Výroční zpráva - přehled, obsah, typy uživatelů

Výroční zpráva je komplexní zpráva podrobně popisující aktivity společnosti v předchozím roce. Jeho účelem je poskytnout uživatelům, jako jsou akcionáři Akcionář Akcionářem může být osoba, společnost nebo organizace, která má akcie v dané společnosti. Akcionář musí vlastnit minimálně jednu akcii v akciích nebo podílových fondech společnosti, aby se stal částečným vlastníkem. nebo potenciální investoři s informacemi o fungování společnosti a finanční výkonnosti.

Výroční zprávaZdroj

souhrn

  • Výroční zprávy jsou komplexní dokumenty, jejichž cílem je poskytnout čtenářům informace o výkonnosti společnosti v předchozím roce.
  • Zprávy obsahují informace, jako jsou hlavní body výkonu, dopis generálního ředitele, finanční informace a cíle a cíle pro budoucí roky.
  • Existuje mnoho uživatelů výročních zpráv, včetně akcionářů a potenciálních investorů, zaměstnanců a zákazníků.

Co obsahuje výroční zpráva?

Výroční zprávy poskytují značné množství informací pro její čtenáře, kteří budou moci získat dobrý přehled o celkovém výkonu společnosti v předchozím roce. Je důležité si uvědomit, že mnoho výročních zpráv není tradičními zprávami s velkým množstvím textu; mnoho společností často používá mnoho grafiky a obrázků, což vede k vizuálně přitažlivému dokumentu.

Struktura výročních zpráv se nepochybně bude lišit podle jednotlivých společností, ale většina výročních zpráv bude obecně obsahovat následující:

  • Dopis prezidenta nebo generálního ředitele Generální ředitel, zkratka pro výkonného ředitele, je nejvýše postaveným jednotlivcem ve společnosti nebo organizaci. Generální ředitel je zodpovědný za celkový úspěch organizace a za rozhodování na nejvyšší úrovni. Přečtěte si popis práce
  • Nejvýznamnější výsledky z předchozího roku
  • Finanční výkazy
  • Výkon a výhled do budoucích let

Níže stručně projdeme každou položku podrobně níže:

1. Dopis generálního ředitele

Dopis generálního ředitele je adresován akcionářům a obsahuje shrnutí výkonnosti společnosti v předchozím roce. Generální ředitelé obvykle věnují spoustu času dopisům, aby zdůraznili úspěchy společnosti, protože její výkonnost je relativní k odvětví, ve kterém působí. V dopise by pravděpodobně byly zmíněny informace, které by akcionáře zajímaly, protože jsou hlavními čtenáři zprávy.

2. Hlavní vlastnosti

Výroční zprávy obvykle věnují část zdůraznění některých klíčových úspěchů společnosti, jako jsou speciální iniciativy, dosažené cíle nebo ocenění získaná společností nebo jejími zaměstnanci. Hlavním cílem sekce je zajistit, aby akcionáři byli spokojeni se svými investicemi do společnosti a přesvědčili potenciální investory, aby učinili totéž.

3. Finanční výkazy

Účetní závěrka je klíčovou součástí výroční zprávy a poskytuje uživatelům kvantitativní údaje týkající se konkrétních aspektů jejího finančního výkonu v předchozím fiskálním roce.

Výroční zprávy obvykle zahrnují finanční výkazy, jako jsou rozvahy, výkazy zisku a ztráty a výkazy peněžních toků Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků (oficiálně nazývaný Výkaz peněžních toků) obsahuje informace o tom, kolik peněz společnost vygenerovala a použila během dané období. Obsahuje 3 oddíly: hotovost z operací, hotovost z investování a hotovost z financování. . Kromě toho budou často zahrnuty grafy nebo grafy, které pomohou rozdělit finanční údaje na snadno čitelné informace.

4. Výhled do budoucích let

Výroční zprávy obvykle obsahují informace o jejím budoucím výkonu, aby poskytly akcionářům informace o budoucích cílech a cílech společnosti. Investoři jsou schopni důkladně porozumět současnému postavení společnosti v příslušném odvětví a plánům společnosti pro budoucí růst. Zprávy také obsahují informace o strategii společnosti a o tom, jak plánuje tuto strategii implementovat v nadcházejících letech.

