Dumping - přehled, jak to funguje, typy, výhody a nevýhody

K dumpingu ve finančním světě dochází, když společnost nebo země vyváží své výrobky za cenu nižší, než je její domácí cena. Vývozci se snaží konkurovat producentům a prodejcům v dovážející zemi.

Dumping

souhrn

  • Dumping umožňuje spotřebitelům v dovážející zemi získat přístup ke zboží za dostupnou cenu. Může však také zničit místní trh dovážející země, což může mít za následek propouštění a uzavření podniků.
  • WTO a EU regulují dumping ukládáním cel a daní na obchodní partnery. Musí být poskytnut dostatečný důkaz, že došlo k dumpingu.
  • K dumpingu může dojít také na domácím trhu vývozce. Pokud lze produkt ocenit za vyšší cenu v zahraničí, může společnost prodávat doma za nižší cenu.

Jak probíhá dumping

Může se zdát, že dumpingová společnost může přijetím nižší ceny přijít o spoustu peněz. V reálném životě to však neplatí, protože dumpingová společnost nepřichází o peníze.

Většina nadnárodních společností (MNC) Nadnárodní korporace Nadnárodní korporace je společnost, která působí ve své domovské zemi i v dalších zemích po celém světě. Zachovává mezinárodní cenovou diferenciaci v praxi ústředí. Cena určité položky závisí na tom, co si zákazník každé země může dovolit. Například prací prostředek Tide v Číně se prodává za méně než pětinu ceny v USA. Pokud je však určitá země ochotna zaplatit za produkt více, pak MNC ocení produkt za vyšší cenu.

Druhy skládkování

Níže uvádíme čtyři typy dumpingu v mezinárodním obchodě:

1. Sporadický dumping

Společnosti ukládají nadbytečné neprodané zásoby, aby se vyhly cenovým válkám na domácím trhu a zachovaly si konkurenční postavení. Mohou buď skládkovat zničením přebytečných dodávek, nebo je exportovat na zahraniční trh, kde se výrobky neprodávají.

2. Dravý dumping

Na rozdíl od sporadického dumpingu, který je příležitostný, je dravý dumping trvalý. Jedná se o prodej zboží na zahraničním trhu za nižší cenu než na domácím trhu. Dravý dumping se provádí za účelem získání přístupu na zahraniční trh a odstranění konkurence. Vytváří monopol Monopol Monopol je trh s jediným prodejcem (nazývaným monopolista), ale s mnoha kupujícími. Na rozdíl od prodejců na dokonale konkurenčním trhu monopolista vykonává podstatnou kontrolu nad tržní cenou komodity / produktu. na trhu.

3. Trvalý dumping

Když země na zahraničním trhu důsledně prodává výrobky za nižší cenu ve srovnání s místními cenami, nazývá se to trvalý dumping. Stává se to, když je na zahraničním trhu neustálá poptávka po produktu.

4. Reverzní dumping

K reverznímu dumpingu dochází, když je poptávka po produktu na zahraničním trhu méně pružná. To znamená, že změny ceny nemají vliv na poptávku. Společnost proto může účtovat vyšší cenu na zahraničním trhu a nižší cenu na místním trhu.

Výhody skládkování

  • Spotřebitelé v zemi dovozce mohou získat přístup k produktům za nižší ceny
  • Vývozci dostávají od své vlády dotace na prodej za nižší ceny do zahraničí
  • Země vývozců může generovat zaměstnanost a stát se lídry v oboru. Lídrem na trhu Lídrem na trhu je společnost, která má největší tržní podíl v tomto odvětví a těší se největšímu podílu celkového prodeje na daném trhu. Obchod

Nevýhody skládkování

  • Dluh země vývozce se zvýší v důsledku subvencí poskytovaných za účelem prodeje za nižší ceny v zahraničí
  • Dumping je drahý a vývozcům bude roky prodávat za nižší cenu a ukončit konkurenci
  • Cílová společnost může odvetu a způsobit obchodní válku

Boj Světové obchodní organizace (WTO) a Evropské unie (EU) proti dumpingu

Světová obchodní organizace (WTO) a Evropská unie (EU) neustále přijímají opatření, která mají odradit země od dumpingu zavedením cel Tarif Tarif je forma daně uvalené na dovážené zboží nebo služby. Tarify jsou běžným prvkem mezinárodního obchodování. Primární cíle zavedení daní a daní.

Úloha WTO

Členské země WTO stanoví zásady během jednání o Všeobecné dohodě o obchodu a clech (GATT), kde se dohodnou, že nebudou vzájemně skládat a vymáhat cla.

Podle WTO, pokud chce země uvalit antidumpingové clo na obchodního partnera, musí tato země prokázat výskyt dumpingu a jeho dopad na místní trh.

Rovněž musí prokázat, že dumpingová cena je mnohem nižší než domácí cena vývozce. Země, která spor vede, by rovněž měla určit, jaká by měla být běžná cena, než bude zavedeno antidumpingové clo.

Úloha EU

Stejně jako WTO prosazuje Evropská unie antidumpingová opatření také prostřednictvím své ekonomické složky - Evropské komise (EK). Pokud členská země obviní obchodního partnera z dumpingu, musí ES zjistit, že dumping způsobil stěžovateli materiální škodu.

Před uložením cel musí ES zjistit, že dumping způsobil na místním trhu podstatnou újmu. Rovněž musí zajistit, aby antidumpingová cla neporušovala nejlepší zájmy EU.

Pokud bude vývozce shledán vinným, může souhlasit s prodejem za minimální cenu a lze uvalit cla, pokud EU odmítne cenu nabízenou vývozcem.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Konkurenční výhoda Konkurenční výhoda Konkurenční výhoda je atribut, který společnosti umožňuje překonat konkurenci. Konkurenční výhody umožňují společnosti dosáhnout
  • Právní monopol Právní monopol Právní monopol, známý také jako zákonný monopol, je firma, která je zákonem chráněna před konkurencí. Jinými slovy, legální monopol je firma, která dostává vládní mandát fungovat jako monopol.
  • Pozice trhu Pozice trhu Pozice trhu se týká schopnosti ovlivňovat vnímání spotřebitele ohledně značky nebo produktu ve srovnání s konkurencí. Cíl trhu
  • Predátorské ceny Predátorské ceny Predátorská cenová strategie, termín běžně používaný v marketingu, označuje cenovou strategii, při které je zboží nebo služby nabízeno za velmi nízkou cenu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found