Uložené rozpočtování - přehled, proces, výhody a omezení

Uložené rozpočtování, známé také jako rozpočtování shora dolů Rozpočty shora dolů Rozpočty shora dolů označují metodu rozpočtování, kdy vyšší vedení připravuje pro společnost rozpočet na vysoké úrovni. Vrcholové vedení společnosti připraví rozpočet na základě jeho cílů a poté jej předá vedoucím oddělení k implementaci. , je proces, při kterém vrcholový management společnosti připravuje rozpočet a poté jej ukládá manažerům na nižší úrovni k implementaci. Začíná to od vrcholu, kde rozpočet připravuje vrcholový management podle cílů, kterých chce společnost v příštím finančním období dosáhnout.

Uložené rozpočtování

Zatímco manažerům na nižší úrovni může být povoleno podávat návrhy v procesu rozpočtování, vrcholový management má diskreční právo rozhodnout, zda návrhy zahrne do přípravy rozpočtu. Jakmile je rozpočet připraven, je předán jednotlivým oddělením, kde jsou vedoucí pracovníci oddělení povinni připravit své rozpočty oddělení tak, aby zapadly do alokací provedených vedením.

Uložený proces rozpočtování

Toto je základní proces, kterým společnosti postupují při přípravě uloženého rozpočtu:

1. Stanovení cíle vrcholovým vedením

Nastavení vynuceného rozpočtu začíná tím, že nejvyšší management formuluje celkové cíle pro daný rok. Vrcholoví manažeři určují cíle, kterých chce společnost dosáhnout, pokud jde o výnosy, zisky a výdaje. Fixní a variabilní náklady. Náklady lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jejich povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou pouze závislé.

Vedení stanoví cíle na základě předchozích trendů, minulých výkonů, ekonomických podmínek, zvyšování / snižování platů, změn v legislativě atd. Vedení může požadovat vstupy od vedoucích oddělení, ale poskytnuté návrhy mohou nebo nemusí být zohledněny při přípravě rozpočtu .

2. Schválení finančního oddělení

Návrh rozpočtu se poté odešle finančnímu oddělení, aby přidělil prostředky různým oddělením. Finanční manažer používá minulé záznamy o výdajích k alokaci jednotlivým útvarům.

Pokud například marketingové oddělení v uplynulém roce obdrželo 15% celkového provozního rozpočtu, finanční manažer přidělí výdajový rozpočet ve výši 15% z celkového rozpočtu provozních nákladů stanoveného vrcholovým vedením.

3. Alokace odborů a příprava resortních rozpočtů

Poté, co finanční oddělení přidělí oddělení, jsou vedoucí oddělení povinni připravit podrobné rozpočty v rámci alokačních limitů. Manažeři na nižší úrovni jsou povinni ukázat, jak jejich oddělení vygenerují rozpočtované výnosy a výši výdajů, které jim vzniknou při generování výnosů.

Výdaje by neměly přesáhnout alokaci finančního oddělení pro dané konkrétní oddělení. Rozpočet na úrovni oddělení bude zahrnovat očekávané tržby z hlediska množství, personálních potřeb a také předpokládané výdaje, jako je nákup vybavení. - dlouhodobá aktiva ke zlepšení efektivity nebo kapacity společnosti. Dlouhodobý majetek je obvykle hmotný a má dobu použitelnosti delší než jedno účetní období. , mzdy a kancelářské potřeby.

4. Kontrola rozpočtů resortů finančním oddělením

Poté, co vedoucí oddělení dokončili přípravu svých rozpočtů, předloží je zpět finančnímu oddělení ke kontrole. Finanční manažer má zájem vědět, zda jsou rozpočty resortů v souladu s celkovým cílem společnosti. Pokud oddělení zahrnuje provozní výdaje, které nejsou považovány za nutné, finanční manažer vrátí rozpočet k revizi.

Rozpočet oddělení někdy přesahuje jeho alokaci. Má-li to dobrý důvod, může finanční manažer zvýšit alokaci rozpočtu pro toto oddělení a zároveň snížit rozpočty ostatních oddělení, aby vyrovnal celkový rozpočet.