5. Formát

Zatímco výroční zprávy v tištěné podobě jsou stále běžné, elektronické verze jsou stále populárnější a lze je najít na webových stránkách mnoha společností. Elektronické verze umožňují zpřístupnění zpráv širšímu publiku v PDF nebo jiných formátech.

Stále častější jsou interaktivní online zprávy, které uživatelům umožňují mimo jiné zprávu prakticky listovat a rozšiřovat grafiku.

Kdo používá výroční zprávy?

Výroční zprávy jsou často veřejně dostupné a jsou určeny pro velké externí publikum, včetně akcionářů, potenciálních investorů, zaměstnanců a zákazníků. Obecná komunita může být také publikem, protože některé společnosti nebo neziskové organizace NPO (nezisková organizace) NPO (nezisková organizace) je subjekt, který je poháněn věnováním sociální věci v oblastech náboženství , věda, výzkum nebo vzdělávání pravděpodobně projdou výroční zprávou jiné společnosti, aby lépe porozuměly hodnotám druhé společnosti a zjistily, zda je partnerství nebo jiné společné úsilí proveditelné.

I když se používají především k přenosu finančních a výkonnostních informací, výroční zpráva se také používá jako reklamní nástroj ke zvýraznění některých klíčových iniciativ nebo cílů společnosti, kterých bylo nedávno dosaženo.

1. Akcionáři a potenciální investoři

Akcionáři a potenciální investoři používají výroční zprávy k lepšímu pochopení aktuální pozice společnosti za účelem přijímání investičních rozhodnutí. Výroční zpráva pomáhá potenciálním investorům rozhodnout se, zda si koupí akcie. Poskytuje také vhled do budoucích plánů společnosti spolu s jejími cíli a cíli.

2. Zaměstnanci

Zaměstnanci často používají výroční zprávu k pochopení různých oblastí zaměření společnosti. Mnoho zaměstnanců je také akcionářem společnosti, částečně díky výhodám akciových opcí. Plán vlastnictví akcií zaměstnanců (ESOP) Plán vlastnictví akcií zaměstnanců (ESOP) odkazuje na plán zaměstnaneckých výhod, který dává zaměstnancům vlastnický podíl ve společnosti. Zaměstnavatel alokuje procento akcií společnosti každému způsobilému zaměstnanci bez jakýchkoli poplatků předem. Rozdělení akcií může vycházet z platové stupnice zaměstnance, podmínek a dalších schémat, která zaměstnancům poskytují pobídky k tomu, aby byli akcionáři.

3. Zákazníci

Zákazníci společnosti používají výroční zprávy, aby získali přehled o různých společnostech a pomohli jim rozhodnout, s kým vybudovat vztah. Zákazníci mají zájem o spolupráci s vysoce kvalitními dodavateli produktů nebo služeb a výroční zpráva umožňuje společnostem zdůraznit její základní hodnoty a cíle.

Rovněž dobře využívají finanční informace obsažené ve výroční zprávě, což jim dává dobrou představu o finanční situaci společnosti.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Výroční valná hromada (AGM) Výroční valná hromada (AGM) Výroční valná hromada (AGM) je každoroční setkání, na kterém se scházejí členové organizace, aby diskutovali a hlasovali o klíčových otázkách. Veřejnost
  • Auditovaná účetní závěrka Auditovaná účetní závěrka Veřejné společnosti jsou ze zákona povinny zajistit, aby jejich účetní závěrky byly auditovány registrovanou CPA. Účelem nezávislého auditu je poskytnout ujištění, že vedení předložilo účetní závěrku, která neobsahuje významné chyby. Auditované finanční výkazy pomáhají osobám s rozhodovací pravomocí
  • Pokyny k výdělkům Pokyny k výdělkům Pokyny k výdělkům jsou informace poskytované vedením veřejně obchodované společnosti o jejích očekávaných budoucích výsledcích, včetně odhadů
  • Druhy podání SEC Druhy podání SEC Americký SEC stanoví, že pro veřejně obchodované společnosti je povinné předkládat různé typy podání SEC, formuláře zahrnují 10-K, 10-Q, S-1, S-4, viz příklady. Pokud jste seriózní investor nebo finanční profesionál, znalost a schopnost interpretovat různé typy podání SEC vám pomůže při přijímání informovaných investičních rozhodnutí.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found