Burza národních komodit a derivátů (NCDEX)

Burza národních komodit a derivátů (NCDEX) je zemědělská komoditní burza v Indii. Skládá se z nezávislých ředitelů a nabízí nezávislou online platformu pro obchodování s komoditami. Byla založena 23. dubna 2003 jako akciová společnost podle zákona o společnostech z roku 1956 a začala fungovat 15. prosince 2003. NCDEX reguluje Indická rada pro cenné papíry a burzy (SEBI).

Burza národních komodit a derivátů

Společnost National Commodities and Derivatives Exchange se sídlem v Bombaji nabízí zařízení ze svých poboček v různých zónách po celé Indii - Dillí, Jaipur, Ahmedabad, Indore, Hyderabad a Kalkata. V březnu 2019 uvedla platforma 387 členů po celé zemi.

NCDEX zahrnuje širokou škálu komodit Komodity Komodity jsou další třídou aktiv, stejně jako akcie a dluhopisy. Liší se však v tom smyslu, že se jedná o produkty pocházející ze Země, mezi něž patří bavlna, ropa, plyn, kukuřice, pšenice, pomeranče, zlato a uran. Komodity jsou v zásadě suroviny - celkem 22, s nimiž je povoleno obchodovat na online platformě. Komodity zahrnují koření, luštěniny a gaur, které nejsou obchodovány na žádné jiné globální platformě. Z tohoto důvodu komodity, které jsou ekonomicky relevantní pro Indii, tvoří důležitou součást globálního obchodu země.

souhrn

  • Indická národní komoditní a derivátová burza (NCDEX) je online burzovní platforma pro obchodování se zemědělskými komoditami.
  • Online způsob obchodování zpřístupňuje tržiště účastníkům trhu v reálném čase.
  • NCDEX poskytuje zvýšenou transparentnost trhu a umožňuje zemědělcům činit lepší obchodní rozhodnutí.

Akcionáři burzy národních komodit a derivátů

Mezi hlavní akcionáře NCDEX patří Life Insurance Corporation of India (LIC), Punjab National Bank (PNB), National Stock Exchange of India Limited (NSE), National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD), Indian Farmers Fertilizer Cooperative Limited (IFFCO) a Canara Bank.

Obchodování na NCDEX

Aby mohli zemědělci obchodovat na online platformě NCDEX, musí po určité době v budoucnosti podepsat smlouvy o obchodování se svými produkty za určitou cenu. Obchodování s komoditami lze tedy provádět pomocí futures kontraktů Futures kontrakt Futures kontrakt je dohoda o koupi nebo prodeji podkladového aktiva k pozdějšímu datu za předem stanovenou cenu. Je také známý jako derivát, protože budoucí smlouvy odvozují jeho hodnotu od podkladového aktiva. Investoři si mohou koupit právo koupit nebo prodat podkladové aktivum později za předem stanovenou cenu. , což je dohoda mezi prodávajícím a kupujícím. Smlouva rovněž stanoví dohodnutou částku, kterou kupující zaplatí, když prodávající dodá komoditu v předem stanoveném budoucím termínu.

Na konci každého obchodního dne dosáhne každá komodita ceny vypořádání, která je porovnána s cenou uvedenou v dohodě. Pokud je cena vypořádání vyšší, je rozdílová částka připsána na obchodní účet. Pokud je nižší, rozdíl se odečte z obchodního účtu.

Výhody NCDEX

1. Zvyšuje transparentnost na trhu

Ceny komoditních futures jsou k dispozici na národní úrovni na online obchodní platformě, čímž se zmenšuje rozdíl mezi trhy s plodinami a zemědělci. Předpovídané ceny jsou téměř přesné pro trh nabídky a poptávky příslušných komodit. Účastníci trhu používají ceny jako referenční signály pro rozhodování.

NCDEX poskytuje cenové signály pro asi 48% luštěnin, 50% potravinářských zrn, 58% koření a téměř 100% bavlníkových semen, cukrové třtiny, bavlněných vláken, olejnatých semen a semen guaru získaných v Indii. Asi 2 100 venkovských trhů denně přijímá cenové signály NCDEX.

