Nabídka ceny - přehled, jak určit, proces IPO

Nabídková cena je cena za akcii veřejně vydaných cenných papírů stanovená upisovatelem a za kterou jsou akcie k dispozici ke koupi. Ačkoli se tento termín většinou používá v souvislosti s vydáváním akcií, lze jej použít také při vydávání jiných cenných papírů, včetně dluhopisů. Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. a strukturované nástroje.

Nabídka ceny

Od počáteční veřejné nabídky (IPO) Počáteční veřejné nabídky (IPO) Počáteční veřejná nabídka (IPO) je první prodej akcií vydaných společností veřejnosti. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, co je IPO metoda získávání kapitálu, nabídková cena je jedním z klíčových determinantů toho, kolik peněz bude společnost, která prochází IPO, schopna získat. Z tohoto důvodu je primárním cílem pojistitelů nastavit cenu IPO dostatečně velkou, aby získala pro společnost značné množství peněz a dostatečně nízkou, aby přilákala zájem potenciálních investorů.

Nabídka ceny při IPO

Stanovení nabídkové ceny je jednou z klíčových fází IPO. Cena IPO je identifikována a stanovena upisovateli účasti v nabídce. U malých IPO může nabídkovou cenu určit knihkupec. Bookrunner je hlavní upisovací investiční banka, která vede a řídí nabídku akcií společnosti. U velkých IPO je však nabídková cena stanovena syndikátem upisovatelů, který zahrnuje několik investičních bank.

Upisovatel obecně zvažuje řadu faktorů, které mohou ovlivnit cenu IPO. Upisovatel například hodnotí aktuální hodnotu společnosti a její budoucí perspektivy. Cena IPO navíc zahrnuje přehled rizik o investici a kompenzuje investory za toto riziko. A konečně cena IPO zohledňuje převládající síly nabídky a poptávky.

Současně upisovatel vyvažuje cenu IPO způsobem, který je dostatečně vysoký, aby získal dostatečný kapitál pro společnost, a zároveň dostatečně nízký, aby stimuloval zájem potenciálních investorů o nákup akcií. Udržování rovnováhy je zásadní pro zajištění provedení úspěšného IPO.

Například pokud se upisovatel rozhodne stanovit velmi nízkou nabídkovou cenu, společnost nebude schopna získat významný kapitál. Naopak vysoká nabídková cena může odradit potenciální investory od získání vydaných akcií.

Cena nabídky vs. otevírací cena

Nabídková cena a otevírací cena jsou dva koncepty, které jsou v souvislosti s IPO široce zmiňovány, ale jsou často zaměňovány. Oba pojmy se však navzájem liší.

V zásadě nabídková cena je cena, za kterou jsou cenné papíry vydány při IPO a lze je získat před zahájením skutečného obchodování s cennými papíry na burzách. Obecně platí, že pouze institucionální a akreditovaní investoři mohou nakupovat nově vydané akcie za cenu IPO.

Na druhou stranu otevírací cena je cena, za kterou začínají nově vydané cenné papíry obchodovat na burze v první obchodní den. Na rozdíl od ceny IPO, kterou stanoví upisovatel, je otevírací cena určena nabídkou a poptávkou Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích je dodávané množství zboží a množství požadované od toho dobrého jsou si navzájem rovny. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. síly převládající na trhu.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Proces zvyšování kapitálu Proces zvyšování kapitálu Tento článek má poskytnout čtenářům hlubší pochopení toho, jak proces získávání kapitálu funguje a jak se v dnešním odvětví děje. Další informace o získávání kapitálu a různých typech závazků ze strany upisovatele najdete v našem přehledu upisování.
  • Akciový syndikát Akciový syndikát Akciový syndikát označuje skupinu investorů, kteří společně určují cenu a prodávají nové IPO veřejnosti. Při rozhodování o ceně placeného IPO syndikát zohledňuje různé aspekty, jako je riziko a finanční stav společnosti.
  • Greenshoe / Overallotment Greenshoe / Overallotment Overallotment, také známý jako opce greenshoe, je možnost, která je k dispozici upisovatelům k prodeji dalších akcií během počáteční veřejné nabídky (IPO). Upisovatelé mohou prodat o 15% více akcií, než je počet akcií, které původně plánovali prodat, a opce
  • Proces IPO Proces IPO Proces IPO je místo, kde soukromá společnost poprvé vydává veřejnosti nové nebo existující cenné papíry. 5 kroků podrobně diskutovaných

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found