorován, ale VARA je počítán jako nula.

Jak používat VARA k výpočtu rozptylu v aplikaci Excel?

Jako funkci listu lze VARA zadat jako součást vzorce v buňce listu. Abychom pochopili použití této funkce, podívejme se na příklad:

Příklad

Předpokládejme, že jsme dostali údaje o výšce dětí ze tří měst, jak je uvedeno níže:

Funkce VARA

Pro rozptyl je použit vzorec:

Funkce VARA - Příklad 1

Získáváme výsledky níže:

Funkce VARA - příklad 1a

Ve výše uvedeném příkladu jsme vzali argumenty pro funkci VARA jako vstup ve formě tří rozsahů buněk. Můžeme však také zadat čísla přímo, ať už jako jednotlivá čísla nebo číselná pole.

Několik věcí k zapamatování o funkci VARA

  1. Chyba # DIV / 0 - Vyskytuje se, pokud jsme jako argumenty neposkytli žádné číselné hodnoty.
  2. #HODNOTA! error - Vyskytuje se, když jsou některé z hodnot poskytovaných přímo této funkci textové hodnoty, které nelze interpretovat jako čísla.

Kliknutím sem stáhnete ukázkový soubor aplikace Excel

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce důležitými funkcemi aplikace Excel! Tím, že si uděláte čas na osvojení a zvládnutí těchto funkcí, výrazně urychlíte analýzu finančního modelování. Další informace najdete v těchto dalších finančních zdrojích:

  • Funkce aplikace Excel pro finance Excel pro finance Tento průvodce Excel pro finance vás naučí 10 nejlepších vzorců a funkcí, které musíte znát, abyste byli skvělým finančním analytikem v aplikaci Excel. Tato příručka obsahuje příklady, snímky obrazovky a podrobné pokyny. Nakonec si stáhněte bezplatnou šablonu aplikace Excel, která obsahuje všechny finanční funkce obsažené v tomto kurzu
  • Pokročilé lekce vzorců aplikace Excel
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, předpovědí, propojení těchto tří prohlášení, analýzy DCF a dalších
  • Všechny zdroje aplikace Excel Zdroje aplikace Excel Naučte se Excel online se stovkami bezplatných výukových programů, zdrojů, průvodců a cheat listů pro Excel! Zdroje financí jsou nejlepší způsob, jak se naučit Excel podle vašich vlastních podmínek.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found