5. Skutečné přidělení rozpočtu

Jakmile je finanční manažer přesvědčen, že rozpočet je připraven k implementaci, je rozpočet načten do finančního systému společnosti pro snadné sledování. Skutečné měsíční výnosy a výdaje pro každé oddělení jsou porovnány s rozpočtovanými výnosy a výdaji.

Poté se generují zprávy, které ukazují jakékoli nesrovnalosti nebo dohody s rozpočtem. Vrcholový management používá tyto zprávy k určení, která oddělení si vedou dobře a která pomalu dosahují stanovených cílů.

Výhody uloženého rozpočtu

Níže jsou uvedeny některé výhody použití uloženého procesu rozpočtování oproti jiným formám rozpočtování:

1. Vyšší účinnost

Jednou z výhod používání vynuceného rozpočtu je efektivita, které organizace dosahuje. Když oddělení dostane finanční oddělení, musí zjistit, jak použije tento rozpočet k dosažení stanovených cílů a záměrů tohoto oddělení. Vedoucí oddělení budou obezřetní v tom, jak peníze používají. Obezřetný přístup pomůže snížit plýtvání a alokací na zbytečné výdaje.

2. Rychlejší a méně nákladný proces

Uložené rozpočtování zabere méně času než rozpočtování zdola nahoru, protože umožňuje pouze vstup klíčových osob s rozhodovací pravomocí. V případě rozpočtování zdola nahoru je od zaměstnanců na nižší úrovni požadováno, aby přispívali k přípravě rozpočtu na úrovni oddělení. Než bude konečný rozpočet připraven, bude to trvat hodně času a úsilí.

Uložené rozpočtování umožňuje vstup pouze od několika lidí, kteří mají přístup ke klíčovým informacím o výkonu společnosti, a mají proto lepší předpoklady k předkládání návrhů.

3. Lepší finanční kontrola

Uložené rozpočtování dává vedení lepší kontrolu nad finančními prostředky společnosti. Vedení společnosti začíná hodnocením finančních potřeb společnosti a výdajového rozpočtu potřebného k uspokojení jejích potřeb a generování výnosů. Dává jim lepší kontrolu při určování toho, kolik z celkového rozpočtu jde konkrétním oddělením, v závislosti na minulých projekcích výkonu a příjmů.

Omezení uloženého rozpočtu

Níže jsou uvedena některá omezení použití vynuceného rozpočtování:

1. Nedostatek motivace

Pokud zaměstnanci nižší úrovně nejsou zapojeni do procesu přípravy rozpočtu, budou se cítit demotivovaní, protože jejich vstup není vyžadován. To může mít za následek napětí a ztrátu produktivity.

2. Pokles výkonu

Uložené rozpočtování vyžaduje, aby oddělení připravila své rozpočty v mezích částek, které jim byly přiděleny. To znamená, že oddělení, které k financování svých činností vyžaduje další financování, bude muset pracovat s prostředky přidělenými od nejvyššího vedení. Manažeři na nižší úrovni to mohou dokonce použít jako záminku pro nesplnění cílů příjmů uložených vedením.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Vedoucí rozpočtu Vedoucí rozpočtu Osoba, která je v konečném důsledku odpovědná za sestavení a vytvoření rozpočtu pro projekt, se označuje jako vedoucí rozpočtu pro tento projekt. Samotný rozpočet je dokument, který uvádí očekávané příjmy a výdaje spojené s projektem.
  • Osvědčené postupy pro kapitálové rozpočtování Osvědčené postupy pro kapitálové rozpočtování Kapitálové rozpočtování se týká rozhodovacího procesu, který společnosti sledují, pokud jde o kapitálově náročné projekty, které by měly provádět. Takovými kapitálově náročnými projekty může být cokoli, od otevření nové továrny po výrazné rozšíření pracovní síly, vstup na nový trh nebo výzkum a vývoj nových produktů.
  • Promítání položek rozvahy Promítání řádkových položek rozvahy Promítání řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu
  • Druhy rozpočtů Druhy rozpočtů Existují čtyři běžné typy rozpočtových metod, které společnosti používají: (1) přírůstkové, (2) podle aktivity, (3) hodnotové nabídky a (4) od nuly. The

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found