Hrubý domácí produkt - dozvíte se o různých typech HDP

Hrubý domácí produkt (HDP) je standardním měřítkem ekonomického zdraví země Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele a ukazatel jeho životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi.

Největší výhodou HDP je, že výpočty opatření jsou v každé zemi poměrně jednotné. Porovnání mezi zeměmi tedy poskytuje vysokou úroveň přesnosti. HDP dále naznačuje ekonomickou expanzi nebo kompresi Deflace Deflace je pokles obecné cenové hladiny zboží a služeb. Jinými slovy, deflace je záporná inflace. Když k tomu dojde, hodnota měny v průběhu času roste. Lze tedy koupit více zboží a služeb za stejnou částku peněz. a růst nebo pokles ekonomiky.

Různé organizace, jako je Světová banka, OSN a Mezinárodní měnový fond, shromažďují a zveřejňují údaje o odhadech HDP ve všech zemích.

Nominální HDP

Nominální HDP je HDP měřený na současné úrovni tržních cen. Nominální HDP není očištěn o inflaci Inflace Inflace je ekonomický koncept, který se týká zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). , takže je pravděpodobné, že níže uvedené údaje jsou vyšší než odhady reálného HDP. Odhady HDP zveřejnil Mezinárodní měnový fond v červnu 2018.

Nominální hrubý domácí produkt (HDP)Obrázek 1. Nominální HDP (v bil. USD)

HDP na obyvatele (PPP)

HDP na obyvatele je měřítkem celkové produkce země vypočítané z HDP za dané období (obvykle jeden rok) a vydělením čísla průměrným celkovým počtem obyvatel za dané období. HDP na obyvatele se běžně používá jako ukazatel životní úrovně i jako měřítko produktivity pracovní síly v zemi. GDP per capita (at Purchasing Power Parity Purchasing Power Parity Parita tedy znamená, že parita mezi dvěma zeměmi znamená, že měnová jednotka v jedné zemi bude nakupovat) je určena na základě výpočtů parity kupní síly (PPP). PPP umožňuje srovnání životní úrovně a příjmů různých zemí s přihlédnutím k cenovým úrovním v těchto zemích.

Níže uvedené údaje o HDP na obyvatele (PPP) zveřejnil Mezinárodní měnový fond v roce 2017.

HDP na obyvatele (PPP)Obrázek 2. HDP na obyvatele (PPP) (v USD)

HDP za odpracovanou hodinu

HDP na odpracovanou hodinu je ukazatelem produktivity práce země. Měří, jak efektivně je práce kombinována s dalšími faktory a použita ve výrobním procesu. HDP na odpracovanou hodinu se počítá jako skutečný výstup na jednotku pracovní síly (měřeno celkovým počtem odpracovaných hodin).

Následující údaje zveřejnila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v roce 2015.

HDP za odpracovanou hodinuObrázek 3. HDP na odpracovanou hodinu (v USD)

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA® Financial Modeling and Valuation Analyst (FMVA) ™. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je přeměnit kohokoli na špičkového finančního analytika. Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Vzorec přebytku spotřebitele Vzorec přebytku spotřebitele Přebytek spotřebitele je ekonomické měření pro výpočet výhody (tj. Přebytku) toho, co jsou spotřebitelé ochotni zaplatit za zboží nebo službu, oproti jeho tržní ceně. Vzorec přebytku spotřebitele je založen na ekonomické teorii mezního užitku.
  • Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt (HNP) je měřítkem hodnoty veškerého zboží a služeb produkovaných obyvateli a podniky země. Odhaduje hodnotu konečných produktů a služeb vyráběných obyvateli země bez ohledu na místo výroby.
  • Stagflace Stagflace Stagflace je ekonomická událost, při které je vysoká míra inflace, rychlost ekonomického růstu zpomaluje a nezaměstnanost zůstává trvale vysoká. Tato nepříznivá kombinace se obává a může být pro vlády dilematem, protože většina opatření zaměřených na snížení inflace může zvýšit úroveň nezaměstnanosti
  • Nabídka a poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found