Aktiva pod správou (AUM) - přehled, výpočet, příklady

Aktiva pod správou (AUM), nazývaná také fondy pod správou, je celková tržní hodnota cenných papírů Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi. finanční instituce (jako je banka, podílový fond nebo zajišťovací fond) vlastní nebo spravuje jménem svých klientů.

Příklad AUM pro podílový fond

Vezměme si příklad podílového fondu s diverzifikovaným portfoliem akcií a dluhopisů a významnou hotovostní pozicí. Předpokládejme, že portfolio podílového fondu sestává z 1,5 miliardy USD v akciích, 2 miliardy USD ve státních dluhopisech, 1,5 miliardy USD v podnikových dluhopisech Korporátní dluhopisy Korporátní dluhopisy jsou emitovány korporacemi a obvykle jsou splatné do 1 až 30 let. Tyto dluhopisy obvykle nabízejí vyšší výnos než vládní dluhopisy, ale nesou větší riziko. Korporátní dluhopisy lze rozdělit do skupin, v závislosti na tržním sektoru, ve kterém společnost působí, a $ 1B v hotovosti.

Celková hodnota spravovaných aktiv fondu bude 6B $.

Aktiva pod správou

Proč se počítají aktiva pod správou

Celková hodnota AUM je měřítkem velikosti finanční instituce a klíčovým ukazatelem výkonnosti úspěchu, protože větší AUM se obecně promítá do vyšších výnosů v podobě poplatků za správu. Proto finanční instituce zkoumají obchodní trendy a hodnotí hodnotu AUM a porovnávají ji s konkurencí a jejich vlastní historií.

V některých jurisdikcích může navíc hodnota spravovaných aktiv rozhodovat o tom, zda instituce musí dodržovat konkrétní předpisy.

Způsob, jakým instituce nebo investoři počítají spravovaná aktiva, se může mírně lišit. Některé banky mohou zahrnovat vklady a hotovost, podílové fondy Podílové fondy Podílový fond je skupina peněz shromážděných od mnoha investorů za účelem investování do akcií, dluhopisů nebo jiných cenných papírů. Podílové fondy jsou vlastněny skupinou investorů a spravovány profesionály. Zjistěte více o různých typech fondů, o tom, jak fungují, o výhodách a kompromisech investování do nich a jejich výpočtech. Jiné instituce berou v úvahu pouze prostředky na základě uvážení, které může instituce použít k obchodování jménem klientů.

Jak se AUM v průběhu času mění

Výše spravovaných aktiv se mění v důsledku:

  • Příliv a odliv finančních prostředků Správa hotovosti Správa hotovosti, známá také jako správa pokladny, je proces, který zahrnuje shromažďování a správu peněžních toků z provozních, investičních a . Například investoři do podílového fondu mohou zvýšit nebo snížit velikost své investice nákupem dalších akcií fondu nebo prodejem těch, které již vlastní, což změní celkovou velikost AUM fondu.
  • Hodnota cenných papírů, do kterých je investováno AUM. Například v podílovém fondu dojde ke zvýšení (snížení) AUM, když se zvýší (poklesne) tržní hodnota jeho cenných papírů.
  • Počet vyplacených dividend společnostmi v portfoliu instituce, pokud jsou reinvestovány a nedistribuovány.

V důsledku výše uvedených faktorů se hodnota spravovaných aktiv neustále mění.

Faktory uvedené výše také určují, jak rychle se AUM mění. Například další podmínky, které jsou stejné, jsou:

  • Fond s častými přítoky a odtoky bude vykazovat vyšší volatilitu svého AUM než fond s velmi angažovanou a stabilní základnou investorů.
  • Fond, který investuje do těkavých cenných papírů, bude mít větší výkyvy v AUM než fond, který investuje do stabilních cenných papírů s nízkou volatilitou.

Volatilita v AUM však může také záviset na tom, zda jsou vlastněné cenné papíry likvidní nebo jak často jsou oceněny.