2. Zlepšuje rozhodování a přidělování zdrojů

Transparentnost trhu umožňuje zemědělcům činit informovaná rozhodnutí. Během posledního desetiletí poklesl prodej nouze ze 70% na 45% a příjezdy na venkovské trhy se staly stabilnějšími. NCDEX vytvořil tržní ekosystém, kde jsou zemědělci dobře informováni o převládajících cenách, což jim umožňuje dělat lepší obchodní rozhodnutí. Cirkulace cen futures komodit v reálném čase navíc pomáhá zemědělcům při alokaci zdrojů pro nadcházející období.

3. Minimalizuje cenové riziko

NCDEX poskytuje zemědělcům nástroj k vyrovnání rizik spojených s kolísáním cen komodit. Zemědělci mohou své produkty zajistit, aby se chránili před nepříznivými výkyvy cen. Prostřednictvím zajištění mohou členové přenést svá cenová rizika na další účastníky, což záleží na kapacitě podstupovat riziko a na ochotě podstoupit větší riziko.

Musí existovat dokonalá korelace mezi cenou futures kontraktů, které chtějí účastníci trhu zajistit, a spotovou cenou. V opačném případě to bude mít za následek nesoulad mezi ztrátami a zisky z obou účtů, což zajistí hedgerovi buď lepší, nebo horší situaci. Futures na komodity NCDEX do značné míry korelují s spotovými cenami, což z platformy dělá dokonalý nástroj k zajištění cen komodit a minimalizaci rizika.

4. Zvyšuje skladový průmysl

Většina komoditních futures se považuje za vypořádanou při dodání; sklady proto hrají důležitou roli v obchodování s komoditami. Kromě toho zaměření NCDEX na zlepšené dodávky pomáhá zvýšit investice velkých společností do rozvoje úložných infrastruktur v různých státech Indie. Sklady schválené společností NCDEX se stávají ústředním bodem pro transakce zemědělců, normy bezpečnosti potravin, nákup surovin, logistika Logistika Logistika nebo logistické plánování, odkazuje na proces, který podnik používá ke koordinaci svých operací dodavatelského řetězce. Zahrnuje širokou škálu a dopravu.

5. Zvyšuje dostupnost trhů

Aby zemědělci zvýšili příjem, musí dosáhnout vyšších výnosů plodin a prodávat více produktů na trhu. Farmáři s omezeným přístupem na formální trhy a bez jistoty návratnosti svého úsilí však raději neriskují zvyšováním své produkce. Díky své celostátní online přítomnosti má NCDEX výjimečné postavení k řešení složité situace.

NCDEX uspořádal „Farmer Education Program“, jehož cílem je vyškolit malé zemědělce v několika indických státech v oblasti skladovacích technik, správy plodin a zmírňování cenového rizika prostřednictvím kontrolovaných tržních kanálů a institucí ve vlastnictví komunity. V rámci tohoto programu bude asi 50 000 chudých farmářů přesunuto z drobného zemědělství do komerčního zemědělství přizpůsobeného trhu. Zemědělci získávají přístup k cenovým signálům NCDEX, podporu financování, skladování a školení o standardech kvality.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Průvodce po obchodování s komoditami Průvodce po tajemství obchodování s komoditami Úspěšní obchodníci s komoditami znají tajemství obchodování s komoditami a rozlišují mezi obchodováním na různých typech finančních trhů. Obchodování s komoditami se liší od obchodování s akciemi.
  • Tvrdé vs měkké komodity Tvrdé vs měkké komodity Než budeme diskutovat o tvrdých a měkkých komoditách, pojďme diskutovat o tom, co je to komodita. Termín komodita je zastřešujícím termínem pro ekonomické zboží, které je zastupitelné,
  • New York Mercantile Exchange (NYMEX) New York Mercantile Exchange (NYMEX) New York Mercantile Exchange (NYMEX) je komoditní futures burza se sídlem na Manhattanu v New Yorku. Vlastníkem je společnost CME Group, jedna z největších
  • Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou obchodní mechanismy založené na nabídkách a objednávkách

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found