  • Například extrémně nelikvidní cenný papír nemusí obchodovat tak často a dopad na AUM nemusí být tak častý jako u likvidních aktiv.
  • Soukromý cenný papír nemusí být mark-to-market velmi často, což znamená, že hodnota AUM se nebude měnit tak často jako u obchodovaného cenného papíru.

Peníze pro investory a volatilita AUM

Fond s častým a / nebo velkým přílivem a odlivem bude mít vyšší volatilitu v AUM, což bude překážkou účinného řízení investičních strategií, zejména pokud jsou cílené investice nelikvidní.

Aby se zabránilo možnému poškození častých přílivů a odlivů, mohou se instituce, jako jsou podílové fondy nebo zajišťovací fondy, spolehnout na některá dílčí řešení:

  • Blokovací období, obvykle mezi několika měsíci a několika lety, během nichž není výběr finančních prostředků možný.
  • Uzavření fondu investorům, ať už trvale nebo dočasně, aby nemohly proudit další peníze.

Výše uvedená opatření jsou obzvláště užitečná, protože:

  • Pomáhají instituci vyhnout se jevům, jako je nucený prodej nebo nákup cenných papírů, což bude zvláště problematické v případě nelikvidních trhů.
  • Pomáhají vyhnout se nadměrnému růstu AUM, který by vedl k problémům s alokací, protože je často obtížné efektivně investovat velké objemy peněz, zejména pokud se daný fond zaměřuje na lepší výkon než srovnávací hodnoty.

Pokud je volatilita AUM pod kontrolou, je fond schopen pokračovat ve své investiční strategii, aniž by musel zvyšovat nebo snižovat své pozice kvůli přílivům a odlivům.

Aktiva pod správou jako měřítko úspěchu

Ať už jednáme s bankami, správci aktiv, pojišťovnami nebo jinými finančními institucemi, velikost AUM je měřítkem úspěchu společnosti. Je to proto, že to obecně koreluje s jinými KPI.

  • Větší AUM obecně koreluje s vyššími výnosy, pokud je ROA konstantní nebo se významně nemění.
  • Velikost AUM je také mírou prestiže pro instituci a její správu, protože správci aktiv a banky budou obvykle hodnoceny na základě této metriky.
  • Balíčky odměn a bonusů vedení navíc často závisí na velikosti AUM.

Aktiva pod správou a výkonnost fondu

Nadměrný růst AUM může být negativním faktorem, zejména u správců aktiv, kteří investují aktivním stylem a cílí na lepší výkon než srovnávací hodnoty.

  • Je velmi obtížné alokovat velmi velké množství peněz včas a bez dopadu na cenu nakupovaných a prodaných cenných papírů.
  • V důsledku toho, že do nich proudí větší množství peněz, je třeba, aby správci aktiv zvýšili diverzifikaci, což může být v rozporu s cílem dosáhnout významného lepšího výkonu oproti srovnávacím kritériím.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Diverzifikace Diverzifikace Diverzifikace je technika alokace zdrojů portfolia nebo kapitálu na různé investice. Cílem diverzifikace je zmírnění ztrát
  • Návratnost aktiv a ROA vzorec Návratnost aktiv a ROA vzorec ROA vzorec. Návratnost aktiv (ROA) je typ metriky návratnosti investic (ROI), která měří ziskovost podniku ve vztahu k jeho celkovým aktivům. Tento poměr ukazuje, jak dobře si společnost vede, a to porovnáním zisku (čistého zisku), který vytváří, s kapitálem, který investuje do aktiv.
  • Třída aktiv Třída aktiv Třída aktiv je skupina podobných investičních nástrojů. Různé třídy nebo typy investičních aktiv - například investice s pevným výnosem - jsou seskupeny na základě podobné finanční struktury. Obvykle se s nimi obchoduje na stejných finančních trzích a vztahují se na ně stejná pravidla a předpisy.
  • Očekávaný výnos Očekávaný výnos Očekávaný výnos z investice je očekávaná hodnota rozdělení pravděpodobnosti možných výnosů, které může poskytnout investorům. Návratnost investice je neznámá proměnná, která má různé hodnoty spojené s různými pravděpodobnostmi.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found